Catolicismul este panerezie şi desfiinţarea Creştinismului însuşi

papa si antihristCondamnarea papismului

Scurta referire la învăţăturile latine rătăcite duce în mod firesc la concluzia că Papismul nu este doar o simplă erezie a Creşti­nismului – căci erezie este consi­derată şi cea mai mică abatere de la adevărul Bisericii –, ci este panerezie şi desfiinţarea Creştinismului însuşi. Şi aceasta pentru că, aşa cum explică Sfântul Iustin Popovici, diferitele erezii au deformat numai câ­teva din însuşirile lui Hristos, în timp ce Papismul L-a înde­părtat în întregime pe Hristos, iar în locul Lui l-a pus omul in­failibil[1]. „În cazul născocirilor «Bisericii» Apusene nu avem de-a face în mod simplu cu o «erezie» nouă a Creştinismului, ci cu o alienare radicală a nucleului însuşi al adevărului biseri­cesc. Nici o altă erezie anterioară nu a schimbat atât de radical modul vieţii creştine, nu a creat o cul­tură bazată pe principii răsturnate ale Evangheliei creştine”[2].

Conştiinţa bisericească despre starea de erezie în care se află Papismul a fost consemnată în repetate rân­duri într-o mulţime de hotărâri sino­dale.[3] Astfel, Sinoadele Ecumenice al III-lea şi al IV-lea (431 şi 451) îi con­damnă ca eretici pe toţi cei care schimbă Credinţa ex­pusă în Sfântul Crez. Sinodul de la Constantinopol din anii 879-880, considerat al VIII-lea Ecumenic, con­damnă erezia Filioque. Sinodul de la Constantinopol din anul 1351, consi­derat al IX-lea Ecumenic, condamnă erezia despre harul creat. În vremurile mai noi, sinoadele antipapale care s-au întrunit la Constantinopol (1722, 1727, 1755, 1838, 1848, 1895), s-au înscris ca o pagină luminoasă în istoria noas­tră bisericească. În acestea, patri­arhii Răsăritului şi ceilalţi arhierei ortodocşi, cu un înalt simţă­mânt de responsa­bi­litate pastorală şi în cuvinte clare, au înfierat papismul pentru contrafacerea credinţei creştine.

În lu­crările Sfinţilor Părinţi există un consens foarte larg privitor la acest subiect (Consensus Patrum). Fără nici o excepţie, toţi Părinţii care au avut de înfruntat abaterile apusenilor, de la Sfântul Fotie cel Mare şi Sfântul Grigorie Palama până la Sfântul Cosma Etolianul, Sfântul Nicodim Aghioritul şi Sfântul Nectarie al Pentapolei, îi con­damnă pe pa­pistaşi ca fiind eretici. Menţionăm numai cuvântul Sfântului Marcu Evghenicul: „Ne‑am scârbit de ei ca de nişte eretici şi de aceea ne-am despărţit de ei… sunt eretici şi i-am retezat (de la trupul Bisericii) ca fiind eretici”.

Este de la sine înţeles că Papismul, ca panerezie, se află în afara Bisericii lui Hristos, de aceea şi numele pa­pistaşilor nu este îngăduit a fi pomenite la Dumneze­ieştile noastre Litur­ghii. „Toţi cei care aparţin Bisericii lui Hristos”, spune referitor la aceasta Sfântul Grigorie Palama, „au credinţa cea adevărată. Aceia însă care nu au cre­dinţa cea adevărată, nici Bisericii lui Hristos nu-i aparţin”.

Bineînţeles că Papismul nu se constituie ca o altă bi­serică, pentru că, aşa cum limpede mărtu­risim în Sim­bolul Credinţei, Biserica lui Hristos este Una şi unica, precum Unul şi unic este Hristos: „Un Domn, o credinţă, un botez”[4]. În afara Bisericii nu există preoţi şi nu se să­vârşesc Taine valide şi sfinţitoare. Aşa cum spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, „nu există nicăieri la ei (la papistaşi) Duhul Sfânt, pentru aceasta şi tainele lor sunt lipsite de har”. Sfântul Vasile cel Mare spune cu multă limpezime în pri­mul său Canon, validat de Sinodul Quinisext (692): „Toţi cei care s-au despărţit de Biserică au pierdut Harul Sfântului Duh pe care îl aveau. Pentru că, prin întreruperea succesiunii apostolice (din pri­ci­na despărţirii), a încetat şi transmiterea Harului… Aşadar aceştia, după ce s-au rupt de Biserică, (din clerici) au devenit laici şi nici putere nu mai aveau să boteze şi să hirotonească, nici nu mai puteau trans­mite altora Harul Sfântului Duh de care ei înşişi se lipsiseră”. De aceea şi astăzi, toţi „preoţii” papistaşi care vin la Ortodoxie şi doresc să slujească la Sfântul Jertfelnic sunt hirotoniţi după ce în prealabil primesc Botezul.

Traducere din limba greacă de Ieromonahul Ştefan Nuţescu, după originalul: Παπισμός χθές καί σήμερα, Sfânta Mănăstire Paraklitu, Oropos – Attiki, 2009

[1] Vezi Arhim. Iustin Popovici, Biserica Ortodoxă…, p. 224.
[2] Christos Yannaras, Ortodoxie şi Occident în Grecia modernă, ed. Domos, Atena 2006, pp. 43-44.
[3] Vezi Arhim. Emanuel Kalyvas, Condamnarea Papismului, Atena 1999.
[4] Efeseni 4, 5.

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Papismul sau patria sectelor. S-a vazut si se vede clar ce poame putrede a "rodit" secta papistasa.

    Aproape de 10000 de secte si culte "crestine" care sunt precum balaurii cu 7 capete. Tai unul si mai apar 10.

    Ei sunt infailibili, si de neatins in "credinta" lor.
    Ei, regii razboaielor ...care au trecut globul pamantesc prin foc si sabie ca sa-si IMPUNA credinta si dogmele "infailibile". Oamenii au venit la credinta papistasa sub ascutisul sabiei, nu de buna voie.

    Ei sunt "apostolii" lui antihrist.

    Ce e mai rau este Biserica Ortodoxa Romana, prin ierarhii sai de plastilina, s-a murdarit stand la DIALOG cu acesti apostoli ai lui antihrist.

    Demisia !
    Asta le spun ierarhilor ortodocsi filo-papisti.

    Demisia !
    Precum a facut Ratzinger.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @claudiu
    adevar ai grait!

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sa nu maii exageram atat si sa-i condamnam, mai bine ne-am ruga pentru noi si ne-am uita in a noastra ograda

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    AI PERFECTA DREPTATE.
    din unirea unor ierarhi ai UNICEI SFINTEI SI APOSTOLICEI BISERICI cu biserica lui marmona s-au nascut eretica secta numita oastea domnului. aceeasi ierarhi care au nascut aceasta spurcaciune o cresc si o dezvolta din pacate ca nu numai biserica lui satana sa aibe odrasle eretice ci si biserica ortodoxa. numai ca acest lucru profaneaza FANTA, UNICA SI APOSTOLICA BISERICA IAR ACESTI IERARHI PRINTRE CARE PATRIARHUL ROMANIEI, EPICOPUL ORADIEI SOFRONIE DRINCEC(CARE LA ORIGINI ESTE UN ERETIC) AR TREBUI CATERISITI. CINE SA-I CATERISEASCA? CINE SA-L CATERISEASCA PE PATRIARHUL DANIEL????
    biserica catolica = biserica satanei care a nascut ereziile pamantului.
    BOR TREBUIEEEEEEE ESTE IMPERIOS NECESAR SA SE INTOARCA LA ORTODOXISMUL NEALTERAT LA ADEVARATA CREDINTA ORTODOXA. ESTE INADMISIBILLLLLLLLLLL INADMISIBIL SA MERG LA MANASTIREA VOIVOZI DE AICI DIN BIHOR SI SA-MI SPUNA JIGODIA ACEEA DE STARET CA EL NU TINE NICI UTRENIE NICI VECERNIE NICI MIEZONOPTICA SI SA MERGA MAGAOAIELE CU NISTE CANTECE DRACESTI IN CURTEA BISERICII CA ATUNCI CAND AM COBORAT DIN MASINA NU STIAM CUM SA AJUNG MAI REPEDE IN BISERICA IN SPERANTA SA-MI ASCUND SI FERESC URECHILE DE ACEA MUZICA DRACEASCA CE M-A INTAMPINAT IN CURTEA BISERICII. ESTE INADMISIBIL CE SE PETRECE IN MANASTIRILE SI BISERICILE DE AICI DIN BIHOR SUB CONDUCEREA ERETICULUI SOFRONIE.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    acum imi este foarte clar ca daca BOR nu se va intoarce la ortodoxismul adevarat ci va cauta ca si pana acuma sa se adapteze cica lumii acesteia nu va vi altceva decat o crva ordinara ce sa dat si dedat acestei lumi. dragostea ei fata de poporul roman trebuie este imperios necesar sa se manifeste in directia in care sa pastreze nealterata ortodoxia. acest lucru se poate face dar nu cu episcop gen sofronie drincec care ii un eretic catolic si serveste interese eretice dracesti. de cand si pana cand de exemplu un episcop si-o serbat ziua de nastere in biserica? ii cantau la drincec cantece lumesti de la multi ani in biserica ortodoxa care nu mai ii nici sfanta din acest moment nici apostolica nici soborniceasca. este ca si cum si eu m-as caca direct pe icoana sfintita Mantuitorului Hristos.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    la caracterul pe care il are acest sofronie drincec BOR ar trebui sa-l bage in scultare undeva la o manastire cu multe animale la grajduri. sa faca curatenie. acolo este locul lui sofronie drincec tinand cont de caracterul acestui asa zis episcop si numai dupa ce si numai daca face aceasta ascultare bine si nu oricum si se smereste, numai atunci sa i se dea si altceva.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    inca ceva. am fost la cluj ca am avut niste probleme. si sunt mahnita de urmatorul lucru. am vazut niste indicatoare care ma dirijau spre manastirea maicii domnului si cand ajung acolo vad intradevar o cladire frumoasa cu geamuri murdare de praf dar vedeam ca nu este ortodoxa si cand ma aporopiu de poarta ca sa ma conving totusi ca vazusem o tabla care speram sa-mi confirme ca nu-i ortoxa scria ceva de genu nu stiu ce fratie a surorilor nu stiu de care. si am avut certitudinea ca ii ceva dracesc acolo si nu are nimic de-a face cu vreo manastire ortodoxa. si sunt mahnita ca pe indicatorul spre manastire nu scria si fratia asta draceasca care scria pe tabla de pe manastire astfel incat eu am crezut ca este ortodoxa si m-am chinuit sa merg pana acolo. nu doresc ca astfel de lucruri sa se intample in romania. sa nu li se dea aprobare acestor draci sa-si mai faca locase de cult pe teritoriul nostru.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    uitati-va http://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Sinod_al_Bisericii_Ortodoxe_Rom%C3%A2ne aproape toti membrii sf sinod au studii catolice si sunt securisti. securitatea nu a murit. securitatea s-a trasformat. credeti-ma.

  9. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ai Mila DOAMNE si de noi
    ca lupul paznic a fost pus la oi ...
    Un SFANT a spus
    " si in Biserica sta un om bolnav pe tron , cu picioarele mincate de serpi ..."

    " si in Romania va fi un cutremur atat de mare incat si multe Biserici se vor darama pentru ca in ele slujesc bolovani ..."
    acesti bolovani nu sunt decat masoni imbracati in sutana si slujesc cu zel si devotament marelui arhitect
    sau popi vanduti la masonerie pentru ca se inchina la mamona pentru burta si rotunjirea veniturilor ;
    chiar unii spurca Sfintele Lacasuri Crestin -ORTODOXE prin asezarea insemnurilor dracesti ale masonilor sau iluminatilor ...
    de curiozitate am urmarit pe tv trinitas asa sa vedem ce spun in ziua praznuirii Sfantului si Maritului Prooroc Ilie ... si intr-un interviu se facea aluzie cum ca Sfantul Ilie vine intai cu furtuna , apoi cu cu cutremur si apoi ploaie si cu adiere ... pina aici oarecum in ADEVAR spuse dar dupa aceea a inceput a spune cel intervievat si cand se face cutremurul din interiorul fiintei are loc " iluminarea " ca sa va dati seama cum se merge cu otrava in prajiturele
    ...peste tot unde vorbesc cei ce slujesc lui mamona si se numesc iluminati sau masoni se dau in vileag caci dupa cum s-a spus NU SE POATE SLUJI La Doi domni si lui HRISTOS si lui mamona ...
    "FERITI-VA DE lupii in piei de oaie " ..."caci dupa roade ii veti cunoaste "
    si ce vor acesti lupi in piei de oaie slujitori la marele arhitect sau la diavol ucigal-ar SFANTA CRUCE vor a construi sub pretextul " mantuirii neamului " isi vor a construi templul jidano -masonic dar care nu va ajunge cu mult peste temelie
    caci SFINTII pe care acesti spurcati ii batjocoresc si ii umilesc NECANONIZANDU-I Ii Vor Arde si le vor darama templul asa cum dau ei cu barda in BISERCA NEAMULUI , BISERICA LUI HRISTOS
    partasi sunt asemeni cu acesti lupi in piei de oaie toti care se roaga si se inchina in fata lupilor in piei de oaie ca DREPTATE SFANTA N-O IUBESC si pe SFINTII II BATJOCORESC cu acestia care lovesc si vor a darama BISERICA Neamului Cea Nevazuta dar Cea TRAINICA si ADEVARATA
    Amin!

  10. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...caci SFINTII acestui Neam pe care acesti spurcati ii batjocoresc si ii umilesc NECANONIZANDU-I Ii Vor Arde in nebunia lor si le vor darama templul asa cum dau ei cu barda in BISERICA NEAMULUI care este parte si trup din BISERICA LUI HRISTOS...
    amin!

  11. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ... si cine a luat "binecuvantare " de la profetul mincinos intronat la vatican decat cel pe care il numiti " pe Stapinul , PF Daniel "
    cata batjocura si umilinta ca Biserica Acestui Neam Crestin ORTODOX sa fie inchinata ereticilor sau chiar celui ce savarseste lucrarea antihristului acum in lume
    de asta ,
    se va implini ce au spus SFINTII pe acest pamint caci poporul intreg este dus in ratacire fara ca sa stie ca este "biruit , fara stapin , fortat si impins " spre marginea prapastiei cea fara margini si far de scapare ... caci in BISERICA Lui HRISTOS cozile de topor nu au ce cauta asemeni nici lupii in piei de oaie
    Dar Pastorii ADEVARATI vor strange turma ...

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin, de ce o lasati pe Maria sa comenteze? Si daca o lasati sa comenteze, de ce nu verificati cum cumenteaza? Este intr-o isterie totala; analiza ei, dincolo de logica de clasa a doua, este demna de un tratat de psihiatrie! Presupun ca acest site se doreste a fi decent, echilibrat, cu dreapta socoteala...atunci, ce cauta sa comenteze oamenii dezechilibrati psihic? De ce este admis duhul terorist, razboinic, apocaliptic, bolnav-in ultima instanta- si car enu are nimic de aface cu ortodoxia( care este luptatoare, dar in primul rand cu patimile proprii, care este plina de barbatie, fara a fi neaparat dus cu pluta, care este jertfa si multa smerenie). Sper ca nu doriti sa fiti asociati cu un site unde psihopatii sunt priviti drept cei mai tari aparatori ai credintei...priviti la un sf Valeriu Gafebcu cum a infruntat vremurile si stapanirea de atunci, la un parinte Justin, fara a agita apele in van: intelepciune si iar intelepciune...sa luam aminte!

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maria , draga mea , u ai ceva probleme ...se vede din ce scrii ..

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (20.07.2013) | Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*