Vaticanul, somat pentru prima dată de ONU să ofere explicaţii privind abuzuri sexuale şi violenţe asupra copiilor

vaticanVaticanul, care deţine un mandat de observator permanent la ONU, este somat pentru prima dată să ofere explicaţii detaliate organizaţiei despre abuzuri sexuale şi violenţe comise asupra unor copii în cadrul Bisericii Catolice.Ca toate ţările membre ale Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, Sfântul Scaun este necesar să răspundă în mod regulat cu privire la acţiunea sa în faţa experţilor ONU.

Potrivit procedurii, experţi ONU au publicat luni o listă cu întrebări, cărora Vaticanul urmează să le răspundă, “eventual” până la 1 noiembrie. Sfântul Scaun va fi audiat de către ONU ulterior, în ianuarie 2014, la Geneva.

Este pentru prima dată când Vaticanului îi sunt adresate întrebări detaliate despre acest subiect, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comitetului pentru Drepturile Copilului, contactată de AFP.

Potrivit listei de întrebări elaborate de către Comitetul pentru Drepturile Copilului, Vaticanul este invitat, “ţinând cont de faptul că Sfântul Scaun a recunoscut cazuri de violenţe sexuale împotriva copiilor, comise de către membri ai clerului, fraţi şi surori în numeroase ţări”, să ofere “informaţii detaliate despre toate cazurile”.

ONU doreşte să afle care sunt măsurile adoptate de Biserică în vederea pedepsirii celor găsiţi vinovaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor. Experţii doresc totodată să ştie ce a făcut Vaticanul pentru ca vreun membru al clerului acuzat de pedofilie să nu poată intra în contact cu copii şi care sunt măsurile adoptate pentru susţinerea victimelor.

Experţii intenţinează, de asemenea, să afle dacă Biserica a impus tăcerea anumitor copii abuzaţi sexual.

Ei vor să ştie totodată care sunt măsurile adoptate în vederea condamnării şi prevenirii aplicării unor pedepse corporale în anumite instituţii şcolare catolice, dar şi progresele înregistrate în vederea evitării unei educaţii discriminatorii pe bază de sex în şcoli religioase.

În plus ONU întreabă Vaticanul dacă acesta efectuează o anchetă asupra unor acuzaţii de aplicare a torturii şi altor tratamente degradante în Irlanda, în perioada 1922-1996, unor mii de tinere şi femei, exploatate în spălătorii administrate de către membri ai clerului catolic. Pensionarele, cunoscute sub numele de “Magdalene Sisters”, erau fete însărcinate în afara căsătoriei sau care prezentau un comportament considerat imoral în această ţară cu o puternică tradiţie catolică. După ce năşteau, tinerele erau despărţite de bebeluşi.

În ultima perioadă, mai multe ţări, inclusiv Belgia, Austria, Germania sau Statele Unite au fost afectate de scandaluri enorme de pedofilie în cadrul Bisericii.

În aprilie, Papa Francisc a cerut să se acţioneze “cu hotărâre” împotriva abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului, evocând problema pedofiliei.

Era pentru prima dată când Papa argentinian vorbea în mod public şi direct despre aceste abuzuri sexuale la care au fost supuşi, timp de decenii, zeci de mii de copii.

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Sfantul" Scaun...Biserica Catolica...crestina....o fi sora cu Biserica ortodoxa cum vor unii sa arate sau sa ne uneasca prin asemanari si nicidecum sa rezolve diferentele? Oare trebuie sa le mai acordam atentie daca se complac in extreme ? Si asta pentru ca acum 1200 de ani eram o singura Biserica asa cum zice Crezul? Pentru ca din vremea Sf Fotie au aparut diferente si tendinte de separare...zic 1200 ani.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Extraterestru sau drac mort?
    Alien corpse turns out to be a mummified Baboon
    Creature discovered outside Nature’s Valley, South Africa caused an internet storm when residents proclaimed they found proof of extraterrestrials
    http://www.independent.co.uk/news/world/africa/alien-corpse-turns-out-to-be-a-mummified-baboon-8703737.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*