Elveţia schimbă imnul naţional: Cel de acum face prea multe trimiteri la Dumnezeu

schimbare imn elvetiaElvetia organizeaza o competitie pentru alegerea unui nou imn national, care sa-l inlocuiasca pe cel actual, ale carui versuri vorbesc despre Dumnezeu, rugaciuni si munti.

Elvetienii doresc schimbarea din cauza ca versurile imnului actual sunt considerate prea demodate, intrucat au fost create in baza unui psalm bisericesc, a unei rugaciuni, ceea ce este in dezacord cu o societate neutra din punct de vedere religios, transmite BBC.

“Imnul nostru oficial este un psalm, o rugaciune, iar societatea noastra este bazata pe o atitudine neutra fata de religie. Avem deopotriva atei si adepti ai cultelor politeiste, ceea ce transforma actualul imn intr-o problema”, a explicat reprezentantul organizatiei care se ocupa de alegerea unui nou imn si care va prezenta castigatorul spre aprobare Consiliului Federal.

Noul imn va trebui sa faca mai multe referiri la valorile societatii actuale, la principiile inscrise in Constitutie, la democratie, solidaritate si egalitate. De asemenea, concurentii sunt invitati sa propuna si o noua linie melodica, una mai moderna, pentru viitorul imn.

Perioada de inscriere a cantecelor va incepe in ianuarie 2014 si se va incheia in luna iunie a anului viitor. Concurentul care va inscrie imnul castigator va primi un premiu de 10.000 de franci elvetieni (circa 8.000 de euro), in 2015. La competitie se pot inscrie si cetatenii straini care locuiesc in Elvetia.

2 Comments

 1. “Ieri” au renuntat la suflet. Azi renunta la Dumnezeu si rugaciune, iar maine la Sfanta Cruce. Apoi Dumnezeu, Facatorul cerului si al pamantului, le va lua muntii. Vor ramane cu nimic. Dar ce vorbesc eu aici? Scopul este altul. Acela de a-L rastigni pe Fiul Sau pentru a doua oara. Si ei stiu prea bine ca nu il pot rastigni inainte de a-l goni-hartui-prigoni, inainte de a-L sterge din memoria colectiva si sufletele oamenilor.

  In alta ordine de idei, despre aceasta tara nu se poate vorbi ca despre o natiune, pentru simplul motiv ca tara lor este formata dintr-o aglomerare de “deosebiti”, de diferite neamuri, alesii iudeo-masoneriei. Nu-i mai pun la socoteala pe sclavii care se duc in acest teritoriu ca sa stranga firimiturile de la masa lor. Aceasta este doar o cantitate neglijabila pentru ei si usor de “debarasat” sau controlat la nevoie.

 2. Uniunea Europeană a cerut Andorrei să schimbe aspectul actual al monedelor euro, bătute în principat, şi să scoată chipul lui Hristos, înlocuindu-l cu o imagine neutră.

  Autorităţile UE şi-au explicat cererea prin dorinţa de a respecta principiul de neutralitate în sfera religioasă.

  Guvernul Andorrei a considerat cererea UE „raţională şi întemeiată” şi a înlocuit chipul lui Iisus de pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi cu imaginea unei clopotniţe.

  În 2012, Comisia Europeană a cerut Slovaciei să renunţe la simbolica religioasă de pe monede, însă Guvernul acestei ţări şi-a susţinut dreptul de a păstra monedele de doi euro, pe care sunt înfăţişaţi Sfinţii Kirill şi Metodiu.
  http://romanian.ruvr.ru/news/2013_08_19/Andorra-a-scos-chipul-lui-Hristos-de-pe-monedele-euro-8627/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
scroll to top