Incidentul româno-ungar în urma declarațiilor partidului extremist Jobbik. Răspunsurile autorităților de la București și Budapesta

romania_ungaria_conflictTraian Băsescu atacă Budapesta: România va pune la punct Ungaria! E un factor de instabilitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la la Izvorul Mureşului (Harghita), că “Ungaria este un focar de instabilitate”. El a mai spus că statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.”Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta, ne-au dovedit că pot fi indecenţi. Ungaria a devenit, în momentul de faţă, un focar de instabilitate din punct de vedere al tratamentului minorităţilor în regiune, nu în România. În România, nu se va întâmpla nimic, dar în regiune politica Budapestei a început să creeze dificultăţi statelor care au minoritate maghiară pe teritoriul lor. România îşi va suma leadeship-ul punerii la punct a Budapestei”, a declarat Băsescu.
Băsescu a vorbit şi despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România.”Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat. Ca şef al statului, am vrut să văd până unde se poate merge. Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a spus Băsescu.Lider extremist maghiar: Jobbik îşi asumă responsabilitatea unui conflict cu România

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.”Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede”, a susţinut Vona Gabor.Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.”Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.MAE român cere Budapestei să se delimiteze de declaraţiile extremiştilor maghiari

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, ministerul menţionând totodată că “dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”.”Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. MAE aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri”, precizează un comunicat.

“Pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996. În ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că este extrem de gravă. Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general”, spune comunicatul MAE.REPLICA Ministerului ungar de Externe în privinţa liderului extremist maghiar Gabor Vona

Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române. Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

| realitatea.net

Ungurii dau de pământ cu oficialii români. “Dacă maghiarii din Ardeal au nevoie de ajutor, NU contează dacă va fi CONFLICT între România şi Ungaria”

Partidul extremist maghiar Jobbik atacă Ministerul Român de Externe şi spune că reacţiile oficialilor de la Bucureşti sunt o provocare menită să îi intimideze pe ungurii din România.
Reacţia vine după ce Ministerul Afacerilor Externe a cerut Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile extremiste pe tema autonomiei făcute de liderul partidului Mişcarea pentru Ungaria.
Ministerul de la Budapesta s-a dezis de afirmaţiile făcute de liderul Jobbik şi a dat asigurări că respectă parteneriatul ungaro-român.
Partidul Jobbik acuză ministerul de externe român de “provocare deliberată”, menită să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România. Istvan Szavay, oficial de prim rang al Jobbik, a spus clar că partidul său a exprimat în mai multe rânduri, că acordă prioritate intereselor etnicilor maghiari în relaţiile cu ţările vecine. Acesta a reluat ameninţările liderului extremist Vona Gabor făcute la Joseni.
VONA GABOR: “Daca minoritatea maghiara din Ardeal are nevoie de ajutor, atunci nu conteaza daca va fi conflict sau nu intre guvernele din Romania si Ungaria”.
Atacurile maghiarilor vin după ce ministerul de externe de la Bucureşti a cerut guvernului Ungariei să ia o poziţie faţă de declaraţiile liderilor maghiari făcute în Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal . MAE a luat poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari.

“MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României. (…)Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni”, se arată într-un comunicat.
Drept replică la solicitarea Ministerului român al Afacerilor Externe, Guvernul de la Budapesta s-a dezis de afirmaţiile liderului Jobbik.
Ministerul ungar de Externe: “Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia.”
În plus, oficialii maghiari au dat, din nou, asigurări că respectă parteneriatul ungaro-român.
Ministerul ungar de Externe: “Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român.”
Reprezentanţii PSD au cerut preşedinţiei României să ia poziţie în acest caz. Radu Moldovan susţine că mesajele extremiştilor maghiari trebuie respinse cu fermitate, şi atrage atenţia că Traian Băsescu tace, aşa cum a făcut de fiecare dată când Viktor Orban şi aliaţii săi au avut astfel de ieşiri extremiste.
Şi Partidul Conservator condamna declaratiile liderului maghiar. Deputatul Ovidiu Raeţchi susţine că extremistul Vona Gabor ar trebui declarat persona non-grata pentru incitare la conflict interetnic.

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Exprimându-ne in postromânism dezinteresul intelectual pentru recuperarea Basarabiei, am primejduit si Ardealul. Istoricii RO trebuie totusi incurajati sa opuna ceva la Corvinus Library - Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940:
    www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm
    Altminteri, Romania si Ungaria trebuie sa-si insuseasca modelul de reconciliere franco-german, inclusiv un tv Arte infiintand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*