Nou sistem de monitorizare pe baza de scanare biometrică a mulțimilor, pus la punct de catre Guvernul SUA

scanare faciala biometricaGuvernul american face progrese in dezvoltarea unui sistem de monitorizare care presupune scanarea multimilor si identificare automata a oamenilor dupa fata, conform unor documente recent dezvaluite si afirmatiilor cercetatorilor care lucreaza la proiect.

Departamentul de securitate interna a testat proiectul denumit Sistemul biometric de monitorizare optica (Biometric Optical Surveillance System – BOSS) toamna trecuta, dupa doi ani de dezvoltare cu bani de la buget, scrie The New York Time, preluat de CNBC.

Desi sistemul nu este gata inca, cercetatorii sustin ca au facut progrese semnificative. Iar acest lucru alarmeaza militantii pentru dreptul la viata privata, care argumenteaza ca acum este momentul ca guvernul sa stabileasca reguli si limite clare cu privire la modul in care acest instrument va fi folosit intr-o zi.

Spionul din magazine: Recunoasterea faciala, noua “arma” a comerciantilor

Sistemul ar ajuta la identificarea unei persoane prin asocierea figurii acesteia cu un numele existent pe o lista de supraveghere – ceea ce ar fi util pentru cautarea suspectilor de terorism ce ar putea fi prezenti la un eveniment important, a infractorilor fugari intr-un loc aglomerat sau a excrocilor in cazinouri.

Tara care a legalizat spionarea cetatenilor, pe baza de mandat

Tehnica privind identificarea automata a fotografiilor in prim plan s-a imbunatatit foarte mult in ultimii ani, fiind experimentata de companii precum Facebook.
Totusi, scanarea de la distanta a unei multimi este mult mai complicata, fiind inca un proces lent si lipsit de acuratete.

Insa faptul ca guvernul incerca sa puna la punct aceasta tehnica are o noua relevanta in contextul dezbaterilor generate de cazul Edward Snowden, fostul analist al Agentiei pentru Securitate Nationala a SUA.

In acelasi timp, interesul pentru monitorizare video este explicat in lumina atacurilor teroriste de la Maratonul Boston, unde suspectii au fost identificati pe baza capturilor video.

Construirea sistemului a fost atribuita companiei Electronic Warfare Associates, pe baza unui contract pe doi ani in valoare de 5,2 milioane de dolari.

“Aceasta tehnologie este intodeauna justificata ca fiind indreptata impotriva terorismului, dar este utilizata si pentru alte aplicatii. Avem nevoie de o conversatie reala daca si cum vrem ca aceasta tehnologie sa fie utilizata, iar acum este timpul pentru o astfel de discutie”, a spus Ginger McCall, sustinatoare a drepturilor pentru viata privata.

Cititi mai multe la DHS dezvolta tehnologia prin care vom fi depistati biometric din multime, de la distanta, dupa figura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a comment