Rusia ameninţă Statele Unite ale Americii: “Dacă faceţi asta, va fi HAOS în lume!”. Anglia vrea să recurgă la atac fără aprobarea ONU

siria hartaStatele Unite sunt tot mai aproape de o acţiune militară în Siria, după ce secretarul de stat John Kerry a condamnat, în termeni severi, folosirea armelor chimice în această ţară. În replică, liderul sirian Bashar al-Assad avertizează că o eventuală intervenţie armată externă va duce doar la eşec.

Şi Ministerul român de externe a condamnat ferm utilizarea armelor chimice în Siria, oricare ar fi vinovaţii. Inspectorii ONU, aflaţi la Damasc, au efectuat cercetări la locul presupusului atac cu arme chimice, deşi convoiul lor a fost atacat cu focuri de armă.
Secretarul de stat american John Kerry spune că sînt dovezi că guvernul lui Bashar al Assad ar fi folosit arme chimice împotriva civililor sirieni.
John Kerry a acuzat direct regimul sirian că a încercat să ascundă dovezile atacului cu arme chimice de lîngă Damasc, soldat cu sute de victime.
Aflaţi în Siria pentru a ancheta acuzaţii anterioare de folosire a armelor chimice, inspectorii ONU au fost atacaţi de lunetişti, în drum spre locul noului atac. O maşină a fost avariată dar inspectorii au reuşit, totuşi, să culeagă probe şi mărturii de la supravieţuitori.

Preşedintele Barack Obama consideră că autorii atacului cu arme chimice trebuie traşi la răspundere. Şi pentru Marea Britanie, Franţa şi chiar Germania, intervenţia militară este o opţiune, dacă se confirmă că regimul sirian este cel care a declanşat atacul, o poziţie care nu e susţinută şi de Rusia. < imagini cu obama nu sunt, nu a vorbit el ci tot john kerry >
Rusia şi China, state considerate aliate ale Siriei, au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU. La Damasc, ministrul adjunct de externe sirian spune că o acţiune armată externă împotriva regimului va duce la “haos în întreaga lume”.

Ban Ki-moon: Experţii ONU au strâns mărturii despre presupusul atac chimic din Siria

Experţii ONU strâns, luni, în două spitale, mărturii ale victimelor presupusului atac chimic produs la 21 august la periferia Damascului, a anunţat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, potrivit AFP, citată de Mediafax. În acelaşi timp, ONU a emis un „protest ferm” pe lângă autorităţile siriene şi opoziţie în urma focurilor de armă care au vizat coloana echipei de experţi luni dimineaţa. Reprezantanţii ONU au vizitat un spital de campanie din Moadamiyat al-Chams, la sud-vest de Damasc, unde au primit îngrijiri victimele atacului din 21 august, strângând mai multe eşantioane pentru ancheta lor.

Militanţii aflaţi la faţa locului au declarat că experţii au vorbit cu medici care au îngrijit victimele, într-un centru al Crucii Roşii siriene, scrie Agerpres. Anchetatorii ONU se îndreptau, luni dimineaţa, spre zona unde a avut loc acest presupus atac cu arme chimice – atribuit regimului sirian – când au fost ţinta unor lunetişti neidentificaţi. Regimul sirian şi opoziţia se acuză reciproc că s-ar afla la originea atacului care i-a vizat pe inspectorii organizaţiei internaţionale. Opoziţia şi ţările occidentale acuză armata siriană că a ucis sute de civili într-un atac cu arme chimice, săptămâna trecută, în zona unde s-au deplasat luni inspectorii ONU.

| antena3

SITUAŢIE TENSIONATĂ. Convorbire telefonică Putin – Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avut luni o convorbire telefonică cu premierul britanic David Cameron consacrată situaţiei din Siria, a anunţat biroul de presă al Kremlinului într-un comunicat, transmite AFP.

Potrivit sursei citate, convorbirea telefonică, care a avut loc la ‘iniţiativa părţii britanice’, ‘s-a axat în principal pe situaţia din Siria, în urma informaţiilor publicate de media privind o eventuală recurgere la arme chimice în apropiere de Damasc’. Putin şi Cameron au evocat, totodată, aspecte legate de summitul G20 prevăzut pentru 5 şi 6 septembrie, la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), se arată în comunicat.

De la presupusul atac cu arme chimice din 21 august, atribuit de către SUA şi aliaţii acestora regimului sirian şi care a făcut mai multe sute de morţi, apelurile occidentalilor la o intervenţie militară în Siria sunt din ce în ce mai presante, notează AFP.
Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a apreciat luni că este ‘posibil’ să se răspundă la folosirea armelor chimice în Siria, ‘fără o unitate completă în Consiliul de Securitate al ONU’.
Dar Moscova continuă să îşi apere aliatul, Damascul, apreciind că rebelii sunt cei care au recurs la armele chimice pentru a discredita guvernul sirian, relevă AFP.
Intervenţia militară în Siria fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU sugerată de Londra şi Paris ar fi ‘periculoasă’ şi ‘o încălcare grosolană a dreptului internaţional’, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

| realitatea.net

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sper ca soldatii romani nu vor face greseala sa se ofere mercenari in armata zombilor. Se aud voci, cum ca ar creste numarul soldatilor romani care prefera sa iasa din armata decat sa plece mercenari. Sa dea Dumnezeu sa fie adevarat.
    Apoi, a aparut in presa noastra o declaratie a "inteligentului" de la Psd, in care pupa cu slugarnicie dosurile stapanilor lumii, declarand ca "noi" (care noi?) condamnam atacurile cu arme chimice (de parca nu ar stii saracu' cine le face) si afirmand nici mai mult nici mai putin ca Romania ar trebui sa se implice in acest razboi - numit de ei "teatre de operatiuni". Cred ca si-a gresit cariera. Era mai bun ca purtator de cuvant al ambasadei sua. Dupa cum ne arata in tot ce face si spune, reprezinta cu multa ravna si placere interesele acestor imperialisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*