SUA şi Marea Britanie iau în calcul o acțiune împotriva Siriei. Iranul avertizează

syria usa ukBarack Obama și  premierul britanic, David Cameron, au discutat la telefon despre situaţia din Siria. Cei doi lideri au căzut de acord că  va exista “o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. În replică, Iranul lansează şi el un avertisment.Cei doi lideri şi-au exprimat “grava preocupare” în legătură cu “indiciile din ce în ce mai clare că în Siria a avut loc un atac semnificativ cu arme chimice”, a precizat Biroul premierului David Cameron.

Iranul avertizează că o intervenţie militară a SUA în Siria va atrage “consecinţe dure”

“Dacă Statele Unite vor depăşi linia roşie, vor exista consecinţe dure pentru Casa Albă”, a declarat generalul Masoud Jazayeri, vicepreşedintele Statului Major al armatei iraniene, informează Mediafax.

”Actualul război terorist din Siria a fost plănuit de Statele Unite şi de ţările reacţionare din regiune pentru distrugerea frontului de rezistenţă împotriva Israelului. Cei care alimentează conflictul nu vor scăpa de răzbunarea popoarelor”, a atras atenţia Jazayeri.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.

În schimb, Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. “Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. “În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile”, insistă Ministerul rus de Externe.

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să atace Siria
SUA sunt ‘mai aproape ca oricând de declanşarea unor acţiuni armate în Siria’, este de părere şeful Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat ,camera inferioară a parlamentului rus, Aleksei Puşkov, informează Itar-Tass.
‘SUA l-au declarat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad vinovat încă înainte să fie făcute publice concluziile inspectorilor Organizaţiei Naţiunilor Unite ONU, cu privire la atacul cu arme chimice de lângă Damasc. Aceasta înseamnă că părţii americane îi va conveni doar un verdict acuzator’, a declarat parlamentarul rus la postul de televiziune Rossia-24.

În opinia lui Puşkov, cea mai serioasă problemă a preşedintelui SUA, Barack Obama, este ‘să acţioneze fără acordul Consiliului de Securitate al ONU’. ‘Obama se află în faţa unei alegeri dificile: fie să meargă pe calea fostului preşedinte George W.Bush, care a declanşat atacul asupra Irakului fără acordul Consiliului de Securitate, fie să obţină o poziţie unanimă din partea Consiliului’. Însă, este convins Puşkov, o asemenea poziţie va fi greu de obţinut, ‘deoarece deocamdată nu există dovezi că autorităţile siriene au utilizat arme chimice’.
După cum prognozează Aleksei Puşkov, ‘este posibil să mai aibă loc încă o rundă de diplomaţie şi abia după aceea să înceapă acţiunile armate’. Potrivit parlamentarului rus, multe vor depinde de rezultatele anchetei desfăşurate de anchetatorii ONU lângă Damasc.
‘Dacă vor exista dubii cu privire la faptul că trupele guvernamentale din Siria au folosit arme chimice, aceasta va însemna că intervenţia armată în Siria va fi ilegală şi nelegitimă’, a conchis Aleksei Puşkov, scrie Agerpres.

Regimul sirian susţine că “nu a utilizat niciodată arme chimice”

Ministrul sirian al informaţiilor, Omran al-Zohbi, a declarat sâmbătă că regimul său “nu a utilizat niciodată arme chimice”, respingând astfel acuzaţiile opoziţiei.

“Noi nu am utilizat niciodată arme chimice în Siria, în orice formă ar fi, lichid sau gaz. (…) Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului”, a declarat ministrul sirian al informaţiilor, Omran al-Zohbi, informează AFP.
“Armata siriană avansează” şi “teroriştii sunt în necaz”, a adăugat el, folosind terminologia oficială pentru a-i desemna pe rebelii ce luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Opoziţia a acuzat puterea că a recurs la gaze toxice în atacurile din regiunea Damasc miercuri.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), care se sprijină pe o reţea de surse medicale şi militanţi anti-regim, a anunţat la rândul său un bilanţ de peste 300 de morţi de gaz toxic începând de miercuri, inclusiv zeci de rebeli.

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aproape sigur SUA a organizat atacul chimic, asa cum minciuna a fost si cand au atacat irakul, si multe alte razboaie ale lor au avut interese mizerabile. Aproape toata politica SUA si a marilor puteri din UE este fondata pe minciuna, furt, crima, terorism. Cine spunea ca daca nu ar fi SUA nu prea ar mai fi razboaie in lume ? Cuv Paisie. Ei traiesc din razboie, din furt, ucidere si terorism. Insa in curand, le vom plange de mila, dupa ce vor primi palma de la Dumnezeu. Daca rebelii din Siria sunt teroristii, Obama si Merkel, si alti ca ei, sunt parintii lor.
    Vai de UE si de SUA ce vor pati din cauza nedreptatilor care le fac de cateva zeci de ani popoarelor.
    Daca banii care se cheltuie pe tot felul de prostii si inarmare, s-ar da la saracii din africa si din lume, nu ar mai fi fost saraci nicaieri. Numai banii care se arunca pe productia de filme insumeaza mii de miliarde de dolari, si numai astea ar fost un ajutor substantial pentru tarile sarace. Insa ei prefera sa manipuleze mintile prostimii prin filme si altele de genul acesta, lucru care in final ii va duce la dezastru. Daca bogati precum Bill Gates ar dona banii lor in contul tarilor sarace, ar mai putea ei sa mai spuna ca " suntem prea multi si nu ne mai ajung resursele " ? Ar mai putea ei sa mai spuna ca trebuie ucisi miliarde de oameni ? Nu, atunci nu ar mai fi saraci pe lume, si acesti criminali ai umanitatii nu ar mai putea inventa " motive " sa mai gandeasca la uciderea a miliarde de oameni.
    Insa lor nu le ajunge doar sa adune bogatii care nu le pot folosi la nimic, ci ei vor sa mai si stapaneasca milioanele de oameni ramasi dupa genocidul pe care il planuiesc.
    De ce nu isi folosesc banii pentru a construi hidrocentrale, instalatii eoliene si solare, si pentru a inventa motoare care sa mearga pe combustibili nepoluanti si inepuizabilli existenti in natura ? De ce nu sprijina sutele de inventii care deja exista, ci se straduiesc sa le faca necunoscute, prin santaj si crima ? Ei sunt adevaratii teroristi, impotriva carora merita sa lupti pana la moarte. Ei sunt mult mai mult decat niste simpli teroristi, aia care au omorat zeci de oameni sunt nimic in comparatie cu acesti criminali impotriva umanitatii. Ce fac teroristii pare un mic joc in comparatie cu milioanele de oameni care deja mor din cauza acestor bogatani mizerabili. O simpa lege, domnule, daca s-ar da in toate tarile, nu ar mai fi nimeni cu neajunsuri de ordin material : ca toti bogatii sa isi imparta averile la saraci, si sa le ramana atata cat au nevoie, nu mai mult. O mica lege care ar rezolva in mod genial toate problemele complicate de ordin economic care exista pretitutindeni. Ar mai fi om care sa spuna ca nu are bani de medicamente, sau cu ce sa isi creasca copii ? Nu, si ar fi foarte simplu, o singura lege care le-ar rezolva pe toate. Insa in aceasta lume unii considera ca au drepturi cu mult mai mari decat altii, si de aici porneste toata mizeria. Spuneau niste specialisti, ca numai averile din statul texas ar ajunge sa hraneasca tot globul pamantesc, deci de unde se trage atunci saracia majoritatii oamenilor ? Nu de la bogatii care conduc lumea si au tot interesul sa inventeze mii de legi foarte complexe care sa ascunda marea crima pe care ei o fac continuu impotriva tuturor ?
    Totul ar fi atat de simplu. Oricum, bogatii nu fac nimic cu bogatiile lor, ci le investesc in planuri de ucidere si manipulare a omenirii, in inarmare pentru razboaie nedrepte care nu au alt motiv decat faptul ca lumea e impartita in bogati si saraci.
    Dar, adevarul e ca, daca saracii nu ar fi atat de prosti si usor de prostit, nici bogatii nu ar mai avea pe unde sa scoata camasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*