21 septembrie – Prăznuirea Sfințitului Mărturisitor, Sfântul Părinte Dimitrie Bejan. VIDEO: Amintiri din trecut

Sf. marturisitor Dimitrie Bejan icoana

Părintele Justin Pârvu: Părintele Dimitrie Bejan – un mare erou al vieții noastre creștine și naționale

Un alt mare erou al vieții noastre creștine și naționale este Părintele Dimitrie Bejan, care a dus apostolatul până în inima Siberiei. Acolo a făcut el cunoscută Ortodoxia noastră, menținând viața spirituală a tuturor celor din lagăr, ortodocși și catolici. În sărbători liturghisea cu o găleată mare de zece kilograme de Sfânta Împărtășanie, iar rusoaicele veneau și băteau la poarta lagărului să-l cheme pe ”batiușca Bejan” să le facă aghiazmă, Sfântul Maslu și alte servicii religioase…

Acolo, în Rusia, Părintele Bejan fusese condamnat la moarte, dar a găsit, ca și Apostolul Pavel, o formulă de a fi judecat în țară.

Trimis acasă din lagărul siberian, a intrat în pușcăriile grele din România. A fost un stâlp al vieții noastre spirituale. Și după eliberare a căutat să mențină viața duhovnicească, însă, ca și pe Părintele Gheorghe Calciu, chiar frații lui l-au trădat. Condamnat și eliminat de ceilalți, a fost scos la pensie și dus ca bolnav în satul lui, la Hârlău.

Pe amândoi acești părinți, Calciu și Bejan, eu îi pun împreună, pentru gândirea lor frumoasă și viața lor de jertfă.

Ioan Ianolide: Părintele Dimitrie Bejan – ”Un erou, un vulcan de credinţă, un munte de caracter”

Un erou, un vulcan de credinţă, un munte de caracter. A fost preot militar pe frontul de Răsărit. Şi-a început lupta cu ateismul în lagărele de soldaţi români din U.R.S.S., când a refuzat să intre în divizia Tudor Vladimirescu, formată din românii care acceptaseră reeducarea cu scopul de a reveni în ţară. În 1948 a fost trimis spre judecare la Bucureşti. A trecut prin mai multe închisori din ţară. După eliberare, a continuat să fie urmărit, persecutat şi torturat.

VIDEO: Amintiri din trecut

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=GKRRXeskiys] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=obOcjBISu_E]

2 comments

  1. Asociatia Totul Pentru Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne Ajuta! Sambata 21 septembrie, mergand la Manastirea Predeal pentru a participa la Parastasul martirilor legionari, am constatat cu surprindere ca slujba era oficiata de catre doi preoti ortodocsi dinpreuna cu un GRECO-CATOLIC! Cerand explicatii, organizatorii ne-au raspuns ca este normal, deoarece in puscarii au patimit si detinuti de alte confesiuni, drept pentru care am hotarat sa asteptam afara savarsirea acestei "slujbe". Presedintele greco-catolic al Partidului Totul Pentru Tara, domnul Coriolan Baciu a reactionat violent numindu-ne "nemernici fara tara si fara Dumnezeu"... mai multe detalii aici: http://nationalistii.ro/357/

  2. legionarulortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Duminica ora 18:20, la Televiunea moldoveneasca "Publika Tv", in cadrul emisiunii "Moldova Tara de Minune" documentar istorico-religios, despre detinutii moldoveni din temnitile comuniste, moldovenesti!

    http://tvlivemd.blogspot.ro/2011/02/publika-tv-on-line.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*