Gabriel Resources, încurajată de Victor Ponta să ameninţe statul român

Directorul executiv al Gabriel Resources Ltd. , Jonathan Henry, a susţinut că dacă Parlamentul respinge proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană compania va da în judecată Guvernul României şi va cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari. Canadienii nu au prins “curaj” întâmplător, aceştia nu proferează astfel de ameninţări din senin.

Canadienii au început să ameninţe cu instanţa şi cu despăgubiri de ordinul miliardelor de dolari abia după ce Victor Ponta – ca să justifice susţinerea controversatului proiect de la Roşia Montană – a fluturat el însuşi,  într-o declaraţie catalogată drept iresponsabilă, ameninţarea că vor cere canadienii despăgubiri de “2 miliarde de dolari”, dacă proiectul nu se face.

Până să facă Ponta această declaraţie, canadienii nu au suflat o vorbă despre eventuale despăgubiri dacă proiectul nu este aprobat de Parlament.

Ponta a vorbit de mai multe ori despre despăgubiri pe care le-ar cere canadienii, fără să-l întrebe nimeni la început, ca să justifice în fapt de ce susţine PSD controversatul proiect extrem de păgubos pentru statul român, numai pentru Ponta nu. Ultima oară a vorbit Ponta despre asta marţi.

“Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. (…) Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri, n.r.), sunt evaluări făcute de până la două miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic”, a spus Ponta marţi. După cifra vehiculată de Victor Ponta, canadienii au pulsat şi ameninţă că vor cere mai mult, respectiv 4 miliarde de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*