Traian Băsescu: Nu declanşez acum un proces de referendum naţional pentru Roșia Montană

basescu_sorosrazvan ungureanu_rosia-montanaTraian Băsescu a declarat în cadrul conferinței de presă susținută la Palatul Cotroceni că nu va declanșa acum un proces de referendum privind controversatul subiect Roșia Montană. Acesta spune că : „În cazul în care, în urma dezbaterilor din Parlament, societatea ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi ar genera falii în societate. Cu certitudine nu aş promulga legea înainte de organizarea unui referendum. Sunt proceduri să mă pot încadra în timpul de sesizare şi organizare a referendumului înainte de promulgare”.

„Guvernul a amestecat Roşia Montană cu nevoia de modificare a legii minelor pentru a putea creşte redevenţa. În legea minelor, redevenţa este între 2 şi 4% dacă nu mă înşel. Au băgat în lege şi modificarea de redevenţă. Trebuia ţinută societatea pe HG, aşa cum prevede contractul iniţial, iar modificarea legii se putea face şi prin OUG sau puteau modifica legea în Parlament. Îmi aduc aminte convingerile lui Ponta. Când era în opoziţie, spunea câţi bani a luat preşedintele. Nu a existat ofertă, nu s-a ajuns la aprobarea proiectului în timpul lui Boc.Am presupus că dacă aşa gândea atunci, aşa gândeşte acum, mai ales că a finalizat cu bine procesul. Despre semnarea privatizării CFR Marfă: E exact ca aia: sunt de acord ca prim-ministru, dar ca deputat, nu. Avem premier şi deputat la Palatul Victoria, unu-n doi, doi în unu. De fapt, din doi abia faci unu”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele spune despre situația de la Roșia Montană că este exact ca la CFR Marfă cu CSAT.
„CSAT nu se putea ocupa de câştigător. Legea nominalizează compania Roşia Montană, ce face. Nota prin care se aprobă crearea societăţii e semnată de Tăriceanu. Acolo se spune că va fi o HG”, a adăugat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*