Ungurii s-ar putea să primească ce doresc – Regionalizarea în linie dreaptă: 10 regiuni

harta-regionalizare-10 regiuni
Departe de camerele TV și de dezbaterile privind oportunitatea folosirii cianurilor în mineri, continuă o luptă foarte dură între liberali și social-democrați cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României. Procesul va fi finalizat de factor încă înainte ca noua Constituție revizuită să fi trecut prin Parlament și prin referendumul de validare. Surse din cadrul USL susțin că procesul va demara printr-o OUG care va modifica Legea Dezvoltarii Regionale – AICI . Liberalii susțin însă că partenerii lor vor lua aproape totul și asta îi va face favoriți la orice scrutin ani buni de acum înainte.
Potrivit legii inițiate de MDRAP-ul aflat sub conducerea lui Liviu Dragnea, România va fi împărțită în 10 regiuni. Încet încet prin legislație adiacentă atribuții de la centru, dar și de la județe vor fi transferate către noile entități.
Cum REGIUNEA ca entitate nu e trecută în Constituție nu se pot face alegeri pentru alegerea noilor organe de conducere regionale: președintele de Regiune și Consiliul Regional. ȘI aici intervine controversa majoră între cei doi parteneri din USL – felul de alegere a primelor organe de conducere până la proximele alegeri locale când cele două entități vor fi alese prin vot popular direct.
Astfel CONSILIUL REGIONAL ar urma să fie compus din președinții de CJ + primarii reședință de județ + câte 3 reprezentanți de fiecare județ ca reprezentanți ai orașelor (altele decât municipiile reședință) și comunelor.
Cu această componență se va trece la alegerea PREȘEDINTELUI REGIUNII.
Liberalii sunt extrem de nemulțumiți pentru că în această formulă PNL ar fi dezavantajat total în toate regiunile deoarece PSD face majoritatea peste tot. “Ne vor rupe! Vor avea toți șefii de regiuni ca să nu mai spun că vor controla totul. Vor juca țara asta cum vor cel puțin 10 ani de acum încolo dacă o lăsăm așa“, a spus pentru pesurse.ro unul din importanții vicepreședinți ai PNL.
Până atunci se poartă negocieri dure între cei doi mari din USL. Liberalii cer garanții că macar o parte din noile regiuni, în timp ce social-democrații insistă că vorba doar de un pas strategic și că totul se va regla pe parcurs.

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aha! Deci asta era! voua, liberalilor nu va mai raman oase? Pai de fapt, de ce se face toata aceasta tevatura? Numia si numai pentru castigul lor, al politicienilor, ca pe noi, astia noi care vor sa fie, ei, sefi, mu ne trebuie de loc. Si asa nu sunt buni de nimic, mai ales liberalii astia inutili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*