Zeci de mii de oameni din toată țara au protestat împotriva proiectului Roșia Montană

mars contra rosia montata _ bd-magheru-vlad-petri2

Aşa cum se anunţase de câteva zile, zeci de mii de oameni au ieşit în străzile marilor oraşe din România, dar şi în occident, pentru a protesta împotriva aprobării de către Guvern a proiectului de lege referitor la exploatarea de la Roşia Montană. Practic, prin acest proiect, se abrogă toate legile în vigoare referitoare la mediu, patrimoniu istoric şi dreptul de proprietate, întreaga regiune fiind abandonată în mâinile unei companii străine dubioase.

La Bucureşti, manifestaţia din duminica de 1 septembrie a fost organizată de mai multe ONG-uri, aparţinând unui spectru larg, de la ecologişti şi până la naţionalişti, de la monarhişti şi până la suporterii marilor galerii de fotbal bucureştene.

Peste 4000 de bucureşteni, în marea lor majoritate tineri se strânseseră în primele 2 ore după începerea protestelor. Ei au scandat lozinci cu caracter ecologist, în apărarea Roşiei Montane, împotriva guvernului Ponta – catalogat ca mincinos după ce şi-a încălcat propriul program de guvernare aprobând legea samavolnică a proiectului Roşia Montană, dar şi lozinci făcând apel la reluarea rezistenţei naţionale de acum 60 de ani.

Printre personalităţile remarcate în primele rânduri ale protestului s-au remarcat cântăreaţa Mihaela Mihai, regizorul Vlad Ioachimescu, actriţa Geanina Corondan, teologul Danion Vasile, jurnalistul Claudiu Târziu, istoricul Liviu Pleşa, Florin Dobrescu – secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, senatorul Theodor Paleologu, Claudiu Crăciun – cadru universitar la SNSPA, Nicuşor Dan – consilier în Consiliul General al Capitalei ş.a.

La două ore de la debutul protestului, în jurul orei 19, numeroşi tineri au forţat cordoanele de jandarmi reuşind să ocupe carosabilul Pieţei Universităţii, oprind circulaţia, în timp ce scandau: „Libertate!”, „Veniţi cu noi, ca în 22!”, şi cântând vechiul cântec al Pieţei din 1990: „Noi de-aicea nu plecăm, / Nu plecăm acasă, / Până nu vom cîştiga / Libertatea noastră!”

După scurt timp, manifestanţii au pornit pe bulevardul Magheru spre Piaţa Victoriei, blocând circulaţia pe axul principal al capitalei şi îndemnând locatarii blocurilor din zonă să coboare în stradă. Numeroşi localnici, dar şi bucureşteni din alte cartiere au îngroşat numărul manifestanţilor.

În jurul orei 20,30, manifestanţii ajunseseră deja în Piaţa Victoriei, unde fuseseră opriţi de jandarmii care asigurau protecţia clădirii Guvernului. Protestatarii au cerut ca reprezentanţii guvernului să vină să dialogheze cu ei. Refuzul acestora de a veni în piaţă, precum şi atitudinea multor televiziuni care au refuzat să mediatizeze evenimentele au escaladat starea de tensiune, aşa fiind explicabile incidentele în care jandarmii au agresat pe manifestanţi, folosind gaze lacrimogene şi bastoane.

S-au strigat în mod repetat lozinci împotriva premierului Ponta, a USL, dar şi împotriva Opoziţiei, prin vestitul slogan: “PDL şi USL, aceeaşi mizerie”.

Manifestanţii s-au întors ulterior în Piaţa Univeristăţii, aunde au ocupat banda de circulaţie dinspre Romană, aşezându-se pe jos şi strigând lozinci de rezistenţă. Liderii grupărilor participante au declarat că nu vor părăsi Piaţa Universităţii, reprezentantul Fundaţiei Ogoranu, Florin Dobrescu afirmând că se va rămâne în piaţă, ca în 1990, până când legea va fi retrasă de guvern.

La apelurile lui Claudiu Crăciun, au sosit în Piaţa Universităţii şi primele corturi, care au fost montate deja, pentru adăpostirea pe timp de noapte a celor care vor rămâne să protesteze.

La ora când încheiem acest material (2.09.2013, ora 3,15) manifestaţia continuă, protestatarii făcând o gălăgie infernală şi refuzând solicitările jandarmilor de a părăsi piaţa.

RelatareAdrian Petreanu – reporter Buciumul.ro

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DR6xMwUVr1M]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*