Falsul în acte prin care Gabriel Resources a obţinut licenţa de exploatare

gold corporation fraudUn fost director al ANRM susţine că un act important, în baza căruia a fost transferată licenţa de exploatare de la Minvest Deva către Gabriel Resources, ar fi dispărut. Un alt oficial a declarat zilele trecute că avizul dat de fostul director al Institutului Geologic este un fals, iar DNA s-a autosesizat deja.

Mihail Ianăş, director al ANRM în perioada 1997-2000, a declarat joi că transferul licenţei de explorare de la Minvest Deva către Gabriel Resources a fost făcut în baza unei simple scrisori semnate de ministrul Industriilor de la acea vreme (Radu Berceanu, n.r.). Mai mult decât atât, Ianăş susţine că, între timp, scrisoarea respectivă în original nu se mai găseşte în arhiva instituţiei, ci ar fi dispărut, pur şi simplu.

„A dispărut această scrisoare în original şi nu se mai găseşte decât în copie, la cineva care a făcut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi şi diverse parchete”, a declarat Ianăş, la comisia parlamentară care se ocupă de proiectul Roşia Montană. El a insistat asupra faptului că „cineva a luat scrisoarea în format original”, dar nu ştie cine, pentru că acest lucru s-ar fi întâmplat după plecarea sa de la conducerea ANRM.

Un alt aspect dezvăluit de Mihai Ianăş este acela că el, ca şef al ANRM, nu s-a întâlnit cu ministrul Industriilor pentru a discuta despre acordarea licenţei de exploatare, singurele consultări pe această temă fiind purtate cu secretarul de stat din minister.

Documentul respectiv nu a fost dat publicităţii de către actualul guvern, deşi atât prim-minitrul Ponta, cât şi ministrul Dan Şova au promis că vor pune la dispoziţia presei şi a opiniei publice toate documentele legate de proiectul Roşia Montană, cu excepţia licenţei de exploatare.

Acuzaţii de fals în acte, DNA s-a autosesizat

O altă problemă a fost semnalată, tot în cadrul aceleiaşi comisii, de către directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea. Acesta a declarat că avizul dat de fostul director al institutului este fals în acte, pentru că nu a luat în calcul opiniile specialiştilor din institut. Întrebat de către parlamentari dacă a depus plângere în acest caz, Ştefan Marincea a spus că DNA s-a autosesizat în acest caz.

„În momentul în care am format această comisie credeam că sunt probleme doar de mediului, sau referitoare la partea socio-economică. De fapt, ne-am dat seama cu toţii că sunt foarte multe probleme de natură juridică, legate de modul în care această asociere a pornit între statul român şi firma canadiană”, a spus joi preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), la finalul şedinţei.

| cotidianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*