Regizorul Kowalski: Gazele de sist reprezintă flacăra care a început să anime lupta în întreaga lume!

lech kowalski regizorLa Pungesti a fost regizorul polonez Lech Kowalski. Acesta a fost prezentat protestatarilor si a fost primit cu aplauze si ovatii. Lech Kowalski este regiorul si producãtorul filmului Drill Baby Drill, un film despre protestele anticorporatiste împotriva exploatãrii gazelor de sist din Polonia si SUA.

Rep. Cum explicati atitudinea guvernului polonez comparativ cu cea a guvernului român?

Lech Kowalski: Ambele guverne sunt pro fracturare a gazelor de sist, ambele controleazã mass-media si, de asemenea, existã coruptie destul de mare si în guvernul polonez. Apar numeroase întrebãri privind legalitatea obtinerii avizelor de mediu. În Polonia, filmul meu a fost cenzurat. A fost prezentat oficial în Germania, Franta si Elvetia, americanii refuzând sã îl cumpere. Cu toate acestea, a fost vizionat de câteva milioane de oameni în Germania si Franta, având cele mai multe vizionãri ale anului în prime-time. Mass-media oficialã din lumea întreagã nu aratã filmul, de exemplu în Marea Britanie a fost prezentat cu sprijinul celor de la Partidul Verde, iar în Polonia sunt împãrtite DVD-uri gratis.

Rep. Care este atitudinea polonezilor vizavi de evenimentele de aici?

Lech Kowalski: Marea majoritate a polonezilor este, din pãcate, pentru exploatarea gazelor de sist pentru cã nu este informatã, acolo nu existã nicio publicatie care sã prezinte pericolele. Nu sunt proteste atât de mari ca în România, sunt doar grupuri mici de fermieri si activisti de mediu, dar numãrul nemultumitilor creste. Din cauza fermierilor si activistilor guvernul începe sã se confrunte cu anumite probleme. Existã o anumitã presiune asupra Chevron din cauza acestora. Acolo este putin diferitã revolta oamenilor, mai degrabã clasa mijlocie s-a revoltat care vine din rural, aici vãd multi tãrani care se ocupã cu agricultura, dar si activisti. Gazele de sist reprezintã flacãra care a început sã anime lupta în întreaga lume. Fac un film nou despre începutul acestei noi revolutii globale, am filmat în Polonia, în Marea Britanie, în Franta si acum în România.

Rep. Unde au fost cele mai mari proteste din punctul dumneavoastrã de vedere?

Lech Kowalski: Cele mai mari proteste pe care le-am vãzut au fost în Marea Britanie, în ultimele luni au fost mii de oameni care au protestat împotriva gazelor de sist, au venit din întreaga lume. Am filmat o lunã de zile modul lor de organizare pentru proteste si cum au învãtat sã lupte.

Rep. Ce le transmiteti românilor care sunt împotriva exploatãrii prin fracturarea hidraulicã?

Lech Kowalski: Mesajul meu este cã ar trebui marsat pe partea juridicã pentru a-i bloca pe cei de la Chevron. Pe lângã proteste, aceasta este singura metodã de a-i împiedica si de a le aratã cã încalcã legea. Modelul ãsta a fost deja folosit în Polonia, în Marea Britanie si în Franta si functioneazã atâta timp cât nu este cumpãratã justitia. Trebuie sã te chinui sã expui toate aceste ilegalitãti. E ca în cazul procesului de la Nurnberg, se foloseau de legi pentru a expune crimele comise, este un tribunal al oamenilor.

| vrn.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*