“În noaptea Sfântului Andrei…”: Mucenicia Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu dimpreună cu decemvirii și nicadorii – 75 de ani

Corneliu-Zelea-CodreanuPrezenta în istorie a Căpitanului

Acest conducător exceptional este Căpitanul. Lumea legionară se naste din virtualitătile sufletului românesc prin prezenta polarizatoare a Căpitanului.

Personalitatea acestui om e reprezentativ românească prin aceea că e singurul om politic care crede în Dumnezeu. Nu numai că el crede. Dar crede că politica e supusă si ea lui Dumnezeu. Prin aceasta e pe linia românească a lui Stefan cel Mare.

Personalitatea acestui om e unică prin bogătia fără sfârsit a tuturor însusirilor lui. Pus în fata oricărei situatii de viată, omul acesta a putut întotdeauna si va putea întotdeauna să facă fată. Pentru că are la îndemână toate însusirile sufletului omenesc.

Omul acesta e un cerebral si un sentimental în acelasi timp, e rational si mistic, e bun si aspru, blând si neiertător, voluntar si domol, mândru si modest, tenace fără să fie rigid, idealist fără să fie utopic, vizionar al marilor latente românesti, cu o înaltă energie spirituală, pe cât de rezistentă energie fizică, pedagog si comandant, răbdător, stăpânit, chibzuit, desi tumultos în structura temperamentului său, viteaz si, mai cu seamă, moral în cel mai greu înteles al cuvântului, adică dezlegat de imperative personale – om predestinat înaltelor dominări colective.

Ceea ce e singular, după cum se vede, în constructia sufletească a acestui om, e că în el sălăsluiesc valabil nu numai cele mai numeroase calităti sufletesti, ci cele mai depărtate. Înalta lui putere de proiectie a spiritului si în acelasi timp, exceptionala lui putere de organizare materială – surprinzătorul lui bun simt – formează un contrast de o fertilitate aproape nemaiîntâlnită. Oamenii care se bucură de înăltime spirituală sunt, de obicei, complet dezorientati în viata concretă. Iar organizatorii nu sunt niciodată obsedati de imperative spirituale.

Si iată, omul acesta e valabil pentru toate planurile vietii. Omul acesta are cea mai armonioasă îmbinare a intelectului cu vointa si sentimentul, fiind prin astea omul cel mai întreg si mai sănătos al contemporaneitătii, expresia cea mai plenară a omeniei noastre românesti. Cerebralismul său e un cerebralism care merge până la luciditate, la iluminare, vointa e o vointă de otel si afectivitatea sa e uriasă, o afectivitate care proiectează asupra tuturor fiintelor din jur marea sa radiatie interioară. E ceva unic – ca în pasiunea Sfântului Francisc din Assisi – în uriasa putere de iubire a acestui om pentru ceilalti oameni, pentru celelalte făpturi ale lui Dumnezeu, pentru animale si gâzele colorate ale câmpurilor si pentru flori si pentru păsările lui Dumnezeu si pentru copiii o uriasă putere de iubire, o nesfârsită bunătate.

Aici, desigur, e însusirea esentială care îl face un predestinat. Nimic nu s-a făcut niciodată în lume, fără iubire. Nu putem iubi, nu putem crea. E un adevăr care depăseste biologia. Porneste din divinitate, de la Isus. Cine poate închina o mare, nesfârsită iubire acestui neam românesc, acela îl va fecunda.

Căci numai cine poate astfel iubi neamul – neamul acesta asa cum este el, socotit păcătos, ros de grele mosteniri istorice si păcate atavice – numai cine îl poate iubi total si poate total să i se jertfească, numai acela va putea dezmorti latentele vietii etnice, aducând la suprafată un cu totul alt suflet românesc decât ne-am obisnuit să-l vedem. E aici un tainic proces de fecundare, un complicat joc de dezlăntuiri lăuntrice pe care numai afectivitatea îl realizează în ascunsul suflet omenesc.

Fenomenul politic*) românesc, adică o mare înflorire de năzuinte vitale, va fi posibil numai atunci când neamul acesta obijduit va simti, va simti în sfârsit asupra lui, tradusă până în faptele mici concrete, o mare iubire care planează deasupra-i, care îi va da în sfârsit sentimentul că are pentru ce trăi, că nu mai sunt zadarnice sfortările, că e înteles, ajutat, ridicat.

Creatia politică românească va fi posibilă abia atunci când în locul monstruoasei abstractii a statului român actual, se va realiza, de la Căpitan până la ultimul român, sentimentul marii comuniuni românesti.

Si atunci se va deschide marea epocă românească.

Un astfel de om cum e Căpitanul, prin complexitatea însusirilor de care dispune, poate pătrunde toată diversitatea vietii si se asează în inima lucrurilor. De acolo este un punct de observatie si o perspectivă asupra vietii care îti îngăduie să o vezi simultan în totalitatea ei. Rezolvările de viată, care pornesc din acel punct de observatie centrală asupra ei, sunt rezolvări definitive. Omul care stă în inima lucrurilor nu greseste niciodată. Faptele lui pot să apară greseli – imense, monstruoase – bietilor oameni de duzină, care rezolvă viata la suprafată, cu perspectivele lor mediocre si momentane. E de ajuns, însă, să se deschidă perspectiva, pe care oamenilor obisnuiti le-o deschide timpul, pentru ca toti să-i recunoască dreptatea.

Verificarea obiectivă a celor spuse până aici, a marilor lui însusiri, a puterii lui creatoare, a organicitătii faptelor sale, stă în observatia izbitoare că, de vreo sase ani încoace, desi omul acesta n-are nici o calitate oficială în tară, politica oficială a tării românesti a început să se învârtă cu toate evenimentele ei importante ca simple reflexe în jurul faptelor sale.

Pentru că numai faptele sale sunt organice colectivitătii românesti.

Numai faptele sale sunt esentiale destinului românesc.

_________________

*) Păstrăm cuvântul „politic” pentru a nu izbi prea tare mentalitatea actuală. Si pentru a desemna, oarecum, aspectul realizărilor materiale ce vor însoti viitorul fenomen românesc. Care, însă, nu se va mai putea numi fenomen politic.

de Victor P.Gârcineanu
Bucuresti, 1937

Citiți și:

PE CINE AU OMORÂT – articol de Gheorghe Racoveanu din 1958

9 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=GPlAwObnHtI

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Hai să ne ridicăm și să-nfăptuim Unirea !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=Op93r3K2N2I

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De cand este Francisc din Assisi sfant ?

  Amestecam Ortodoxia cu Catolicismul ce facem devenim si noi caldicei!

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  La multi ani Romania!!!...La multi ani Romani!!!

  Doamne ajuta!

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Capitane te purtam in sufletele noastre.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  hevron si Jandarmeria au pornit in toiul noptii un nou asalt la Pungesti

  UPDATE 6.25

  In Tabara de Rezistenta jandarmii, foarte multi la numar au patruns in forta in protestatari, au intrat pe terenul privat unde se afla ridicata tabara si au inceput sa-i ridice si sa-i bage in dube. Costica Spiridon, unul dintre protestatarii din Pungesti, care este cardiac, a fost bruscat de jandarmi si a lesinat. Acum este in ambulanta si i se acorda ingrijiri. Jandarmii au blocat drumul spre Pungesti cu un gard si nu au permis nimanui sa intre in zona, nici macar presei. Inca o ambulata se indreapta acum spre Tabara de Rezistenta, semn ca acolo mai sunt si alte victime. Jurnalistii prezenti la fata locului au fost opriti de jandarmi la intrarea in satul Silistea si nu li s-a permis accesul, jandarmii motivand ca este o masura pentru protectia lor, a jurnalistilor. Li s-a indicat sa mearga la Primaria Ivanesti unde se afla un punct de informare. In prezent nici prefectul Radu Renga, nici purtatorul de cuvat al Jandarmeriei Vaslui, nu raspund la telefon. Nici o autoritate nu da explicatii despre ce se intampla in Tabara de Rezistenta, care este izolata complet, inconjurata de sute de jandarmi iar oamenii de acolo luati pe sus si dusi in dube. Utilajele firmei Chevron au ajuns deja in Pungesti si se pregatesc de a intra pe terenul unde vor ridica sonda.

  UPDATE 5.45

  La orele 5.30 au plecat spre Pungesti utilajele, masinile cu pamant, cu tuburi si multe dube si autocare cu jandarmi. In total, coloana are cam trei kilometri lungime si numara 45 de masini. Din informatiile noastre venite dinspre Tabara din Pungesti 16 dube de jandarmi si mai continua sa vina dinspre Puiesti, au ajuns deja si au intrat in forta in protestatarii care au sosit in Tabara de Rezistenta. Acestor forte impresionante de jandarmi li s-au alaturat mai multe masini de politie, pompieri, ambulante. Stirea venita dinspre Pungesti este ca se vor pune tuburile, se va face un pod, utilajele vor intra pe teren si va fi instalat un gard protector.
  Chevron si Jandarmeria au pornit in toiul noptii un nou asalt la Pungesti

  Astazi, la orele 3.30 Chevron si Jandarmeria s-au mobilizat si vor pleca in curand spre Pungesti unde vor intra in forta pentru a aduce utilajele si a instala sonda de explorare a gazelor de sist. La orele 3.00 deja in zona Lipovat, din comuna Munteni de Jos, la intrarea in Vaslui dinspre Barlad, utilajele au inceput sa fie turate, iar la cealalta intrare in Vaslui, in Zona Industriala, asteapta forte impresionante de jandarmi cu autocare, dube si alte masini, pentru a-i insoti la Pungesti. De cealalta parte, oamenii din Tabara de Rezistenta din Pungesti si din satele Silistea, Armasoaia si comune invecinate s-au mobilizat si se strang in fata terenului unde Chevron vrea sa instaleze sonda. Din Barlad, Vaslui, Negresti, Bacesti, au plecat spre Pungesti zeci de oameni sa vina in sprijinul celor din Tabara de Rezistenta. Va vom tine permanent la curent cu evolutia starii conflictuale ce sta sa izbucneasca in cursul acestei dimineti la Pungesti.

  http://www.vrn.ro/chevron-si-jandarmeria-au-pornit-in-toiul-noptii-un-nou-asalt-la-pungesti

 7. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  NU VA JUCATI CU FOCUL spurcatilor ce stati cocotati in conducerea acestei Tari cu sarsaila ce l-ati ridicat spre intronare pe pamintul acestei Tari
  fie de ati vrea sau nu a vrea
  OGORUL Tot ni-l vom Apara ...
  IN SFANTA CRUCE a Neamului Cel SFANT Il VOM APARA

  APARAREA si prin Cuvant este Apararea de temut ...ca nu suntem singuri pe acest pamint
  jandarmeria a semnat prin contractul de munca pentru semnul fiarei de nu stiati si nu numai jandarmeria ...toate institutiile statului
  aceasta este spurcaciunea de care vorbea Sfantul Parinte Arsenie Boca ...si sunt condusi de spurcaciune prin divide et impera pentru represalii in masa
  NU VA JUCATI CU FOCUL ...
  INTOARCETI-Va Cei Botezati si Inchinati lui HRISTOS
  INTOARCETI-VA LA HRISTOS si nu va inchinati la mamona ...pina NU ESTE PREA TARZIU
  amin.

 8. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  MAICA DOMNULUI Ai Mila de cei saraci , asupriti , prigoniti si batjocoriti , umiliti pentru Apararea Cea DREAPTA si SFANTA pentru acest pamint si cu Dreapta Ta Cea SFANTA si PUTERNICA sfarma si zdrobeste pe cei ce sunt tiitori ai lui antihrist la carma acestei tari si slugi ai fiarei pe acest pamint
  MAICA DOMNULUI loveste-i si darama-i din locul unde sunt asezati cu rang si cinste pe cei spurcati caci spurcaciunii s-au inchinat si pe noi cei inchinati lui HRISTOS vor a ne ingenunchea si zalog fiarei a ne da

  Ai Mila DOAMNE si de noi
  ca lupul paznic a fost pus la oi

  DOAMNE IISUSE HRISTOASE cu foc Curateste BISERICA Acestui Neam spre SFINTIREA Ei pe acest pamint de la Nistru pin'la Tisa ca lupi haini prada au dat si CELE SFINTE din Casa Ta cu cele spurcate le au impreunat si in casa de negot BISERICA Cea Sfanta pe acest pamint Au aratat
  SFINTI Arhangheli MIHAIL , RAFAIL si TOBI pe acest pamint coborati si spurcaciunea cea mare o afundati ca Sfant ne este pamintul stramosesc si DREAPTA Ne este CREDINTA intru HRISTOS si SFANTA CRUCE
  amin.
  amin.
  amin.

 1. Pingback: PE CINE AU OMORÂT – articol de Gheorghe Racoveanu din 1958 | Bucovina Profundă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*