Texasul ciuruit de sonde de exploatare a gazului de șist

camp de exploatare a gayelor de sist din Texas

Peisajul statului american Texas a fost modificat radical de exploatarile care au loc in  aceasta regiune: vazut din avion, statul american nu pare altceva decat o mare de campuri geometrice din care ies utilaje, conectate intre ele de cai de acces.

Din martie 2012, în Texas sunt cel puţin 6.000 de puţuri de exploatare a petrolului şi gazelor de şist, informează FracFocus citat de SourceWatch. Acest număr situează Texasul pe primul lor în rândul statelor americane în care a înflorit industria extragerii gazelor de şist. Conform statisticilor privind resursele naturale, dacă Texasul ar fi o ţară, ar fi a treia mare producătoare de gaze naturale din lume, după Rusia şi restul SUA. Însă problemele aduse de metoda fracturării hidraulice folosită pentru extragerea acestor gaze de şist sunt din ce în ce mai numeroase şi mai vizibile. În luna septembrie a acestui an, un articol din ENS Newswire vorbea despre cum poluarea aerului din regiunile unde se exploatează gaze de şist prin fracking distruge sănătatea localnicilor.

„În cinci ani de la boom-ul înregistrat de industria fracking-ului, colinele cândva frumoase din sudul Texasului au devenit peisaje industriale de groază. Iar sănătatea locuitorilor este parte din „răul colateral”, arată un studiu al grupului Earthworks, care indică faptul că toate chimicalele periculoase prezente în aerul din regiunile unde se practică fracking-ul provoacă probleme de sănătate grave celor care locuiesc în proximitatea exploatărilor. (…) Myra Cerny şi familia ei (soţul Mike şi fiul Cameron, de 15 ani) suferă de simptome variate, de la dureri ale oaselor la migrene, probleme respiratorii şi bronşită cronică. Cameron are sângerări nazale frecvente şi prezintă probleme de sănătate cumulate care, în mod normal, nu se întâlnesc în cazul adolescenţilor. Întreaga familie trăieşte cu ajutorul antibioticelor, inhalatoarelor şi calmantelor. Cei trei locuiesc în mijlocul unei zone industruale: 18 puţuri se află în raza a peste un kilometru de casa lor, 37 de puţuri, în raza a aproape patru kilometri, plus că mai sunt şi centrele de procesare, pe lângă aceste puţuri de exploatare”, notează ENS Newswire.

Articolul citează o serie de studii care au demonstrat că fracking-ul, prin procedura implicată şi substanţele chimice emise, este extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor. Familia prezentată a făcut numeroase plângeri către autorităţile însărcinate cu protecţia mediului din statul Texas – o investigaţie în acest sens a descoperit că un număr mare de hidrocarburi erau eliberate în aer prin fracking, inclusiv chimicale care ar putea afecta creierul ori sistemul nervos şi care au impact asupra dezvoltării copiilor. În ciuda rapoartelor şi neregulilor constatate chiar de către autorităţi, companiile care nu au respectat normele de mediu nu au fost sancţionate (articolul citează exemplul unei firme care a depozitat un container petrolier timp de 12 ore în faţa uşii familiei Cerny, timp în care emisiile de substanţe toxice din zonă au depăşit de 112 ori rata maximă admisă). „Experienţa familiei Cerny nu este singulară.

Familii întregi sunt prinse în capcana traiului în poluare toxică”, notează articolul citat, pe care îl găsiţi integral aici.

2 Comments

 1. Au depozitat containerul in fata casei lor tocmai ca sa ii determine sa plece. Oricum, aceasta familie este deja condamnata.
  In ce hal am ajuns…, sa apelam la niste infractori, ca sa ne scape de alti infractori angajati de primii. Este aceeasi metoda ca si in Romania. Iar cei “doi” infractori sunt chiar statul (conducatorul) si extractorii. Cate asemanari…

  Ia uite ce “perechi frumoase” de infractori gasim si in Romania:

  Stat + Chevron
  procurori + judecatori
  tigani + politisti
  avocatii apararii + avocatii acuzarii
  politicieni + judecatori
  politicieni + procurori
  stat + jandarmerie

  si lista poate continua. Este deschisa si nelimitata, tocmai pentru ca infractorii in fiecare zi mai inventeaza cate ceva ca sa te jupoaie, sa te bata, sa te deposedeze de bunuri si prorpietati, sa iti incalce drepturile, sa te inchida pe nedrept. Corb la corb nu-si scoate ochii, ci ataca impreuna.

  Vin vremuri grele fratilor. Rugati-va la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor si luptati cu mult curaj impotriva infractorilor, dusmanilor si tradatorilor!

 2. Guvernul de la Bucureşti şi magnaţii de la Chevron ascund opiniei publice efectele catastrofale ale exploatării gazelor de şist din Marea Neagră
  Chevron aruncă în aer Marea Neagră

  Concentraţia ridicată de hidrogen sulfurat din depozitele de gaze de şist expune Marea Neagră la riscuri imense. Cea mai mică scânteie poate provoca cea mai mare explozie • Hidrogenul sulfurat aflat din mediul marin a cauzat, potrivit unor ipoteze emise de specialişti, dispariţia dinozaurilor şi sfârşitul unei epoci • Chevron nu face cunoscute rezultatele înregistrate de experţi cu privire la cantitatea de hidrogen sulfurat din depozitele din Marea Neagră • Bucureştiul cunoaşte aceste informaţii şi, în complicitate cu Chevron, ascunde opiniei publice efectele catastrofale ale contractului cu magnaţii americani • Acestea nu au fost dezvăluite, fiind clasificate ‘strict secret’, tocmai pentru că sunt în contradicţie cu normele şi au efecte devastatoare asupra mediului şi populaţiei
  Emil Străinu: Explozia hidrogenului sulfurat este echivalentă cu cea a unei bombe atomice
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/guvernul-de-la-bucuresti-si-magnatii-de-la-chevron-ascund-opiniei-publice-efectele-catastrofale-ale-exploatarii-gazelor-de-sist-din-marea-neagra-14075

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments