37 de protestatari de la Pungesti, riscă pedepse cu închisoarea între 2 și 7 ani

Parchetul Judecătoriei Vaslui a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari de la Pungeşti

Parchetul Judecătoriei Vaslui a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Un număr de 37 de persoane sunt urmărite penal de Pachetul de lângă Judecătoria Vaslui în urma protestelor din 7 decembrie, din zona Siliştea – Pungeşti, unde aproximativ 400 de oameni s-au adunat în faţa terenului deţinut de compania Chevron pentru a protesta faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii vasluieni vor ancheta 28 de protestatari pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri, iar ceilalţi nouă manifestanţi vor fi cercetaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri.

“În data de 7 decembrie, învinuiţii au distrus gardul împrejmuitor al perimetrului platformei Chevron de pe raza comunei Pungeşti. De asemenea, persoanele pentru care a început urmărirea penală au provocat incidente şi au agresat lucrătorii Jandarmeriei, fiind pusă în pericol siguranţa acestora şi a lucrătorilor firmelor care îşi desfăşoară activitatea în interiorul platformei”

– a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Mihaela Mantu.

Au ajuns infractori pentru că și-au apărat pământul

LEGALITATE

Zeci de persoane, cu precãdere din comuna Pungesti, participanti la evenimentele din data de 7 decembrie, atunci când, în urma provocãrilor, a fost culcat la pãmânt gardul ce împrejmuia perimetrul Chevron de la Silistea, au fost citate, pentru data de marti, 17 decembrie, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, în calitate de învinuiti într-un dosar penal, nr. 5199/P/2013. În total, pânã acum, 37 de persoane, si altii care urmeazã a fi identificati ulterior din înregistrãrile fãcute de jandarmi, sunt acuzati de infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri, iar 28 dintre ei având si învinuirea suplimentarã de distrugere.

“În dosarul nr. 5199/P/2013 a fost începutã urmãrirea penalã fatã de 28 de învinuiti pentru sãvârsirea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si distrugere, fapte prev. si ped. de art. 321, alin. 2 si art. 217, alin. 1 Cod Penal, si fatã de 9 învinuiti pentru sãvârsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, faptã prev. si ped. de art. 321 alin. 2 Cod Penal, fapte constând în aceea cã, în data de 07.12.2013, învinuitii au distrus gardul împrejmuitor al perimetrului platformei Chevron de pe raza com. Pungesti, jud. Vaslui, au provocat incidente si au agresat lucrãtorii Jandarmeriei, fiind pusã în pericol siguranta acestora si a lucrãtorilor firmelor care îsi desfãsurau activitatea în interiorul platformei”

– a declarat procuror Mihaela Mantu, purtãtorul de cuvânt al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui. Conform Codului Penal, pentru ultraj împotriva bunelor moravuri, protestatarii învinuiti în dosar riscã o pedeapsã cu închisoarea cuprinsã între 2 si 7 ani, în timp ce, pentru distrugere, pedeapsa este mai micã, respectiv între o lunã si trei ani, sau amendã.

Ancheta procurorilor se desfăşoară în colaborare cu poliţiştii vasluieni, care au trimis deja citaţii persoanelor acuzate de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri, pentru a fi audiate.

Circa 400 de persoane au protestat, în 7 decembrie, pe marginea drumului Vaslui – Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri acţiunile lor.

Ulterior, în zonă au sosit mai mulţi jandarmi, iar protestatarii au fost controlaţi corporal şi evacuaţi. Zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi şi conduse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde fie li s-au întcomit dosare penale fie au fost amendate.

Gandul.info Vrn.ro

2 Comments

  1. Singura solutie este iesirea in strada a intregii tari dar nu ca la ,,revolutie”.Noi romanii,uniti,sa iesim in strada si sa dam jos aceste satane.Chiar ca se va lasa cu singe de aceasta data dar revolutia va fi una adevarata,nu cu agenturi straine in spate care sa decida ce lepre vor ajuge la conducere,adica papusile lor de bilci pe care sa-i joace dupa cum vor. Nu vedeti ca s-a umplut tara de mercenari platiti sa execute ordinele satanelor? Pai aia nu se mai numesc nici armata,nici jandarmerie,nici politie,statutul lor este pur formal,ei fiind o grupare extremista care lupta impotriva propriului neam si impotriva propriei tari.Mi-e lehamite pina acolo incit ma gindesc ca oamenii astia ar trebui pusi la zid fara judecata.Caracterul,spiritualitatea sint calitati cu care te nasti,nu-ti trebuie scoala pentru a fi nobil,cinstit si inaltat spiritual.Deseurile astea umane ar trebui indepartate asa cum intr-un roi de albine trintorii sint eliminati fara judecata doar fiindca NU TREBUIE sa existe acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments