Lupta continuă la PUNGEŞTI: Protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist

Peste 100 de localnici şi activişti de mediu, membri ai ‘Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti’ au protestat sâmbătă, în comuna vasluiană Pungeşti faţă de decizia Chevron de a începe explorarea gazelor de şist în zonă.

Protestatarii au scandat lozici împotriva primarului comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu şi a premierului Victor Ponta, cărora le-au cerut demisia.

Oamenii acuză compania Chevron, care a primit aviz de explorare a gazelor de şist în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, că va folosi pentru explorare şi ulterior pentru exploatarea acestor resurse metode nocive pentru mediu.

”Nu ne otrăviţi apa’, ‘Nu ne distrugeţi viitorul’ sau ‘Stop Chevron’ au fost doar câteva dintre mesajele afişate de manifestanţi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat pentru AGERPRES, că în nu au fost înregistrate violenţe, protestul fiind unul paşnic. Totodată, el a precizat că manifestaţia a fost autorizată de primăria Pungeşti, iar pentru asigurarea măsurilor specifice de ordine şi linişte publică au fost detaşate în zonă trei echipaje de jandarmi.

AGERPRES /(AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Cristina Tatu)

4 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, fara un protest serios la Bucuresti, cu blocarea tansportului total si chiar a institutiilor de stat, aceste proteste nu au nici un efect. Soarta noastra a fost deja hotarata de colonialisti. Vom ajunge sa bem apa doar din sticle - cumparata evident - si nici atunci nu vor iesi in strada orasele mari. Se vor complace in continuare in situatia de sclavi docili.
    Imi pare rau sa o spun, dar ne meritam soarta.

    Dumnezeu sa ne ajute!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Draga Vasi, nu este chiar asa. Sa investit mult in dezbinarea noastra ca popor. Nu putem sa revenim asa din prima. Oamenii nu se pot mobiliza brusc pentru ca au pierdut speranta. Trebuie facute proteste cat mai regulat si in felul asta ne adunam, ne unim. Nu poti face o casa cu o caramida. Sunt de acord. Din motivul asta pui urmatoarea caramida si nu te lasi descurajat. Asa si noi. Sa nu descurajam actiunile fratilor nostri. Sa incurajam! Descurajati suntem destul. Trebuie sa spunem cuvinte ziditoare in momentul cind vedem ca niste frati incearca sa faca ceva. Sa stii Vasi ca atunci cind sunt doi puterea nu creste de doua ori ci de 1000 de ori. Dar sa fim doi uniti nu doi care ne descurajam unul pe altul. Draga Vasi, hai sa incurajam impreuna toate actiunile bune ale fratiilor nostri romani. Ca pana la urma suntem frati si odata eram foarte uniti. Din motivul asta ne urasc atat de mult strainii si vor sa ne dezbine. In felul asta se va intimpla cum spui, o sa fim multi ca legionarii si nimic nu ne va opri. Hristos este cu noi si vom reusi sa ne bucuram de tara noastra care o avem de la Dumnezeu.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ziar Piatra Neamt
    Prospectiuni SA – demonstratie de tupeu si minciuna sub privirile ingaduitoare ale autoritatilor nemtene
    10/02/2014 Postat in: Actualitati Piatra Neamt,Articole,Piatra Neamt - Neamt,Stiri locale,Uncategorized Dupa ce la Razboieni un copil s-a impiedicat vineri cu schiurile de firele la capatul carora era atasat explozibil, am mers si noi sambata la fata locului sa vedem despre ce e vorba, mai ales ca cei de la Prospectiuni SA au anuntat ca vin sa dezamorseze respectivii explozibili.
    Ce am vazut si filmat noi iar autoritatile nemtene nu vor sa vada sub nici o forma ?
    1. Am vazut explozibili ingropati in locurile unde se joaca copiii fara sa existe absolut nici un semn care sa indice pericol sau cineva care sa pazeasca zona.
    2. Am vazut explozibili plantati la 3 metri de o apa curgatoare.
    3. Am vazut explozibili montati din 5 in cinci metri intr-o zona cu alunecari de teren.
    4. Am vazut niste oameni care ziceau ca sunt de la Prospectiuni SA, unul dintre ei recomandandu-se artificier, dar nimeni nu a avut capacitatea de a arata vreo legitimatie sau autorizatie sau orice fel de hartie in baza careia sa se afla acolo si sa manipuleze explozibili.
    5. Am vazut niste nesimtiti care ziceau ca sunt de la Prospectiuni si intrebau localnicii si presa ce cauta in zona, de parca oamenii intrasera pe proprietatea Prospectiuni SA si nu invers.
    Am mai vazut multe pe care le veti vedea si dumneavoastra in materialul filmat si va puteti da singuri cu parerea. Opinia noastra este ca in Neamt nu mai exista stat de drept si legi, ci doar niste interese ale unor smecheri in fata carora nici o autoritate nu are curajul sa cuvante.
    Vazand oamenii aia ca plantau explozibili fara absolut nicio treaba, stau si ma intreb oare ce as pati eu daca as vrea sa fac un magazin de artificii? Cam cate kilograme de autorizari as avea nevoie si cam ce masuri de protectia muncii, mediu etc ar trebui sa respect … sau sa incerc cu explozibili, ca vad ca in cazul acesta este totul lejer ?
    Imagini care demonstreaza ca Prospectiuni SA abandoneaza pe terenurile oamenilor, ingropate, materiale explozibile la care le taie doar firele care ar fi trebuit sa fie folosite pentru detonare.

    Imagini care demonstreaza fara urma de tagada ca Prospectiuni SA intra pe terenurile oamenilor fara sa aiba acordurile acestora. Mai mult de atat, in cazul de mai jos e vorba de un batran care a suferit enorm pe vremea comunistilor pentru ca nu a vrut sa dea pamantul la colectivizare, dar se vede acum in faza in care, in plina democratie, drepturile ii sunt incalcate.

    Cei de la Prospectiuni SA mint spunand ca au acordul primariei de a intra in intravilan iar la toate demonstratiile ca se comite o ilegalitate, autoritatile nemtene sunt suspect de indulgenta.

    Negocieri autoritati – prospectatori – localnici.

    Deoarece autoritatile locale si cele judetene nu prea s-au aratat interesate de a lua masuri iar cei de la Prospectiuni nu au inteles ca rabdarea localnicilor are o limita, se pare ca duminica dimineata putin a lipsit ca la Razboieni, localnicii sa nu rupa picioarele prospectatorilor care, cu acelasi tupeu nemaintalnit, au venit si s-au apucat de treaba in timp ce satenii erau la slujba de duminica. De data aceasta se pare ca strategia cu prospectiunile in timp ce satenii se inchina nu a mai mers caci a venit la biserica un localnic care a anuntat ce se intampla in comuna, moment in care se pare ca preotul a intrerupt slujba si impreuna cu toti enoriasii au mers sa vorbeasca pe “moldoveneste” cu musafirii nepoftiti.
    De ce trebuie ca oamenii din Razboieni sa intrerupa slujba si sa incerce sa isi faca singuri dreptate, este o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna autoritatile nemtene, politicienii judetului si de ce nu si noi toti.
    Rugam insistent consilierii judeteni sa ridice imediat in plenul CJN problema incalcarii drepturilor si a vointei nemtenilor pana ce nu vom asista la vreo tragedie la Razboieni sau in alta comuna.
    De asemenea rugam insistent autoritatile nemtene care au fost la fata locului sa ia masuri imediate si sa le comunice pubic in cel mai scurt timp pentru a preintampina posibilele violentele rezultate din dorinta localnicilor de a li se face dreptate.

    Iosub Robert

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SINGURUL SCOP AL LOR E SĂ NE DISTRUGĂ APA CA APOI SĂ NE ÎNCHINĂM LA EI CÂND VOR INTRODUCE CIPUL ÎN BULETIN ȘI SĂ CUMPĂRĂM PRODUSE DE LA FIRMA COCA-COLA SAU DE LA TOATE FIRMELE ASTEA ANTIHRISTICE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*