Serviciile secrete sioniste Mossad și Shin Bet interzic propriilor angajați să folosească acte biometrice. Israel oferă alternativă celor ce nu le doresc

scanare deget

Mossad și Shin Bet (Agenția de Securitate Israeliană) interzic angajaților să se înregistreze cu date biometrice
Temându-se de scurgerile de date , agenții de securitate ale Israelului s-au opus proiectului de la început.
Serviciul de securitate Shin Bet și agenția de spionaj Mossad au interzis angajatilor lor de a înlocui cărțile de identitate și pașapoartele israeliene cu noile documente “smart” , care presupun aderarea la procesul pilot al unei noi baze de date biometrice la nivelul statului Israel. Ofițeri din unități strategice ale Forțelor de Apărare israeliene au fost, de asemenea, instruiţi să nu se alăture acestui program.

Instrucțiunile de refuz au fost emise la scurt timp după ce programul pilot a început anul trecut, ziarul Haaretz a aflat , dar nu a făcut public până acum.
Agențiile de securitate se tem de eventuale eșecuri ale operațiunilor în caz de scurgeri de informații clasificate din baza de date pilot.

Baza de date, care, printre altele, are rolul de a preveni orice persoană de la utilizarea a mai mult de o singură identitate, ar putea restricționa chiar și activitățile agenților. Mossad s-a opus creării bazei de date, de când s-a propus pentru prima dată, în 2010, când și Shin Bet nu a fost de acord.

“Am înțeles foarte bine de ce le este frică, este justificat”, a declarat Doron Ofek, un expert de securitate a informațiilor , care a fost unul dintre petiționarii care au cerut Înaltei Curți de Justiție să oprească punerea în aplicare a bazei de date. Scurgerile de informații ar putea afecta operațiunile Mossad pentru anii viitori, și agenții lor ar putea fi identificași peste tot în lume, a spus el . Ofek a explicat că Ministerul de Interne a construit noua bază de date biometrice peste sistemul său vechi Aviv pentru Registrul populației, care s-a scurs deja pe Internet.

“Suntem singura țară din lume care se confruntă cu baza de date a populației centrală găsit în afara [pe internet] (nn. și România este singura țară din lume care are toată baza de date a populației în Israel, la Mossad – donată de americani, ca “dovadă” a parteneriatului pe care-l avem cu NATO). Se creează probleme foarte acute. Statul Israel nu a învățat și nu învăță din experiența deprimantă pe care o avem în această privință și bazele de date vor continua să se scurgă . De aceea, noi trebuie să anulăm baza de date biometrică și să oprim acest program pilot “, a spus Ofek .

Programul pilot este voluntar și a început în iulie. Este de așteptat să continue timp de doi ani, după care Knesset-ul va vota dacă să continue proiectul – și dacă va deveni obligatoriu pentru toți cetățenii. În cadrul acestui experiment, israelienii care acceptă să li se preleve la sediul Ministerului de Interne din intreaga țară date biometrice: amprente digitale și fotografie digitală de înaltă rezoluție, de pe care se citește conturul feței – primesc un nou document de identitate “smart” (“inteligent”, nn. desigur, cu cip), care conține profilul lor biometric. Ministerul continuă să emită documente de identitate obișnuite pentru cei care nu doresc să participe la acest program pilot. Susținătorii programului susțin că noile documente de identitate biometrice și baza de date vor facilita identificarea și va face furtul de identitate mult mai dificil.

Luna trecută, departamentul Populație și Imigrație al Ministerului de Interne a declarat că aproximativ 192 de mii de israelieni s-au alăturat acestui program pilot în primele șase luni. Reprezentanții departamentului au mai spus că aproape jumătate dintre israelienii care și-au schimbat cărțile de identitate în a doua jumătate a anului 2013 au ales să primească noile carduri “inteligente”. Dar 27 la suta din noile documente nu au fost ridicate de către proprietarii lor.

traducere după Haaretz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*