Presa vândută Chevronului reclamă numele Bisericii Ortodoxe Române, implicat în disputa privind gazele de şist

Presa vândută Chevronului face pressing asupra Patriarhiei, ca și în cazul protv-ului, pentru a închide gura cetățenilor ce doresc informarea corectă despre riscurile exploatării gazelor de șist. Problema care deranjează este că au ales pentru o astfel de campanie ce era și firesc: Biserica, loc unde orice om trebuie să afle adevărul și rezolvarea problemelor sale de existență și mântuire. Iată știrea:

campanie romaneasca anti-fracking la Viena_16.02.2014_10Activiştii împotriva fracturării hidraulice au ales clădirea Bisericii Ortodoxe Române din Viena pentru a organiza o conferinţă despre extragerea gazelor de şist din România. Ce spune Biserica

“Duminica, 1 Iunie, în sala de protocol (demisol) a Bisericii Ortodoxe Romane din Viena va avea loc o conferinţă despre extragerea gazelor de şist in România. Vor lua cuvantul persoane informate la faţa locului şi activişti în domeniu. Se va face o scurtă prezentare a tehnologiei de Fracturare Hidraulică, apoi se va prezenta impactul asupra mediului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de discuţii libere pe subiect. INTRAREA LIBERA”. Acesta este mesajul care apare pe o pagină de facebook a unei mişcări care se declară împotriva fracturării hidraulice-Vienna Against Fracking.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că instuţia pe care o reprezintă nu are legătură cu acest eveniment. “Patriarhia Română nu ştia despre acest eveniment, nu ea l-a organizat. Biserica Ortodoxă din Viena nu are nici o subordonare faţă de Patriarhia Română. Ţine de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei şi Europei  Centrale. Toate Mitropoliile noastre sunt autonome” a declarat pentru ECONOMICA.NET părintele Stoica.

Totuşi, potrivit sistemului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), fiecare Mitropolie este parte integrantă a BOR. “Patriarhia Româna cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităti în interiorul sau în afara granitelor României, după cum urmează: (…)IX Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord”. Iar această Mitropolie cuprinde şi Biserica Ortodoxă din Viena, după cum se poate vedea aici.

ECONOMICA.NET a vorbit cu Prof. Dr. Nicolae Dura, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Viena. “Nu Biserica organizează această manifestare. E un grup de tineri mai evlavioşi, care au zis că vor să organizeze o dată această manifestare. Ne-au rugat să le îngăduim să stea un pic în sală”, ne-a spus preotul. “Eu nu mă bag în lucruri de genul ăsta, am alte treburi de rezolvat”, ne-a mai spus preotul, întrebat dacă ştie că, în România, chestiunea referitoare la gazele de şist s-a lăsat cu bătăi în stradă.

ECONOMICA.NET a încercat să poarte o discuţie cu organizatorii mişcarii, prima întrebare pe care am pus-o fiind dacă la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Chevron, singura companie care desfăşoară lucrări de explorare a gazelor de şist în România.”Cu respect, grupul Vienna Against Fracking nu doreşte să poarte vreun dialog cu reprezentanţi ai unor organizaţii jurnalistice partizane” a fost răspunsul primit.

| economica.net

5 comments

  1. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Miza este foarte mare, ca şi la Roşia Montană. Presa aservită megacorporaţiei Chevron primeşte mulţi bani pentru a scrie împotriva contestatarilor din România, care se opun fracturării hidraulice. Aceşti jurnalişti sunt mercenari, pentru că scriu la comandă şi nu respectă codul deontologic al acestei profesii.
    Pe de altă parte, nu trebuie să omitem nici adevărul, că România este una din puţinele ţări europene care mai permite această tehnologie extrem de periculoasă pentru oameni şi mediul înconjurător. Deşi înainte actualul premier Victor Ponta o combătea. Aşadar o făcea doar pentru a acumula un capital de imagine...

  2. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    normal este să spui pe față că ești frate și cu aceia și să susții cu tot efortul tău acel eveniment.
    ești frate numai cu ereticii pe la întâlniri ecumeniste și de ăia care-și fac datoria față de țară ești o ciumă....
    Oamenii de la Viena se așteptau să primească de la Patriarhia Română acceptul deplin - în față, nu prin binecuvântări în ascuns...
    Ce fel propovăduiesc ei jertfa ?
    Ce fel de înfrățire e asta dacă te dezici de frații tăi domnule Stoica? Domnule Daniel Ciubotea și domnilor ierarhi ai României ? vă simțiți un pic măcar rușinați de ce ați făcut ? V-ați negat credința și țara. Dormiți mai bine ?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Valentin Dorneanu
    referitor la dezicerea clericilor fata de enoriasii sai din articolul de mai sus sa facem o paralela ...

    Cand Dumnezeu l-a intrebat pe Adam dece a mâncat din măr ce a raspuns acesta?-Femeia pe care mi-ai dat-o Doamne, aceea m-a ispitit. Iar cand a intrebat-o pe Eva dece a mâncat de unde nu trebuia, acesta a dat vina pe sarpe! Dece si-ar fi asumat raspunderea faptului implinit, ca sa fie iertati de Dumnezeu?

    Tot asa se dezic de raspundere si dragii nostri clerici. Macar ca aici nu era nimic impotriva lui Dumnezeu, ci din contra! Insa, de la Patriarhie, care n-a mancat usturoi , “Patriarhia Română nu ştia despre acest eveniment" , dar arata catre mitropolia germaniei daca nu cumva ii miroase ei gura(!?) " Biserica Ortodoxă din Viena nu are nici o subordonare faţă de Patriarhia Română. Ţine de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei şi Europei Centrale.
    Insa nici mitropolia asta n-a macat usturoi! Si nici macar parohului bisercii din Viena nu-i miroase gura, si precum Petru inainte de a canta cocosul a treia oara s-a lepadat de fratii sai cu..., “Nu Biserica organizează această manifestare. E un grup de tineri mai evlavioşi, care au zis că vor să organizeze o dată această manifestare. Ne-au rugat să le îngăduim să stea un pic în sală”, ne-a spus preotul. “Eu nu mă bag în lucruri de genul ăsta, am alte treburi de rezolvat”. (Sic!)

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca cei de la patriarhie indraznesc sa scoata un cuvant contra celor care cauta gaze de sist pierd banii pentru catedrala Jacmanirii Neamului.
    Dumnezeu sa ma ierte de aceasta expresie, dar asta e adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*