Crasa lipsă de verticalitate a Patriarhiei Române, înfrățită mai degrabă cu ucigașii lui Hristos decât cu propriei ei fii. Și totul pentru BANI, să nu fie periclitate pelerinajele în Israel, aducătoare de bani pentru obsedanta Catedrală a Mânuirii Banului!

Câtă perfidie și de această dată din partea găștii din Dealul masonului Cuza. Ce slujitori ai Adevărului, ai lui Hristos pot fi niște lingăi ai ciubotelor sioniste, care neagă sfințenia mucenicilor dați de Mișcarea Legionară?! Câtă ură încrăncenată se arată în comunicatul mincinos ce pune la colț mărturia exemplară a monahului Teodot! Toate acestea se întâmplă datorită cozilor de topor din interiorul și exteriorul Mănăstirii Petru Vodă, din cauza acelor fii ai minciunii ce se bat cu pumnul în piept ca fiind cinstitori ai sfinților din închisori, dar procedează precum torționarii slugoi ai regimului sionist-bolșevic. Ura patriarhului este într-atât de mare că ar spulbera Mănăstirea Petru Vodă, dar nemaiavând-o în jurisdicție decât prin niște vânduți, i-a rămas să facă presiuni asupra MMB ca să reducă la tăcere vocile mărturisitoare lăsate de Părintele Justin. Și cum lașitatea se sălășluiește și la Iași, monahul Teodot nu mai are voie să vorbească, fiind amenințat că altfel va fi dat afară din mănăstire! Argumentați nefârtaților, care sunt greșelile spuse în Cuvântul monahului Teodot la Ciolpani! Nu aveți argumente și atunci aplicați cenzura, neo-dictatura. De fapt țara asta e condusă de jidanii sioniști, prin participarea leprelor de români trădători. Oare nu avem voie să vorbim liberi în țara noastră? Tovarășe jidan sionist Aurel Vainer ia pe trădătorii filosioniști, neo-naziști ce-l sapă într-una pe monahul Teodot, duceți-vă la Zidul sionist și dați-vă cu capul de el până vă ies mincinunile și halucinațiile din cap. Rușine Patriarhiei pentru minciuna de comunicat! Asta arată că slujește minciunii și tatălui minciunii, adică satanei.

ss daniel cu rabinul

Citiți o altă lepădare de Hristos a patriarhiei:
“În legătură cu materialele de presă din ultimele zile referitoare la opiniile antisemite ale unui monah de la Mănăstirea Petru Vodă, judeţul Neamţ, precizăm:

Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile şi acţiunile cu caracter antisemit şi respinge orice ideologie xenofobă cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toţi oamenii. Aceste manifestări care îndeamnă la ură religioasă sau etnică nu reprezintă opinia oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertăţii individuale fără responsabilitate comunitară. Monahii adevăraţi pot fi buni patrioţi şi fără vreo asociere cu ideologii politice antisemite şi xenofobe.

Ca atare, Patriarhia Română solicită Arhiepiscopiei Iaşilor să continue să explice monahilor de la Mănăstirea Petru Vodă că astfel de opinii şi atitudini dăunează Bisericii Ortodoxe Române pe plan naţional şi chiar internaţional, încât pot afecta inclusiv pelerinajele credincioşilor ortodocşi români la Locurile Sfinte, organizate ca expresie a evlaviei, dar şi a respectului şi cunoaşterii reciproce dintre popoare şi religii diferite.

În concluzie, fidelă Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii, Biserica Ortodoxă Română promovează permanent pacea, dialogul şi buna înţelegere între oameni de credinţe, etnii şi culturi diferite.”

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
30.06.2014 | 14:19

19 comments

 1. Staretu Stefan

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Fratilor!

  Nu mai merge in Romania. Risipim harul ortodox intr-un fel de malahie cu cele spirituale, in care victima nu mai e samanta biologica, ci samanta lucrarii harului in aceasta societate.

  Serbia sau Grecia sunt societati in care ar fi mai bine primite aceasta lupta. NU se mai poate...

  Orice lucru ce poate stimula indreptarea morala a acestui popor e distrus in fasa.

  Ei asa cum vor casatorie cu anticonceptionale vor ortodoxie fara antisemitism, fara lupta impotriva lui iuda.

  Asa cum vor casatorie fara copii vor biserica fara marturisire.

  Asa cum incurajeaza homosexualismul ca sa nu creasca numarul de crestini asa incurajeaza ortodoxia cu ecumenism.

  Asta e malahia intregii biserici cu uciderea samantei spirituale a lucrarii harului.

  Vor plati crunt. Noi nu trebuie sa participam la asta.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Cata dreptate aveti!

   E trist si ingrijorator, totodata!

   E bine totusi, ca mai iesiti si dintre Dvs.preotii, sa vorbiti, sa puneti degetul pe rana...

   Una e sa vorbeasca una ca mine, una este sa vorbeasca un monah, un preot!

 2. Staretu Stefan

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Totul "protejat". Protectie sociala, sex protejat, acum si biserica "protejata". Numai protectie antihristica peste tot. Comunicatul acesta este, ma scuzati de limbaj, un mare prezervativ antihristic si pervers, un mare act spiritual nefiresc, echivalent unui act trupesc pervers fara scop de a procrea, de a naste copii.

  IN acest stil, pe care eu il constat de cativa zeci de ani, nu vom putea face nimic decat o malahie in marturisire, cu risipirea samantei. NU credeam ca se vor lua direct de pr. Teodor, care e un om smerit simplu si inocent. M-a enervat...

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Marturisesc ca sustin cuvintele monahului Teodot si il incurajez sa continue a marturisi Adevarul. Insa am si un repros, si nu numai monahului Teodot, ci tuturor celor ce sunt iubitori de Hristos dar nu inteleg odata pt totdeauna ca "masonerie si ecumenismul" duc la LEPADAREA de Hristos si nu avem ce ingadui. Asadar, dragi iubitori de Hristos, cand acesti "domni draguti", gen Daniel, Teofan si toata pleiada din sinodul BOR isi fac prezenta, mai mergem la ei fuguta sa luam binecuvantare si sa ne aratam recunoasterea noastra fata de statutul lor ??? NU !!! De aici este si puterea lor, din ratacirea noastra, din faptul ca inca respectam ca patriarh, episcop...niste masoni si (sau) ecumenisti !!!
  Am spus-o si o repet : nu ii putem lua de piept ca imediat vin cu uneltele lor (politie, armata, jandarmerie, cagulati...), dar ce ar fi daca am respecta si noi canoanele Sf Parinti, care nu invata doar smerenia si umilinta si supunerea ci si renuntarea la astfel de clerici. Haideti, astfel, sa ii lasam singuri in catedralele lor, in bisericile lor, si noi sa mergem doar in bisericile unde clericul sau clericii, stim ca slujesc cu adevarat lui Hristos, chiar de asta ar insemna sa fim f multi adunati doar in jurul a catorva clerici, dar am fi uniti cu Hristos cel Adevarat. Iar, noi ca si clerici, sa nu-i mai pomenim in nici un moment la Sfintele Slujbe pe acesti lepadati, poate doar la psaltire, atat.
  Ma mai repet odata, atata timp cat ii cinstim ca si clerici pe domnii Daniel, Teofan si toata pleiada din sinod, suntem vrednici de prigoana lor. Asta nu inseamna ca de ne lepadam de ei, nu urmeaza tot prigoana, insa acea prigoana este pentru Adevar.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Corect!
   Si eu zic, la fel!
   Fiindca au legea de partea lor, politia de partea lor, prostimea indiferenta ori nestiutoare - uitandlu-se in gura lor...noi, cei care stim ce se petrece, sa nu le mai iesim in fata, sa nu-i bagam in seama!

   Iar atunci, poate vor sta STRAMB sa judece DREPT Adevarul de Credinta de care s-au lepadat, prostiile astea ecumeniste, saptamanile de impreuna-rugaciune cu toti, asa cum spunea Pr.Calistrat Chifan,despre motivul pentru care, crestinii prefera (vor prefera) ecumenismul: 'ecumenismul este o curva de care trag toti crestinii, fiecare luandu-si ceea ce-i 'trebuie' si vrea din toate credintele (religiile), pentru ca e greu postul, ingenuncherea, trairea ortodoxa'!

   Iar prostimii (oamenilor simpli) dar care zac in indiferenta si nestiinta cronica canonica (pe care n-o pricep, o rejecta), prin exemplu majoritatii (care stiu despre ce este vorba), maca sa-si puna semne de intrebare si sa caute explicatii!

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  poate o scrisoare deschisa sinodului BOR dupa modelul grecilor ar trebuii sa apara si la noi. sa le cerem PUBLIC dezicerea de ecumenism si recunoasterea martiriului sfintilor inchisorilor. si incetarea atacarii manastirii Petru Voda. Daca cade man. Petru Voda, SE VA RIDICA ALTA !!!

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   ok..buna idee , concepeti una ( scrisoare) si hai sa o popularizam prin fluturasi pe care sa ii punem in toate cutiile postale ale oamenilor din cartierele noastre si sa le dam Duminica, dupa slujba la poarta Bisericii sa stie tot poporul cine e daniel

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Comunicatul acesta asa suna in urechiile unui bun crestin. Un bun monah sau un bun crestin va inlocuii cuvintele nepotrivite cu numele Lui Hristos. xenofob=Hristos; antisemit=crestin

  Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile şi acţiunile cu caracter crestin şi respinge orice ideologie Hristica cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toţi oamenii. Aceste manifestări care îndeamnă la ură religioasă sau etnică nu reprezintă opinia oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertăţii individuale fără responsabilitate comunitară. Monahii adevăraţi pot fi buni patrioţi şi fără vreo asociere cu ideologii politice crestine şi Hristice.

  Vedeti cum suna un comunicat care este lipsit Harul Lui Dumnezeu?. Nu trebuie decat sa pui Numele Domnului Dumnezeului tau acolo unde este ceva rau si diavolesc.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Propunere catre cei care simt romaneste si traiesc in Duhul Ortodoxiei

  Cred ca a sosit timpul sa aparam Ortodoxia si Neamul Romanesc, la modul concret. Lucrurile se precipita, vremurile se-mplinesc, totul decurge uluitor de repede.
  Ne-am nascut intru Hristos, in Hristos trebuie sa si murim.
  Propun sa intocmim o Scrisoare Deschisa adresata B.O.R. , PF. Patriarh Daniel Ciobotea si Sfantului Sinod al B. O. R.
  Adresez rugamintea, ca aceia dintre dumneavoastra care sunt in masura sa initieze, sa redacteze aceasta Scrisoare Deschisa sa o faca cat mai repede. Eu sunt prea mica si nici nu ma pricep la cuvinte, dar o redactare bazata pe argumente, atat crestin-ortodoxe, stabilita de Canoanele Bisericii, cat si pe legislatia romana in vigoare, se impune a fi facuta cat mai repede posibil.
  Suntem atacati direct in fiinta neamului nostru.
  Situatia de la Sfanta Manastire Petru Voda este doar un pretext, mult asteptat de catre cei carora Ortodoxia si Neamul Romanesc le sunt o piedica pentru implinirea scopului final, acela al uniformizarii, al stapanirii totale, in vederea venirii celui rau. Vor urma apoi si alte manastiri si biserici. Fortele intunericului lucreaza pe toate planurile, folosindu-se de toate metodele si mijloacele.
  Sa nu ne lasam intimidati, ci sa strangem randurile, caci uniti intru Hristos vom reusi sa le dejucam planurile.
  Propun, de asemenea, sa stabilim o randuiala crestineasca. Sa facem cu totii – cat mai multi – o rugaciune comuna, la o ora fixa (ora Bucurestiului), insotita de post. Cine poate sa tina post negru, fiecare cum poate si cat poate. Propun sa citim al II-lea Paraclis al Maicii Domnului si Acatistul Sfintilor romani din inchisori. Propun ca ora de rugaciune sa fie ora 24(ora Bucurestiului).
  Unde sunt mai multi uniti in rugaciune , acolo este si Hristos in mijocul lor.
  Acestea sunt armele cu care ne putem salva tara si apara Ortodoxia: postul si rugaciunea.
  Protestele stradale nu ne ajuta cu nimic, dimpotriva. Ei asta isi doresc, ca sa aiba un motiv in plus pentru defiintarea Manastirii Petru Voda si a celorlalte, rand pe rand. Nu cadeti in aceasta cursa, asa indemna si Sfantul Parinte Iustin Parvu.
  Este vremea marturisirii si a muceniciei. Fiecare dintre noi, acolo unde se afla, sa marturisesca Dreapta Credinta si adevarul istoric.
  Se incearca, iar si iar, atat din interiorul tarii, cat si din afara ei, destabilizarea Romaniei, marginalizarea crestinilor, pana la desfiintarea tarii noastre scumpe, a pamantului nostru stramosesc, de catre cei care si-au facut un scop din aceasta. Desfiintarea noastra ca Neam si Credinta Ortodoxa, nu se va produce, daca suntem uniti in Iisus Hristos Domnul si Izbavitorul nostru.
  Nu mai avem timp de gandire, trebuie sa actionam in Duhul Ortodoxiei. Sa nu lasam timpul sa curga in defavoarea noastra.

  Astept sa luati o hotarare in sensul sus mentionat, cat mai repede.

  Iertati!

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul si Cuvantul Lui Dumnezeu Tatal, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, milueste-ne pe noi!

  Sfintilor mucenici rugati-va pentru noi!

  Asa sa ne ajuta Dumnezeu!

  Amin!

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Amin!

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Draga Patriarhie,

  Iti scriu cu inima ranita, te personific, ca sa nu ma adresez unei persoane anume.

  Daca Hristos ar veni din nou in trup printre noi, asa ortodocsi cum ne laudam ca suntem, ar exista sanse ca El sa fie din nou ucis? Eu cred ca da.

  Dupa ani de zile de la isprava evreilor din vechime, am ajuns ca si ei. Cautam sa-L ucidem pe Iisus din inimile crestinilor si asta e grav. Nu luam nicio atitudine impotriva homosexualilor si a cipurilor, ba mai si protestam si acuzam de antisemitism pe cei care mai spun cate ceva.

  Iisus era evreu, o parte dintre apostoli de asemenea. Deci noi, crestinii nu putem fi acuzati de antisemitism. Nu uram evreii, ci uram pacatele tuturor tradatorilor. Atunci cand interesele evreilor sau ale altor natii se ciocnesc cu interesele romanilor si noi luam atitudine, nu suntem antisemiti, ci patrioti.

  Iisus n-a fost doar bland si smerit, ci a mai luat si bicul... Monahul Teodot, ca bun slujitor al lui Hristos, cauta sa ne mai indrume si sa biciuie pacatele noastre pentru a ne ajuta sa ne mantuim. Este grav daca vom pune pelerinajele inaintea mantuirii. Sa ne smerim si sa-i multumim lui Dumnezeu cand cineva ne arata unde gresim. Exista atatia sfinti care n-au vazut locurile sfinte, ci l-au mentinut pe Iisus viu in inimile lor.

  Am dori sa fii alaturi de crestinii tai, sa le mangai ranile, sa-i ajuti sa se mantuiasca. In calitate de crestini, nu putem trai decat intr-o pace a lui Hristos, nu si intr-o pace a pacatului, antihristica, impusa si controlata prin cipuri.

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cu cat sunt mai prigoniti acesti marturisitori, cu atat voi fi mai aproape si impreuna cu ei. Vom strange randurile cat de curand. Nu mai este mult si cuvintele Sfantului Parinte Justin se vor adeveri.
  Fratilor, a venit vremea muceniciei.

  "Fericiti veti fi, cand din pricina Mea, va vor ocari si va vor prigoni
  Cand mintind vor zice tot cuvantul rau, impotriva voastra.
  Bucurati-va si va veseliti, rasplata voastra, multa este in ceruri"

  Doamne ajuta!

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cancelaria Sfântului Sinod:
  Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25
  RO - 040163, Bucureşti IV
  (tel) +40-21.337.08.30,
  (fax) +40-21.337.08.22,
  [email protected]

  Aceasta este adresa BISERICII ORTODOXE ROMANE - PATRIARHIA ROMANA

  DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL SI CUVANTUL LUI DUMNEZEU TATAL, PENTRU RUGACIUNILE PREASFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOARA MARIA, INTOARCE CU BUNATATE SI DRAGOSTE LA DREAPTA CREDINTA, PE CEI CARE SE AFLA IN EREZIE!

  SFINTILOR MARTIRI SI MUCENICI ROMANI, RUGATI-VA LUI HRISTOS DUMNEZEU PENTRU NOI!

  Amin!

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu uitati de rugaciunea de la ora 24 (ora Bucurestiului): PARACLISUL AL II- LEA AL MAICII DOMNULUI si ACATISTUL SFINTILOR MUCENICI DIN INCHISORI, cu post! Post negru, cine poate si cat poate!

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Amin!

 12. irimia catalin stefan

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  pacat sint un pacatos de rind iubesc ortodoxia in general si nou si vechi, din pacate de cind a murit TEOCTIST ARAPAS biserica a luat o turnura periculoasa sint greseli si deo parte si de alta banii le a intunecat mintea si acolo unde au mai ramas citiva sfinti si luptatori intru dreapta credinta si adevar vor sa elimine si frinturra de ortodoxie care a mai ramas ,dar ce sa i faci uitativa de cine e condusa ROMANIA ,presedinte,guvernator BNR,si altii toti sint masoni de diferite grade ,sionisti etc vom devenii o colonie daca nu cumva deja sintem

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Lasa-l bre, si pe Teoctis Arapas!

   L-a primit pe Papa Ioan al Ii-lea si, este 'de ajuns' raul facut (inceput)!

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  TESTAMENT
  CUVINTE DE FOLOS
  Din testamentul parintelui Arsenie Papacioc: ” Moartea nu inseamna moarte…”
  (interviu realizat de Danion Vasile)*

  - In ziua de astazi, se spune ca e bine sa facem pace unii cu altii, sa fie intelegere intre confesiuni, intelegere intre religii. Ca Dumnezeu primeste rugaciunile oamenilor,indiferent de religia in care se afla.
  - Asta o spun oamenii, ca Dumnezeu vrea pace. Vrea pace mai mult decat oricine, dar nu cu dracul! Ce intalnire are adevarul cu neadevarul? Pentru care motiv, dupa 1054 de ani, s-au despartit? Si acuma vor sa ne impacam?! mai mult decat ei, vrem noi pace – dar in adevar! Ii primim cu toata placerea.
  Eram in preajma hramului. Si a sositun preot din Paris, probabil cu gandul sa slujeasca a doua zi,ca era Sfanta Maria. Era si P.S.Serafim, in casa arhiereasca. Si a venit acolo acest parinte si s-a prezentat cand a intrat – ca era camera plina cu musafiri, vreo treizeci de persoane distinse din Constanta. eram la o gustare, ca a doua zi era hramul, obiceiul locului. Si ala s-a prezentat, pana a ajuns la mine si la P.S.Serafim. Si: “Arsenie! Arsenie! Arsenie…! Facea teatrul asta Zic: “Nu-mi place deloc”. ce sa spuna el Apusului din partea parintelui Arsenie? Sa vina la Rasarit, fara pretentii si smeriti. ” Pai[ei - n.n.] zic ca au dreptate.” Dreptate si dracul zice ca are. Asta nu e un argument. In sfarsit, nu ma lasa deloc.
  - Era catolic?
  - Era ortodox, draga, venea de la Paris, voia sa slujeasca a doua zi aici la noi… A venit un catolic sa slujeasca si nu i-am dat voie. Si i-am spus multe lucruri, si i-am spus si lucrul acesta: “Napoleon a omorat un demnitar. Si i-a spus cineva:,” Aia era mai important decat moartea unui om Si asa este! Nu putem sa sustinem un adevar dupa cum vrem noi. Biserica Ortodoxa n-a facut nicio greseala in manifestarea ei mistica, ca sa zica acum:” Hai sa ne impacam!” N-a facut nicio greseala. Sa vedem de unde au plecat ei, primii, chiar cu cafea, daca vor.Si acum sapunem o intrebare: “Daca vii sa ne impacam, renunti la Filioque? Renunti la primatul papal? Renunti la indulgente? Renunti la imaculata conceptie?” Nu renunti la nimic. Vizibil, vor sa puna mana…Dar, ceea ce este important… daca ai ochi de vazut, vezi ca ii roade ceva. Ii roade dorinta de hegemonie, ori un vierme care nu-i lasa in pace – pentru ca nu sunt in adevar. Pentru ca nu putem trece cu vederea. Dumnezeu nu vade aceste lucruri? Nu le suporta cu multa placere. Adevarul este singurul care odihneste. Daca nu esti in adevar, nu esti in Dumnezeu. Si e numai unul adevarul. Eu sunt Adevarul si Viata. Ce putem ciunti din adevar? Nu ciuntim nimic. E vorba de credinta, dragii mei, nu-i vorba de pacate de moarte, capitale si nu mai stiu cum. E vorba de cele mai grozave pacate. Pentru ca au fost anatemizati. Patriarhii Sinoadelor Ecumenice, pe Nestorie l-au anatemizat si anatemizat a ramas. Pur si simplu nu a mai convenit, la 1054, ca acel Humbert sa ne puna anatema pe sfanta masa. Si demonstrativ si indraznet! Macar ca Roma era primus inter pares la sinoade, primul intre egali adica. Dar atata era, mai mult nu poti. Si, in sfarsit, s-au dat de gol catolicii prin marturisirea papei, prin care a fost declarata[biserica catolica drept - n.n.]singura Biserica. De ce mai rezistam atata timp? ma rog, ma rog! Dar noi cine suntem? Si cu cine vreti sa va impacati, daca voi sunteti singurii, singura Biserica? Suntem obligati sa stam drepti la astfel de afirmatii si astfel de dorinte bolnave?
  - Dar ce trebuie sa facem?
  - Murim! Pentru adevar, asta facem. Nu se pune problema: aparam adevarul, orice ar fi. Daca e moarte, e sfintenie, daca nu e moarte, e lasitate.
  - Si cum sa scapam de frica de moarte?
  - Draga, viata inseamna moarte continua. Uite, a venit, il infruntam. ma culc linistit, si asta nu e lucru putin – ca un crestin sa doarma linistit in privinta adevarului. Si noi suntem cei care trebuie sa marturisim adevarul. A anatemizat Biserica lumea de pe strada? Nu, ci pe cei care au sustinut un punct de vedere gresit. Pe Nestorie si pe ceilalti, ni-i luam pe toti Pentru ca cuvantul asta[Filioque - n.n.], cu Sfantul Duh, ca vine de la Fiul,…s-a discutat in toate sinoadele, si niciunul n-a acceptat. Sfantul Vasile cel Mare a fost foarte activ in raspunsurile astea… Ca si cum Duhul Sfant ar fi nepotul lui Dumnezeu, stii, ca e tata, e fiul si e si nepotul acuma. E de o fiinta Tatal, cu Fiul, cu Duhul Sfant. In trei chipuri, in trei fete, in trei persoane. Sigur ca lumea care crede intr-un Dumnezeu o sa intrebe: “Cum sunt trei?” Ei, Sfantul Spiridon – care e [praznuit - n.n.] chiar astazi – a dovedit [adevarul prin minunea - n.n.] cu caramida. Acest grozav Spiridon n-a facut niciun fel de teologie, n-a facut. Teolog e cine sustine adevarul. Ce teologie ceri? Avem teologi: Sfantul Ioan Evanghelistul, Grigorie de Nazians si Ioan cel Nou [care a teologhisit aparand adevarul in fata musulmanilor - n. n.]. Vrei sa faci pe teologul? Ce teologie? Adevarul poate sa-l apere oricine ar fi crestin.
  - Dar mai sunt astazi oameni simpli, cum a fost Sfantul Spiridon? Inainte de a deveni episcop, el avea grija de oi, de animale. Mai sunt oameni simpli astazi, care au curatia credintei lui?
  - Fara discutie. E liber fiecare sa apere adevarul. Teologia randuieste lucrurile, dar nu e singura care are cuvant. Toti Sfintii Parinti, de la Sinoadele Ecumenice… Sfantul Atanasie era mai teolog, si era diacon. Si avea libertatea sa apere adevarul, chiar daca nu era arhiereu. Dar adevarul il poate apara oricine. Ca, acolo unde e adevarul, e Biserica. Nu unde e multime, unde e galagie, unde e ” Hai, dom`le, sa ne-mpacam!”. Repet: Biserica Ortodoxa n-a facut nicio greseala in manifestarea ei mistica, ca sa zica:,’
  - Asa pun multi problema: au gresit catolicii, am gresit si noi, hai sa cadem la pace!
  - Adica, sa-mpartim pomana,stii? Sa-mpartim colacii. Nu-i asa , pozitia demna. Si, acum i-as intreba chiar pe ei, sa spuna ei, teologi, si papi, si ce sunt: ‘Unde e adevarul?” Dar hai sa ne-mpacam, nu? La un pahar de bere… Sunt foarte siguri ca mai dau un rand, nu?
  - Dar ne acuza ca suntem traditionalisti, ca suntem fanatici.
  - Este o pozitie revoltatoare, chiar. Asa a inceput sa miroasa greu si ei singuri nu mai pot sa suporte propriul lor miros. Dragii mei, vreti sa fiti fericiti? Muriti pentru adevar! Pentru ca nu se poate chiar asa… Eu, cand eram in inchisoare, m-a chemat un colonel, cu santinele, cu pusti, si ma duceau la el – la Aiud era. Eu eram langa Aiud, acolo. Si m-a intrebat, sa-i spun daca exista Dumnezeu. Si i-am spus:” Domnule colonel asta e o intrebare de scolala primara. Si nu marturisesc ochii mei si ochii dumneavoastra? Marturisesc ca exista! Inima, sentimentele, comparatia intre valori, intre culori, intre… Dar, dumneavoastra, ce motiv aveti sa spuneti ca nu exista?” dar pentru asta trebuie curaj, ca acolo erai otreapa, nu erai…Zice:”Pai. ce, razboiul din Rusia, care s-a dat in numele crucii…” “Ce, in numele crucii? Nebunul ala de Hitler voia sa cucereasca lumea! Ce, in numele crucii?” Si el a fost biruit si am spus: ” Si de ce nu credeti?” Si mi-a spus asa – si-a dat seama ca era infrant: ” Si acuma, care e ultimul cuvant?” ” Sunt gata sa mor pentru tot ce spun! Dumneavoastra incercati sa muriti pentru ce spuneti?” ” Luati-l de aici!” – asta a fost iesirea tiranului:” Luati-l de aici!” Eu am fost bucuros ca nu m-a impuscat pe loc, stii? Ca asta era situatia la Aiud. Asta era una dintre marile probleme care te framantau: nu erai sigur ca traiesti pana maine. Marturiseam prin morse, prin perete,, si le spuneam:” Daca muriti pana maine, e valabila dezlegarea mea. ” Le dadeam dezlegarea prin perete, asa. ” Dar daca nu muriti si dati de un preot, marturisiti-va pacatele…” – ca nu era cu mana pe cap[dezlegarea], nu era… Intelegeti? Starea de spirit… Vreau sa spun, in ce stare de spirit traiam. Asta era. Asda ca moartea era foarte binevenita. si acum, la fel. Apara adevarul. Moartea nu inseamna moarte, dragii mei. Ai trecut de la moarte la viata. Dar, cel putin, lucrurile se vad, pentru ca ai aparat adevarul. ce ziceti? Vorbim de constiinta noastra, nu vorbim numaidecat despre adevaruri istorice. Dar lumea nu sta de vorba cu constiinta proprie. Hai sa vedem de adevar. Ce-au hotarat Sfintii Parinti? Ce cauta Filioque asta, cand s-a hotarat la doua sinoade – in primul si al doilea – [invatatura despre - n. n.] Sfanta Treima: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. cat l-a costat pe Grigorie de Nazianz sa apere adevarul? Chiar la moarte a zis: ” Ma duc la Treimea mea.”
  - Pe cei ce apara invatatura ortodoxa, ceilalti ii acuza ca sunt fundamentalisti: ” Esti extremist, esti mandru ” ii pun intr-o situatie delicata.
  - Draga, asta nu e o mandrie. dar daca e e o mandrie a la Hristos, e binevenita. Apostolii au aparat adevarul, iar noi suntem mandrii ca aparam adevarul. Poti sa-mi spui orisicum ai vrea! Dar nu noi ridicam problema. Ei o ridica. Ce aveti, dom`le, ce v-a apucat? De la 1054, pana acuma? Mai ales, noi, romanii, avem o dovada materiala de la 1700: ne-au pacalit, sa tinem administrativ de ei. Ei, uitati-va acuma:sunt mai catolici decat …ma rog, catolicii! Greco- catolicii…
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  - Ce sa faca un calugar care e amenintat ca va fi dat afara din manastire daca apara Ortodoxia?
  - Ei, ferice de el! dar el ca un ortodox s-a dus acolo, nu s-a dus ca un catolic. Si pe aia care-l dau afara ii asteapta o raspundere, nu-i chiar gluma. Un singur cuvant…Cum zice Sfantul Grigorie de Nazianz: ” De orice cuvant in plus vom da raspuns” Cu atat mai mult , si de orice cuvant rusinos. Si, zic eu, si cu atat mai mult de orice cuvant ucigator. A nu apara adevarul e groaznic. E o suferinta teribila! N-ati vazut cei patruzeci de mucenici?
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  - Bun, calugarul sa marturiseasca!
  - Orice crestin [sa marturiseasca - n.n]…
  - Dar daca exista preoti care sunt amenintati ca, daca apara credinta ortodoxa in fata ereziilor contemporane, vor fi caterisiti? Ce sa faca preotul care e amenintat cu caterisirea? ” Daca nu taci si daca mai vorbesti despre catolici sau despre ecumenism, vei fi caterisit!” Ce sa faca?
  - Nu va suparati: cine, ce sa faca?
  - Preotul care e amenintat cu caterisirea: ” Daca nu taci, vei fi caterisit. ” Ce atitudine sa aiba?
  - V-am spus: sa stii sa mori, ca sigur vei invia in fiecare zi. Ca viata inseamna moarte continua, aparand adevarul. Nu aparam un cozonac frumos de Paste. Aparam adevarul, care reprezinta Biserica si vesnicia, Creatorul! Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Aparam adevarul. Pentru un cuvant, daca l-ai spus, ori anatemizat, ori… Ce, ne jucam? Sa fim gata de jertfa!
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 14. Anisoara-Manuela Sandu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumneeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii, robii Tai! Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, cu Inaitemergatorul , cu Sfititii Apostoli si cu toti Sfintii, impreuna cu toate Sfintele femei si cu tot soborul Ingeresc, faceti rugaciuni catre Bunul Dumnezeu, ca sa mantuiasca si sa ne miluiasca pe toti!

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Parerea mea este ca '' slujitorii credintei " din zilele noastre ,prin modul lor de comportare ,reusesc sa indeparteze oamenii de credinta .Nu toti , dar foarte multi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*