Putem avea alternativa la cardul de sănătate: adeverinţa de asigurat, valabilă câte 3 luni

De la 1 februarie vom începe să folosim cardul naţional de sănătate la medic. Sistemul cardului va funcţiona, în paralel, cu cel actual al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat, până la 31 martie. Din 1 aprilie, cardul va deveni obligatoriu la medic, drept care vom primi servicii decontate de CAS doar în baza acestui document electronic. Asiguraţii care însă refuză cardul vor primi, de la 1 aprilie, servicii decontate în baza adeverinţei de asigurat, eliberată de CAS, se arată într-un proiect de HG făcut public astăzi. Peste 13 milioane de români vor avea carduri naţionale de sănătate.
Asiguraţii care refuză cardul vor primi în continuare servicii decontate de CAS pe bază de adeverinţă de asigurat

Asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase, primirea cardului naţional vor dovedi calitatea de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat care are valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidenţă, se arată la alineatul 5 al articolului 2 din HG care modifică HG nr. 900 din 2012.

Asiguraţii care refuză cardul naţional de sănătate vor depune, în acest sens, o declaraţie pe proprie răspundere la Casa de Asigurări de Sănătate la care sunt luaţi în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în cazul în care le-a fost distribuit.

 

economica.net

22 Comments

 1. Doamne ajuta!
  O stire buna menita sa ne ajute sa luptam in continuare. Multumim Bunului Dumnezeu ca inca ne mai pasuieste, celor care au refuzat aceste instrumente diabolice si celor care au fost saptamina trecuta la Bucuresti si ne-au sustinut cauza.
  Acum, ar trebui convinsi si cei care au stat cumva, din teama, cu cardul de sanatate acasa nedesfacut, sa il trimita inapoi la CAS.

 2. Dacă este adevărat este într-adevăr o veste bună. Pentru că dorim stoparea actelor biometrice și a dosarului electronic… Nu e nicio isterie a cipurilor și ecumenismului, cum ne zugrăvesc unii… Mulți sfinți au mărturisit împotriva ecumenismului și mai recent împotriva cipurilor de urmărire (RFID)…

 3. ÎNTREBĂRI LEGITIME:

  1 – Dar dacă Casa de Asigurări de Sănătate nu eliberează unora ADEVERINȚA DE ASIGURAT sau întârzie?

  2 – Din moment ce este valabilă doar trei luni, înseamnă că va fi ușor pentru toți să facă acest lucru? (mulți bătrâni și bolnavi vor fi puși pe drumuri…)

  3 – Dacă neglijezi să te duci să iei o dată la trei luni adeverința, și se întâmplă un caz de forță majoră (internare etc), ce se întâmplă?

  Noi, cei din Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei am solicitat altceva: menținerea în paralel a sistemului actual (aderință de salariat de la angajator, carnet de șomer, cupon de pensie, adeverință de elev sau student, dovada plății CAS-ului de către liberprofesioniști).

 4. NU ESTE CHIAR O VICTORIE PRECUM PARE.

  DOAR CÂTEVA ÎNTREBĂRI LEGITIME:

  1 – Dar dacă Casa de Asigurări de Sănătate nu eliberează unora ADEVERINȚA DE ASIGURAT sau întârzie nejustificat sau nepermis de mult?

  2 – Din moment ce este valabilă doar trei luni, înseamnă că va fi ușor pentru toți să facă acest lucru? (mulți bătrâni și bolnavi vor fi puși pe drumuri…)

  3 – Dacă neglijezi să te duci să iei o dată la trei luni adeverința, și se întâmplă un caz de forță majoră (internare etc), ce se întâmplă?

  Noi, cei din Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei am solicitat altceva: menținerea în paralel a sistemului actual (adeverință de salariat de la angajator, carnet de șomer, cupon de pensie, adeverință de elev sau student, dovada plății CAS-ului de către liberprofesioniști).

 5. MARE ESTE DUMNEZEU !!! Iar Sf Sinod mic-mic de tot! Ca si la alegerile prezidentiale. Aflat pe picior gresit! Il sprijineau pe Ponta sa nu piarda malaiul, iar acum la fel s-a dezis de problema cardurilor, spunadu-ne sa avem mai degraba grija de suflet, de parca am fi deja duhuri… fara giji trupesti. Vai de ei ! Ca Duhul Sfant pare sa adie oriune, numai prin Sf Sinod, nu! Altfel nu se explica dece tot calca in strachini…
  Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!

 6. Am castigat o BATALIE dar nu si RAZBOIUL. La ora actuala sunt foarte multi ROMANI fara un loc de munca si chiaar ne luati in sprijin de catre alt asigurat(sot/sotie) cazul meu. Plus de asta nu stim situatia celor aflati in DETENTIE. Asa ca, sa nu jutecam cu JUMATATE DE MASURA si sa ne imbatam cu apa rece. LUPTA CU SISTEMUL MERGE MAI DEPARTE. DOAMNE AJUTA.

 7. Da, este o veste buna pentru noi. Intre timp ar fi bine sa ne gandim si la alte variante. Eu tind sa cred ca am castigat doar timp, si nimic mai mult. Deocamdata. Ei ne lasa impresia ca au cedat, dar nu este asa. Si din punctul lor de vedere, tot de timp aveau nevoie ca sa gaseasca alte solutii/compromisuri ca sa ne determine/oblige sa acceptam inregimentarea. Apoi, au nevoie si de “liniste” pana ce isi “stabilizeaza” sistemul, pana ce apuca sa ii inregimenteze/indosarieze pe cei deja inselati. Inca au foarte mult de munca in noua formula si nu le trebuie “deranj”. Asa ca, deocamdata, si-au rezervat putin timp si nimic mai mult. Dupa ce vor fi finalizat cele 12 milioane – dupa spusele lor – se vor ocupa din nou de noi cu si mai multa furie.

  Dumnezeu sa ne ajute.

 8. Nu va imbatati cu apa rece, eu locuiesc in quebec, canada si am cerut pasaport traditional si mi-au ras in fata, ca ma iau dupa batranul nebun de la neamt, m-au ridiculizat, au zis ca nu elibereaza decat electronic.
  Sunt autoritatile romane, nu?

 9. D-le Iacoboaie,
  Referitor la intrebarile d-voastra!

  1 – Dacă la ghiseul CAS prezinti documentele doveditoare cerute de ei pt fiecare caz in parte(salariat , pensionar, elev, etc) iti elibereaza pe loc adeverinta. Ca si pana acum! Nu te pot amana, sau refuza, decat daca nu prezintii hartiile necesare, sau daca nu ai dreptul !

  2 – Asta e adevarat! (mulți bătrâni și bolnavi vor fi puși pe drumuri…) O valabilitate de 3 luni e prea putin. Deoarece in cazul pensionarilor de limita de varsta sau a gradelor de handicap permanente DECI PERSOANE CU STATUT PERMANENT si adeverintele astea trebuiau sa fie permanente. Pt elevi si studenti, macar pe 1 valabilitate (anul scolar). Pt salariatii cu contract permanent sau temporar, sa tina cont de contractul de munca, ca la ghiseul CAS pot verifica pe loc in calculator daca angajatorul si-a platit atributiile etc. Expres au facut valabilitatea asta doar de 3 luni, ca sa i se para tugulanului roman viata mai simpla cu cardul (!)

  3 – Poti sa mergi oricand sa iei adeverinta asta, chiar si zilnic sau saptamanal daca ai mai multe consultatii. Dar nu are rost sa faci asta ca e mai simplu sa faci cateva copii dupa original si originalul il pastrezi, iar copiile le dai unde ti se cere. Dupa expirarea termenului de 3 luni ca sa nu mai strangi iar actele doveditoare te prezinti la ghiseu cu adeverinta expirata si buletinul de id si ti-o reinoieste. Cine nu este in masura sa o ceara personal din cauza unei urgente, e posibil ca orice ruda, prieten, vecin, cunoscut binevoitor sa mearga la ghiseu cu actele doveditoare. Deci, nu e nevoie de prezenta personala, ca adeverinta o dau celui inscris in actele doveditoare prezentate la ghiseu.

 10. @Gabriel
  Nu trebuia sa te lasi intimidat! Legea e Lege! Tot asa la Ambasadele/Consulatele Romaniei cum este si in tara!

  @Da Ecaterina! Cam astea le sunt gandurile. Au nevoie acum de o masa de manevra docila, ca apoi sa poata pune la zid si pe recalcitranti. De aceea, e musai sa luptam pt abrogarea intregii legi. Daca Big Brother a cazut, sunt sanse ca si asta sa fie abrogata! De s-ar gasi cine s-o inainteze Curtii Constitutionale…

 11. apa de ploaie! Esti bolnav, abia te misti, tre sa ajungi la medic si….te duci mata frumos intai la Casa de Asigurai, si stai frumos la coada pana ce vreo nepoata de acolo va avea timp sa caute in System daca esti asigurat, cu darile la zi , apoi sa binevoiasca ati da adeverinta. Nu uita sa zici Saru’mâna! Daca esti inca in stare , ia-o la goana poate prinzi tot azi medicul sa te consulte, ca programare nu aveai cum sa faci ca nu stiai ca te vei imbolnavi tocmai acum si nici nu stiai daca obtii azi adeverinta . …Ei, cei care is fac vara sanie , se pot programa ca la 3 luni sa aiba loc la coada de la CAS pentru adeverinta…astia vor fi mai fericiti ca libertatea lor va fi respectata…
  NU AM CASTIGAT NIMIC! LA FEL CA AMETEALA CU PASAPORTUL TEMPORAR! AM PLATIT PANA ACUM 14 PASAPOARTE PT FAMILIE, AN DE AN..DE CE? SI DE CE TAXA DE URGENTA, DACA EU VREAU DOAR SIMPLU CA COPILUL NU ARE CI SI NU POT MERGE IN UE DECAT CU PASAPORT? Mai zice cineva ceva de pasapoarte? Nimeni! Chiar de iei pasaportul temporar, tot tragi un mickey mouse pe un display pe care ei trebuie sa o considere semnatura ta. Ca asa fac, cate un mickey mouse ca nu stiu unde si ce inseamna chestia aia de zic ei ca semnez…

 12. am uitat sa zic! frumos si corect in acest caz ar fi sa imi trimita la fiecare 3 luni adeverinta acasa, asa cum au incercat sa imi strecoare cardul punind pe dru,uri de atatea ori postasul! daca nu imi trimit adeverinta, nu mai platesc CAS. ca nu ma pot obliga! JUSTITIA SI-A SPUS DEJA CUVANTUL!

 13. Off topic, dar poate merita citit, eventual si tradus:

  http://endoftheamericandream.com/archives/what-do-they-know-why-are-so-many-of-the-super-wealthy-preparing-bug-out-locations

  http://www.theguardian.com/public-leaders-network/2015/jan/23/nervous-super-rich-planning-escapes-davos-2015

  Ideea de baza din articole, pe scurt, este ca multi oameni super-bogati isi pregatesc locuri de scpare in caz de haos social si prabusire a economiei. Unii isi cumpara ferme in zone rurale izolate, altii buncare subterane, etc…

  1. nu cred asta, vor sa ne sperie.. nu au incotro, cand vor vedea ca sute de mii de oameni refuza cardul.. e drept ca cei care au depus cereri sunt mult mai putini, dar asta nu inseamna ca ceilalti au acceptat cardul

   1. Asa este. Trebuie sa tinem cont si de persoanele care nu au internet/calculator acasa. Apoi sunt multi care datorita profesiei lor nu intra deloc pe calculator ca sa se informeze. Mai sunt apoi taranii din catunele de munte si alte locuri izolate, carora putin le pasa de cipurile masoneriei.

    Sfatul meu este sa nu mai intrati pe Realitatea, decat in cazul in care vreti o lobotomie.

    Mergem cu Dumnezeu inainte!

 14. Asa o fi, dar presiunile venite din partea masoneriei sunt imense.
  Doar pocainta oamenilor in masa salveaza., si nu prea se vede,
  Iar in privinta refuzului nu e chiar asa.
  Sunt multi la care nu le au ajuns cardul acasa si cand le vor ajunge vor accepta.Mai cred ca si din cei care au refuzat cand vor vedea ca le ajunge cutitul la os , in final vor accepta.
  Da se vrea si sa ne sperie, aplica psihologia inversa spunand ca este obligatoriu si cu ocazia asta poate vor mai fi din oameni care vor accepta.
  Oricum lupta este foarte dura si greeu se va rezzista.
  Doar Dumnezeu ne salveaza daca vede la noi pocainta si nu numai individuala ci in primul rand generala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 Comments