1 mai – Cardul de sanatate, obligatoriu. Nu uitaţi că există alternativă legală: adeverinţa de asigurat (valabilă 3 luni)

Adeverinta-de asigurat CASPersoanele care refuza cardul national de sanatate, din motive religioase sau de constiinta, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinta de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci cand beneficiaza de asistenta medicala, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
Proiectul aduce mai multe noutati in acordarea asistentei medicale, printre care si cele privind documentul care va fi prezentat obligatoriu de catre asigurat atunci cand beneficiaza de servicii, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de baza.
Astfel, obligatia de a solicita cardul national de asigurari sociale de sanatate incepand cu data implementarii acestui document, respectiv 1 mai, a fost completata in sensul ca se va solicita adeverinta de asigurat cu valabilitate de trei luni de la data emiterii pentru cei care refuza cardul national, din motive religioase sau de constiinta.
De asemenea, poate fi folosita, in vederea acordarii serviciilor medicale, si adeverinta inlocuitoare, de catre cei carora li se va emite card national duplicat, precum si adeverinta sau carnetul de asigurat, de catre persoanele carora nu le-a fost emis cardul.

DACĂ DORIȚI ADEVERINȚA DE ASIGURAT DEPUNEȚI O DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE LA CASA JUDEȚEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
SE RECOMANDĂ CA DECLARAȚIA SĂ FIE FĂCUTĂ PÂNĂ PE 1 MAI 2015
ADEVERINȚA DE ASIGURAT SE ELIBEREAZĂ ÎN BAZA UNEI CERERI LA CASA JUDEȚEANĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE
CEREREA, PENTRU PRIMA SOLICITARE DE ELIBERARE A ADEVERINȚEI, VA FI INSOȚITĂ DE DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE PRIVIND REFUZUL CARDULUI, PRECUM ȘI DE CARDUL NAȚIONAL, ÎN SITUAȚIA ÎN CARE ACESTA A FOST DISTRIBUIT
PERSOANELE POT EXPEDIA ATÂT DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE CÂT ȘI CEREREA DE ELIBERARE A ADEVERINȚEI PRIN POȘTĂ
DEASEMENEA SE POATE SOLICITA ELIBERAREA ȘI EXPEDIEREA  ADEVERINȚEI  DE ASIGURAT PRIN POȘTĂ DACĂ SE ANEXEAZĂ LA CERERE UN PLIC GOL, TIMBRAT,  AUTOADRESAT
DACĂ DORIȚI O VIAȚĂ LIBERĂ, NESUPRAVEGHEATĂ ȘI RESPECTAREA VIEȚII PRIVATE RETURNAȚI CARDUL FĂRĂ A-L ACTIVA!

Cca 5% din populaţia României, adică 1.000.000 de persoane, la îndemnul Părintelui Justin Pârvu, a luat atitudine în privinţa actelor electronice de identitate şi a cardului electronic de sănătate, începând cu februarie 2009. Tot 1.000.000 de persoane au refuzat și în anul 2015  cardul de sănătate, cifră comunicată oficial. Datorită lor și acțiunilor societăţii civile, Colegiului Medicilor din România şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a obținut o alternativă neelectronică, acceptabilă pentru conştiinţa şi credinţa lor, a familiilor lor, a comunităţilor lor şi a neamului lor, alternativă la care oricine poate apela acum şi în viitor. Alăturați-vă lor și luați atitudine! Aveți alternativă!
Hotărârea de Guvern nr. 49/2015 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 86, din 2 februarie 2015 prevede la alineatul 5 al articolului unic conținut, adeverinţa de asigurat ca alternativă la cardul electronic de sănătate, pentru dovedirea calităţii de asigurat în cazul celor care refuză cardul din motive de conştiinţă sau religios. Alternativa legală la cardul electronic de sănătate, adică “adeverința de asigurat cu valabilitate de 3 luni” este prevăzută și în Legea 95/2006 care a fost modificată la articolele 211, 319, 330, 336, prin Ordonanța de Guvern nr 11/2015,  publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 84 din 30 ianuarie 2015.
Prin efectul legii 95/2006 modificată de HG 49/2015 și OG 11/2015, ambele acte (cardul și adeverința) au din acest moment drepturi egale în întreg contextul legislativ.
HG nr 49/2015 prevede că după data de 1 mai 2015 persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, vor face “dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă. Adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni se eliberează asiguratului pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă. Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei, va fi însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind refuzul cardului, precum şi de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit”.
Raţiunea acordării adeverinţei pe termen limitat de 3 luni stă în faptul că legislaţia prevede că dacă există restante la FNUASS pe perioade mai mari de 3 luni, asiguratul nu mai beneficiază de servicii gratuite medicale (deşi nu îşi pierde calitatea  de asigurat). Trebuie precizat că acest fapt se aplică şi în cazul cardului electronic, prevederea legală  fiind aceeaşi. Termenul de valabilitate al cardului, de 5 ani, are cu totul alt sens, nu se referă la calitatea de asigurat şi nici la calitatea de beneficiar al serviciilor medicale gratuite, ci foarte probabil la documentul fizic în sine (termenul de funcţionare al dispozitivului electronic, date de ordin tehnic cu privire la securitate, îmbunătățirea  memoriei de stocare etc). Termenul de 3 luni nu înseamnă că adeverința medicală e o variantă temporară ci că e valabilă pe o perioadă de 3 luni după care, dacă asiguratul are nevoie în continuare de servicii medicale, trebuie să depună o nouă cerere,  personal sau prin poștă, la Casa de Asigurări Județeană la care este înscris, pentru a obține o nouă adeverință valabilă alte 3 luni.
Pentru a beneficia de alternativa obţinută legal, asiguratul care a refuzat sau refuză sau va refuza cardul electronic de sănătate trebuie:
1.- să completeze mai întâi o declaraţie în care să arate că refuză cardul electronic de sănătate şi să  returneze cardul Casei de Asigurări Judeţene dacă a intrat în posesia lui(dacă nu a intrat în posesia lui, să arate din ce cauză nu îl poate returna) și să formuleze o cerere prin care solicită eliberarea adeverinței de asigurat;(“Subsemnatul/a ( nume, prenume), CNP…, adresa…, declar că refuz  în mod expres, din motive religioase şi/sau de conştiinţă, primirea cardului naţional electronic de sănătate şi iniţializarea dosarului electronic de sănătate. Arăt că returnez cardul naţional de sănătate/sunt în imposibilitate de a returna cardul naţional de sănătate întrucât nu am intrat niciodată în posesia lui/nu mi-a fost distribuit/ l-am returnat anterior. Solicit în baza HG nr. 49/2015 care modifică HG 900/2012 si în baza OG nr.11/2015 pentru modificarea și completarea legii 95/2006, eliberarea unei adeverinţe medicale care să ateste calitatea de asigurat”)
2.- preferabil până la data de 1 mai 2015 să depună sau să expedieze prin poştă la Casa de Asigurări de Sănătate Judeţeană declaraţia pe propria răspundere (se poate depune şi ulterior, odată cu prima solicitare de eliberare a adeverinţei).
Dacă nu depune această declaraţie, asiguratul nu va beneficia de alternativă şi va fi în situaţia de a beneficia de servicii medicale numai dacă prezintă cardul.Persoana care a refuzat cardul de sănătate are dreptul să solicite eliberarea de adeverinţe pe întreaga durată de valabilitate a cardului, timp de 5 ani de la data emiterii.
Trebuie precizat faptul că persoanele pot face cererea de eliberare a adeverinţei prin poştă. Este bine să fie expediată cererea de eliberare a adeverinţei împreună cu un plic gol autoadresat şi timbrat în care Casa de Asigurări de Sănătate să  expedieze adeverinţa la domiciliul solicitantului.

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna ziua,
    inteleg ca aceste documente (cererea, in special) le pot scrie de mana, nu imi trebuie o cerere tip de la casa de asigurari?
    Doresc sa returnez cardul.

  2. Radu Iacoboaie

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este multă viclenie în campania asta de implementare a cardurilor electronice de sănătate și dosarului electronic! Mass-media repetă într-una ostentativ că de la 1 mai cardurile acestea sunt OBLIGATORII, uitând să mai amintească de ALTERNATIVĂ!

    EXISTĂ TOTUȘI SOLUȚIA OBȚINERII ADEVERINȚEI DE ASIGURAT DE LA CNAS. AM AUZIT DE CAZURI DE OAMENI PURTAȚI DE LA UN GHIȘEU LA ALTUL PENTRU TERGIVERSAREA PRIMIRII ACESTEIA... NUMAI CA SĂ-I DESCURAJEZE PE ROMÂNI SĂ MEARGĂ DUPĂ ADEVERINȚA DE ASIGURAT, CA SĂ LE FIE DECONTATE ANUMITE SERVICII MEDICALE...

  3. Radu Iacoboaie

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Astăzi 29 aprilie este și ziua mea de naștere. Am împlinit 46 de ani. Sfinte Mucenice Radu Brâncoveanu, roagă-te lui Dumnezeu și pentru mine păcătosul și nevrednicul. Roagă-te bunului Dumnezeu să-mi dăruiască toate cele de folos mântuirii sufletului, putere, smerenie și răbdare pentru a mărturisi numai adevărul și să fac voia Lui! SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE CÂTE MI-A DĂRUIT!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      La Multi Ani, Radu! Sf. Mc. Mare Mucenic Radu Brancoveanu si Sf. Mucenic Apostol al Neamului Romanesc Radu Gyr (pomenit azi) sa te intareasca in lupta cea buna si sa te pazeasca de orice caderi.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E o capcana! Adeverintele alternative inca nu se pot elibera! Vor sa ne determine sa luam toti cardul. De la CNAS spun ca inca nu este introdus in sistem acest tip de adeverinta si prin urmare nu o pot elibera celor care solicita alternativa la card. De ce atunci este obligatoriu cardul de la 1 Mai daca alternativa la card inca nu se poate obtine? Ce sistem satanic este statul roman. Trebuie dati in judecata pentru discriminare, caci nu-si respecta nici macar hotararile luate de ei.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @George
      esti sigur pe ce zici? e grav daca e adevarat

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Da. Am fost personal azi sa-mi soct acea adeverinta si mi-au zis ca nu pot elibera, ca inca nu este introdusa in sistem. Puteti suna sa va convingeti.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    George, nu avem pe cine da in judecata, efectiv ne luptam cu morile de vant si daca majoritatea dintre noi daca nu ne trezim la realitate tot degeaba, am vazut cum majoritatea cel putin la mine in bloc asteptau acel card cu nerabdare , toata ziua buna ziua cum al vedeau pe postas gramada pe el ca sa capete acel card

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este adevarat.Si eu am fost la casa de asigurari si nu am putut sa depun cererea sub motiv ca nu inainte de 1mai..Sunt niste nemernici .Sa nu ne lasam pana nu obtinem alternativa promisa.Doamne ajuta-ne , intoarce si intareste poporul in dreapta credinta!!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna ziua.Pot sa trimit cardul la CNAS si sa refuz cardul de sanatate chiar daca pe 30 aprilie mi-am scos adeverinta valabila 3 luni si am vizato? Aflasem de la parinti dupa ce am scos adeverinta ca era venit carsul de sanatate si au semnat ei de primire. Îl mai pot înapoia sau e tarziu?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Adeverinta de asigurat pentru cei care refuza cardul de sanatate din motive religioase/ de constiinta nu se elibereaza la Iasi DACA NU PRIMESTI CARDUL!!!!! Se intampla acest lucru in iunie!!!
      Oamenii sunt intimidati si obligati sa semneze ca primesc cardul si apoi il pot returna contra adeverintei aceleia amarate!

  8. Todosin Luminita

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Desi sunt asigurata cardul meu de sanatate nu a fost emis iar adeverinta eliberata de cnas la 18.08.2015,nu mai este valabila din 01.09.2015,deoarece sa schimbat legea!?Eu ce fac?

  1. Pingback: Bătaie de joc din partea CNAS: Adeverinţa-alternativă la cardul de sănătate nu se eliberează încă, deşi de la 1 Mai este obligatorie | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*