Tag Archives: ascultarea convorbirilor

Proiectul noii legi “BIG BROTHER” depus la Parlament. Daca este adoptata, vor fi monitorizate legal TOATE convorbirile telefonice si mailurile

Proiectul legii “Big Brother” privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme si deputatul PDL, Adrian Badulescu – fost ofiter SRI.

Controversata lege “Big Brother” care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008. Judecatorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionala in 2009, deoarece “afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale – drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare”.

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicatiilor sustine ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El a adaugat ca daca nu se adopta aceasta lege Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentara, desi la Ministerul Comunicatiilor este in lucru un proiect similar, care a fost criticat insa de mai multe ONG-uri. continuare »

O victorie impotriva statului politienesc: Legea privind stocarea datelor informatice este neconstitutionala

US-MILITARY-SATELLITE

Cu surprindere trebuie sa semnalam o reusita a luptei impotriva statului politienesc, ascultarea si stocarea convorbirilor fiind interzisa prin lege. Ne indreptam acum atentia maxima, spre ce era mai grav – cipurile si nadajduim intr-o actiune a presedintelui Romaniei. Pentru aceasta urmati indemnul nostru de a-i scrie presedintelui.

Companiile de telefonie mobila nu mai au voie sa va asculte convorbirile si nici sa va citeasca mesajele trimise de pe telefoanele mobile pentru ca legea care permitea acest lucru pana acum este neconstitutionala. Judecatorii au admis cererea facuta de Comisariatul pentru Scietate Civila pentru ca incalca normele Constitutiei.

Legea 298 a fost una dintre cele mai controversate legi care au intrat in vigoare in acest an. Era practic legea prin care romanii erau privati de orice fel de intimitate. Comisariatul pentru Societate Civila a dat in judecata una dintre companiile de telefonie pentru ca aceasta sa isi respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.

Operatorii de telefonie mobila erau obligati sa stocheze toate inregistrarile convorbirilor, sms-urile, dar si e-mail-urile trimise de pe telefoanele mobile pentru o perioada de 6 luni. Timp suficient pentru cei de la Ministerul de Interne, de la Parchet, SRI sau SIE sa le acceseze si sa stie chiar si ce am mancat cu o seara inainte.

Initiatorii legii “Big Brother” spuneau ca serviciile de informatii romanesti vor folosi informatiile ca sa dejoace un eventual atac terorist. De astazi, insa, toate inregistrarile se vor face ilegal, iar informatiile deja stocate vor fi sterse imediat.

(sursa: antena3)

In exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare. Prodan considera ca Legea 298 face din “fiecare cetatean roman un posibil infractor”. “Prin aceasta lege se aduce o atingere grava in primul rand cetateanului de rand pentru ca fiecare cetatean prin aceasta lege poate fi privit ca un infractor.(…) Se incalca demnitatea poporului roman. Este o lege abuziva care incalca niste drepturi constitutionale garantate de statul roman. (…)Este clar ca nu se doreste doar ambalajul bomboanei, ci se doreste si preluarea continutului a ceea ce exista.”, a declarat Prodan, in cadrul unei conferinte de presa. In plus, Prodan banuieste ca legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informatiile si de datele preluate din convorbirile telefonice pentru “a santaja oameni politici sau sau oameni publici in sensul de le schimba optiunea sau de a-i face sa taca”. Procesul a inceput pe 5 februarie la Tribunalul Bucuresti, dar a fost suspendat dupa ce instanta a dispus sesizarea Curtii Constitutionale.