Tag Archives: banci

Pr. Dr. Mihai Valică – Hotărâre neavenită a sinodului BOR, ce contrazice flagrant Sf. Scriptură

 

pr. prof. Mihai Valica… în Duh de dragoste şi responsabilitate faţă de Biserică, în limitele adevărului, şi cu nădejdea, că pacea lui Hristos va fi în mijlocul nostru mereu.

 

Hotărâre sinodală neavenită (nr. 3745 din 26 mai 2014)

  1. Introducere

Hotarare sinodala neavenita - Incompatibilităţi la angajarePreotul nu exercită un mandat, ci o misiune, care include imperios un apel la cultura dialogului permanent, la toate nivelurile. Această evidenţă este una dintre trăsăturile definitorii ale Sfintelor Evanghelii. De aceea Sfinţii Apostoli întreabă şi cer lămuriri mereu Domnului nostru Iisus Hristos: Nu te înțelegem! Lămureşte-ne! Ce ai vrut să spui? Explică-ne! (vezi Matei 13, 36; Luca 8, 9; Ioan 13, 22-30).

Faptul că Apostolii cer lămuriri, arată că nu erau simpli admiratori sau ascultători necondiţionaţi ai Fiului Omului, un fel de fani religioși fără discernământ, sau manipulaţi şi purtaţi de impulsuri emoţionale. Ei doreau să creadă, în cunoștință de cauză şi să acţioneze ca atare.

Iisus Hristos le răspunde de fiecare dată, oferindu-neun exemplu minunat de conlucrare a libertății cu responsabilitatea şi a ascultării cu discernământul, contând mereu pe capacitatea ființei umane de a înțelege, fie și numai în parte, Tainele Împărăţiei lui Dumnezeu.

Iată de ce, episcopul, preotul şi credinciosul aflaţi în comuniune de credinţă şi de har în Biserica lui Hristos nu trebuie să tacă, atunci când sunt unele lucruri neclare sau nefireşti. În acest caz tăcerea, sigur, nu-i de aur.

„În realitatea noastră bisericească, cea mai mică unitate, adică nucleul trupului bisericesc, este parohia. Ea se prezintă ca adunare euharistică, în corelaţie, fireşte, cu Episcopia, căreia îi aparţine în mod organic, precum şi ca Biserică sobornicească(întreaga Biserică) într-un anumit loc şi timp.Preotul și credinciosul trăiesc taina Bisericii în viaţa şi realitatea parohiei lor. În cadrul Bisericii, ei îşi duc lupta desăvârşirii duhovniceşti şi se sfinţesc, se unesc cu fraţii lor în Hristos, realizând continuu existenţa lor în Hristos, cu alte cuvinte, caracterul bisericesc al vieţii lor. Prin urmare, cuvântul despre parohie şi viaţa ei este, de fapt, şi un cuvânt despre Biserica însăşi şi prezenţa ei în lume”, spune pr. prof. Gheorghe Metallinos[1].

„Biserica este Hristos însuşi (cap şi trup), nu ca un trup de creştini, ci ca trup al lui Hristos. Toţi credincioşii care participă la trupul lui Hristos, cler şi popor, sunt în interiorul trupului, niciodată dincolo de trup. De aceea, orice concept de supra-episcop (cum este, de pildă, papa) sau despotism nu poate să aparţină vieţii Bisericii”[2], spune același profesor Metallinos.

  1. Argumente biblice și canonice împotriva acestei hotărâri sinodale

Din punct de vedere biblic, canonic şi al Sfintei Tradiţii a Bisericii Ortodoxe, nu a existat şi nu există o restricţie, care să interzică preotului, ce se află în relaţie de rudenie de sânge, ca tată şi fiu, sau de rudenie în Hristos, respectiv fini, gineri, naşi, cuscri, să slujească la acelaşi altar, în aceeaşi parohie. Recent, hotărârea sinodală nr. 3745 din 26 mai 2014, interzice o astfel de slujire, în ciuda argumentelor biblice şi canonice, care consideră chiar o obligaţie morală a preotului, să se îngrijească, ca fiii lui să urmeze slujirea tatălui, la acelaşi Altar.

În Vechiul Testament se rânduieşte, la porunca Domnului prin Moise (Levitic 8, 36) slujirea la Cortul Sfânt în echipă tată-fiu/fii, ca preoţi. De exemplu, la Ieşire 29, 1: “Iată ce trebuie să săvârşeşti asupra lor, când îi vei sfinţi să-Mi fie preoţi…”; 29, 4: “Apoi să aduci pe Aaron şi pe fiii lui la intrarea cortului adunării şi să-i speli cu apă…”; 29, 8: “După aceea să aduci şi pe fiii lui şi să-i îmbraci cu hitoane”; 29, 9: “Să-i încingi cu brâie şi să le pui turbanele; şi-Mi vor fi preoţi în veac. Aşa vei sfinţi tu pe Aaron şi pe fiii lui”. continuare »

Va fi Israelul prima tara din lume fara bani cash?

cashlessGuvernul a autorizat stabilirea unui comitet care sa examineze modurile in care ar putea fi eliminati banii cash din economia Israelului.

Marti guvernul a autorizat stabilirea unui comitet care va examina metodele de eliminare a banilor cash din economia Israelului – o metoda mai buna de prevenire a evaziunii fiscale. Comitetul va fi condus de Harel Locker, directorul biroului prim-ministrului.

Bani cash pot fi transferati cu usurinta de la un individ la altul fara supravegherea celor care se ocupa cu taxele. Nu la fel se intimpla in cazul tranzactiilor electronice. Datorita calculatoarelor moderne bancile monitorizeaza citi bani depun oamenii in conturile lor si citi retrag, in timp ce companiile emitente de carti de credit (carduri) tin o a doua evidenta cu cit cheltuiesc oamenii.

Membrii juriului vor include personal de virf din politia Israelului, Autoritatea taxelor si impozitelor (un echivalent al ANAF sau IRS n.tr), presedintele autoritatii guvernamentale care se ocupa cu controlul spalarii banilor si al terorismului, directorul de plati al bancii Israelului, oficiali ai procuraturii si multi altii. continuare »

Praf în ochi: leul cea mai performantă monedă din UE (iar românul cel mai sărac din UE)

1-leu“La sfârşitul primelor 8 luni ale anului, Leul se poziţionează pe piețele financiare drept cea mai performantă monedă din UE faţă de Euro: moneda naţională a înregistrat vineri, 30 august (la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare din luna trecută), o uşoară apreciere în faţa Euro, de aproape 0,3%, comparativ cu cotaţia de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care a marcat o creştere faţă de moneda unică europeană, până în prezent pe anul în curs”, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities, potrivit rtv.net.

La ei se poate: Ungaria șochează prin obligarea băncilor de a acoperi deprecierea monedei naționale

forintiDupă ce a şocat întreaga lume financiară acum câţiva ani prin naţionalizarea fondurilor private de pensii, guvernul Ungariei discută tot mai aprins de o altă măsură-şoc, prin care vrea să vină în sprijinul cetăţenilor împrumutaţi în franci elveţieni şi euro, relatează Capital. Mai exact,  băncile ar fi nevoite să să acopere deprecierea forintului, ceea ce va duce ca ratele să fie mai mici cu până la 26 la sută la creditele în franci elvețieni.

Guvernanţii maghiari vor să oblige băncile să înghită toată deprecierea forintului, mai exact să se convertească în forinţi toate creditele ipotecare în valută , iar băncile să încaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele în franci elveţieni şi cu peste 13% mai mic la creditele în euro, scrie evz.ro.

 Discuţiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive către băncile din Ungaria a condus la deprecierea accentuată a forintului, cu 1,7% în doar o săptămână. Reacţia din piaţa valutară i-a făcut astfel pe oficialii maghiari să revină asupra intenţiei lor de a obliga băncile să suporte toată deprecierea forintului din ultimii ani. Potrivit ministrului Economiei, Mihaly Varga, conversia în forinţi a creditelor ipotecare în valută nu este singura opţiune a guvernului de la Budapesta.

 Comentând datele care arată că în ultima săptămână forintul s-a depreciat în urma dezbaterilor privind conversia împrumuturilor în forinţi, ministrul Economiei şi-a exprimat speranţa că va fi doar un fenomen temporar.

 Retragerea creditelor în valută, achitarea împrumuturilor acordate Ungariei de FMI şi revenirea pe creştere a economiei vor ajuta la stabilizarea cursului de schimb al forintului, a afirmat Varga. Acesta a adăugat că anul viitor creşterea economiei va fi de peste 1,5%.

 Sunt necesare mai multe reforme structurale şi în prezent ne concentrăm pe o creştere sustenabilă, a apreciat ministrul Economiei.

 Parlamentul Ungariei a adoptat în 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni. Astfel, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 243 forinţi pentru un franc elveţian şi de 299 de forinţi pentru un euro.

| dcnews

Ilie Şerbănescu: România se împrumută de la FMI doar ca să-și plătească vechile datorii

ilie-serbanescu-invitatul-diminetii“Pe tot parcursul celor patru ani de criză, cu FMI-ul la spate, România cotată elev model a rămas în continuare pentru marile agenţii internaţionale de rating “under investment grade”, care în jargon financiar se numeşte junk, adică gunoi”.

“Eu n-am înţeles care este cu adevărat fundamentarea acestui nou acord. Aşa, printre rânduri, am putut surprinde că ar fi vorba de faptul că având FMI-ul la spate, ne-am putea împrumuta mai ieftin. Ne-am putea împrumuta pentru ce? Ce-am făcut cu marile sume obţinute de la FMI şi de la Comisia de la Bruxelles şi pe care încă nu le-am plătit? Ce-am făcut? S-a dezvoltat ceva în România? România nu se mai poate împrumuta decât pentru a plăti datoriile vechi”.

| rfi

Camata scoasa in afara legii! CAND INCHIDEM BANCILE?

Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 168 de voturi favorabile, 98 impotriva si zece abtineri proiectul de lege privind interzicerea activitatii de camatarie, anunta Agerpres. Initiativa legislativa prevede ca darea de bani cu dobanda de catre camatari se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani, iar sumele de bani si bunurile provenite din savarsirea acestei infractiuni se confisca. Proiectul a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor este for decizional.

Proiectul defineste camata ca fiind dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut, iar camatarul drept persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. Aceasta lege se va abroga la data la care va intra in vigoare noul Cod Penal.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, si deputatul social-democrat Aurel Vladoiu au sustinut aceasta initiativa normala aducand drept argumente actiunile interlope cu care este asociata camataria si vidul legislativ din Codul Penal. In schimb, liberalul Mihaita Calimente a sustinut ca este vorba despre o “initiativa populista”, care “nu va produce mari efecte”. “Camataria este una dintre cele mai marsave actiuni care se desfasoara in societate si de multe ori se ajunge la distrugerea unor oameni si nu numai la pierderea unor bunuri pe care acestia le-au acumulat sau la crima sau suicid”, a recunoscut totusi acesta. continuare »