Tag Archives: contestatie

Un tată luptă pentru dreptul copilului său la educație, refuzând vacinarea obligatorie

nu vaccinarii copiilorUn sucevean, tată a doi copii, contestă decizia unei grădiniţe locale de a nu-i accepta fiul de 3 ani care nu a nu a fost vaccinat împotriva unor boli infecţioase. Bărbatul spune că măsura reprezită o încălcare a Codului Civil şi amenţă că va da în judecată Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Ionel Vovciuc, în vârstă de 36 ani, spune că fiului său i se refuză nejustificat accesul la educaţie şi consideră că decizia autorităţilor sanitare de a împiedica accesul copiilor nevaccinaţi în unităţile educaţionale încalcă Constituţia, Codul Civil şi drepturile pacienţilor, relatează monitorulsv.ro.

Bărbatul invocă dreptul său ca părinte de a nu-şi inocula copiii, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, susţinând că are suficiente motive să creadă că fiul său se poate dezvolta armonios şi fără vaccinuri. „Copilul meu îşi formează o imunitate naturală dacă eu îi asigur un mediu sănătos şi o alimentaţie corectă. Consider că din punct de vedere al imunităţii este mai puternic decât copiii vaccinaţi, el nu a răcit, spre deosebire de ceilalţi. Faptul că la noi se înregistrează decese la copiii vaccinaţi şi nimeni nu-şi asumă răspunderea în asemenea cazuri mă face să cred că vaccinurile nu sunt sigure şi că fiul meu poate creşte sănătos şi fără ele. Mi-am asumat toate riscurile când am decis să nu-mi imunizez copilul”, spune Ionel Vovciuc, citat de presa locală. Suceveanul spune că se va alătura unei campanii naţionale de strângere de semnături de la părinţii care împărtăşesc aceleaşi convingeri, care înceracă să lanseze subiectul imunizărilor obligatorii într-o dezbatere publică.

De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică Suceava invocă Ordinul 1955/1995, potrivit căruia „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale ce atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”. Specialiştii în sănătate publică subliniază că prioritar este dreptul copilului la viaţă şi la sănătate, menţionând că neîncrederea părinţilor în beneficiile imunizării nu are argumente solide.

Cazul nu este unul izolat în Suceava. Potrivit sursei citate, în ultimii ani, medicii din judeţ se confruntă tot mai des cu refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii împotriva bolilor infecţioase, procentul de vaccinare în judeţ ajungând la 85, chiar 80% în unele zone.