Tag Archives: foamete

Bătaia lui Dumnezeu: “S-ar putea să fie foamete!”

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului produce probleme şi în viticultură, iar un îngheţ poate compromite total viţa de vie.

Fermierii disperaţi spun că de 30 de ani n-au mai văzut aşa cevaFermierii disperaţi spun că de 30 de ani n-au mai văzut aşa ceva

Perioadă de îngrijorare pentru viticultorii vranceni. Temperaturile primăvăratice favorizează înmugurirea viţei de vie iar un eventual ger năpraznic poate compromite definitiv cultura viţei de vie din acest an, scrie ziaruldevrancea.ro.

Fermierii şi specialiştii speră ca lunile ianuarie şi februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero astfel încât producţia de struguri din acest an să fie salvată. Cultura viţei de vie este extrem de sensibilă la factorii de mediu. Până acum, iarna este neobişnuită prin temperaturile cu mult peste zero grade Celsius înregistrate în fiecare zi. Acest lucru ar putea pune în pericol cultura viţei de vie, mai ales dacă în următoarea perioadă se va instala gerul. “Dacă vin geruri de -15-18 grade Celsius pierderea poate fi de 100%. Ce este mai grav, se distruge planta, se pierde investiţia”, a spus inginerul Toader Manole, preşedintele Federației Viticultorilor Vrancea.

Cei care lucrează via de ani de zile spun că nu au mai trecut prin asemenea momente de ani buni. În această perioadă, cultura viţei de vie are nevoie de zăpadă şi nu de temperaturi de primăvară. “Sper ca vremea să nu facă asta. Dacă înmugureşte via situaţia va fi foarte dificilă”, a spus un viticultor din comuna Varteşcoiu.

“Nu am mai văzut o aşa vreme în plină iarnă, s-ar putea să fie foamete anul ăsta. Dacă dă îngheţul va fi afectată via”, a spus un alt viticultor.

Fermierii spun că au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu aproape 30 de ani. Atunci, după o iarnă blajină, cu temperaturi ridicate, care au favorizat producerea ochilor la viţa de vie, a venit un ger de minus 30 de grade Celsius în luna februarie care a compromis aproape întreaga producţie de struguri din Vrancea.

| realitatea.net

Alerta umanitara: In Somalia, 29.000 de copii au murit de foame, in ultimele 90 de zile

Seceta și foametea din Somalia au ucis peste 29.000 de copii cu varste sub 5 ani, in ultimele 90 de zile, conform estimarilor facute de experți americani. In jur de 640.000 de copii somalezi sunt subnutriți, ceea ce inseamna ca rata mortalitații infantile va crește.

Numarul estimativ de 29.000 de copii decedați se bazeaza pe analize realizate de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, conform AP.

ONU a anunțat anterior ca numarul victimelor foametei și secetei din Somalia, cele mai grave din ultimele 6 decenii, se ridica a cateva zeci de mii. La jumatatea acestei saptamani, ONU a declarat 3 noi regiuni somaleze ca fiind afectate de foamete.

O purtatoare de cuvant din partea Crucii Roșii a declarat ca peste 20% dintre copiii cu varste sub 5 ani se afla intr-o stare foarte grava din cauza subnutriției severe, informeaza Reuters. continuare »