Tag Archives: guvern

Părintele Justin ne spune ce se cere acum de la noi ca să ne ridicăm spiritual

Parintele Justin ParvuCe se cere acum de la noi?

Acum se cere rugăciune, nimic altceva. Tinerilor le spun: „Ascultaţi, munciţi şi vă rugaţi!” Într-o şcoală, dacă intri într-o clasă şi te uiţi la copii, ştii şi cum sunt părinţii lor. Din păcate, acum familiile sunt mai degrabă marxist-leniniste. Ţin ziua agriculturii, a prăjiturii, a cozonacului şi uită de sărbătorile creştine. Ori familia este cărămida lumii, iar femeia are un rol sacru în cadrul familiei. Ea este şi cu căderea şi cu ridicarea, de aceea este importantă… Îmi amintesc, la şaptesprezece ani am intrat în mănăstire şi am început o viaţă aspră. Am învăţat la Seminarul de la Cernica unde era multă exigenţă şi asceză. Stăteai un an de zile acolo şi nu plecai nicăieri. Acolo stăteai de Paşti, de Crăciun… Plângeam când mă uitam înspre nordul ţării noastre şi îmi ziceam: „Uite, măi, Neamţul şi noi stăm aici în Ilfov şi ne mănâncă ţânţarii!”…

Ce s-ar putea face pentru ţara noastră în aceste momente?

Să fie un guvern naţional care să fie ales de popor în nişte alegeri nobile fără tam-tamuri, fără atâta amar de cheltuială pe seama poporului, fără atâtea partide care trăiesc pe spinarea unei naţii. Cine întreţine toată mizeria asta a partidelor? E cea mai mare crimă într-un stat să fie atâtea partide care nu fac altceva decât să jecmănească şi să ia bani! Oamenii care umblă după măririle astea, care ţin cu tot dinadinsul să câştige, sunt cei la care Dumnezeu le ia minţile. Şi atunci omul nu mai vede cât rău este în el.

Dacă vrem să schimbăm ceva trebuie să schimbăm mentalitatea copiilor, a părinţilor, a şcolii şi a Bisericii. Vă dau un exemplu. Noi avem aici nişte copii care au crescut la mănăstire[1] şi nu se joacă cu jucăriile de acum, ci după ceea ce au văzut la biserică: cu Evanghelia, cu Apostolul, cu litia, îşi fac acolo altarul lor şi încep slujba în legea lor.

Ce ar trebui să facem ca să ne ridicăm spiritual?

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-l mie slugii Tale”. Dacă nu plecăm de aici, niciun savant din lumea asta nu scoate lumea din sărăcie, decât dacă se sprijină pe ajutorul puterilor cereşti.

Spuneaţi, referitor la cipuri, că dacă generaţia noastră le acceptă acum, cu siguranţă generaţia de mâine va accepta pecetea.

Păi da, aşa este, că şi o casă când arde, iese mai întâi puţin fum. Spun unii că trebuie să ne războim cu cipurile când ni se vor pune cu sila. Dar e târziu atunci!…

Fragmente dintr-un interviu realizat de Simona Verghinas
Articol aparut in Revista Atitudini Nr. 32

[1]Căminul de copii de la mănăstirea Paltin Petru Vodă

Citiți integral pe site-ul ATITUDINI.

Guvernul atacă referendumul de la Băile Felix pe tema gazelor de şist

gaze_felixScandal în Bihor din cauza referendumului privind exploatarea gazelor de şist. Consiliul local din Sînmartin, comuna care administrează staţiunea Băile Felix, a decis să organizeze un referendum, pentru a consulta populaţia în legătură cu prospecţiunile şi exploatările care ar urma să aibă loc în zonă.Scandal pe tema referendumului la Băile Felix pe gazele de şist. Guvernul atacă decizia

Prefectura a atacat, însă, decizia în instanţă. “Hotârârea va fi atacată luni dimineaţă datorită faptului că această hotărâre excede caracterul patrimonial al comunei Sânmărtin. Resursele subsolului sunt resurse naţionale şi nu decide nicio comunitate locală asupra lor. Instituţia Prefectului veghează la respectarea legii. Referendumul ar putea fi interpretat dacă respectăm sau nu Constituţia”, a declarat la Realitatea TV, prefectul Claudiu Pop.

 

| realitatea.net

Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra legii descentralizării (prima etapă a regionalizării)

harta-regionalizare_88166200Guvernul şi-a angajat răspunderea marţi în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea.

Premierul Victor Ponta a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului obiectivele descentralizării.
La finalul şedinţei, de la care parlamentarii PDL au absentat, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că începând de marţi curge termenul de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură în acest caz.

Proiectul de lege privind descentralizarea prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul, vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

Actul normativ privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului.
Parlamentarii au depus 2.040 amendamente la acest proiect, iar Guvernul a adoptat în şedinţa extraordinară de marţi 568 dintre acestea.
‘Marea majoritate a amendamentelor adoptate ţineau de anexă. S-au adus corecturi minore şi limpeziri ale unor texte’, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

Peste două săptămâni Guvernul Ponta își va asuma răspunderea în Parlament pentru regionalizare, iar bugetul pe 2014 va ține cont de noua organizare teritorială

harta-regionalizare_88166200Premierul Victor Ponta a declarat că “în jur de 15 noiembrie” Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea descentralizării, astfel încât bugetul pentru 2014 să fie construit ţinându-se cont de finanţarea structurilor care trec de la ministere la autorităţile locale.

“În luna noiembrie, undeva în jur de 15, vom merge în Parlament cu angajarea răspunderii Guvernului, pentru ca descentralizarea să poată fi inclusă şi în bugetul pe 2014, în aşa fel încât toate structurile care trec la autorităţile judeţene şi locale să treacă cu tot cu buget. Nu putem să le dăm fără buget, fără finanţare, ce să facă preşedintele Consiliului Judeţean cu structuri care nu au finanţare?”, a declarat premierul Victor Ponta, conform Mediafax.

Şeful Guvernului a precizat că, pentru ca structurile care trec de la ministere la autorităţile locale şi judeţene să primească finanţare, înseamnă că “practic, legea descentralizării trebuie să fie adoptată înainte de legea bugetului”.
La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea, prezent la conferinţa de presă, a precizat că a finalizat discuţiile pe proiectul Legii descentralizării cu majoritatea grupurilor parlamentare, mai având de dezbătut proiectul cu reprezentanţii PPDD şi cei ai minorităţilor.
Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.
Ulterior, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea ar susţine proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale privind descentralizarea, cu unele modificări, mai ales referitoare la buget.

obiectiv.info