Tag Archives: H3N2

Siguranta vaccinului antigripal este practic nula. Cui foloseste acest vaccin?

In fiecare toamna, ne este dat sa auzim aceleasi avertismente parca apocaliptice, despre o gripa,  “mai veche” sau “mai noua”, menite sa ne sperie si sa ne vaccinam de indata cu totii. In mod intentionat este provocata o adevarata isterie in masa. Este  imposibil sa nu observam la acesti “agitatori” un dor de pandemie… Pana la urma ea chiar a  venit, spun ei… Daca nu au putut convinge populatia cu gripa aviara, au reusit (in parte) cu cea porcina. Ni se vorbea despre posibile victime, folosindu-se cifre cu multe zerouri dar au ramas din nou doar zerourile…, bani aruncati pe geam si spaima intre oamenii de rand. Au fost insa si oameni fericiti – producatorii de vaccinuri.

Oare ce ne aduce iarna aceasta? O iarna fara gripa nu se poate, ramane intrebarea ce fel de gripa? OMS recomanda pentru anul acesta un vaccin nou, denumit “vaccin gripal trivalent purificat, inactivat”, care este produs si de Institutul Cantacuzino si contine  2 tulpini de virus gripal tip A ( subtipurile H1N1 si H3N2) si o tulpina de virus gripal tip B. Vaccinul mai contine drept conservant Tiomersal 1/10 000, iar ca stabilizator aldehida formica max. 0,04 mg/0,5 ml.

OMS recomanda vaccinul “persoanelor cu risc”, adica :

  • persoanele in varsta de peste 65 ani;
  • persoanele (copii, tineri, adulti si varstnici) cu afectiuni medicale cronice (pulmonare si cardiovasculare),
  • persoanele (copii, tineri, adulti si varstnici) cu boli metabolice cronice (diabet zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii,imunosupresii);
  • personalul medical;
  • lucratorii din serviciile comunitare esentiale: vamesi, pompieri, politisti, militari etc., precum si elevi, studenti si alte persoane ce locuiesc in dormitoare comune
  • familiile celor afectati;
  • gravidele din trim II si III de sarcina.

Desi copiii sanatosi nu sunt considerati o grupa de risc, pot fi si ei vaccinati, incepand cu luna a 7-a de viata, dozele fiind adaptate varstei, conform recomanarilor OMS.

La capitolul “actiune terapeutica”  se mai specifica: “Intrucat nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 saptamani dupa vaccinare, este indicat ca aceasta sa se efectueze in perioada 1 octombrie – 1 decembrie. Vaccinarea se poate practica, indiferent de sezon, in cazul in care datele epidemiologice indica posibilitatea aparitiei unei epidemii. Protectia conferita de vaccinul gripal poate sa nu fie suficienta pentru a preveni imbolnavirea daca tulpinile circulante de virus gripal sunt diferite antigenic de cele existente in formula vaccinului. continuare »