Tag Archives: Iran

Iranul va semna un acord cu Rusia pentru construirea unei noi centrale nucleare

iran nuclear rusiaIranul intenţionează se semneze în curând un acord cu Rusia pentru construirea unei noi centrale nucleare pentru producerea de energie în Republica Islamică, a anunţat, duminică, agenţia semioficială iraniană Mehr, citându-l pe ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi, potrivit Agerpres.

“Iranul a purtat discuţii cu partea rusă, iar în curând va fi semnat un memorandum de înţelegere pentru construirea unei noi centrale nucleare”, a spus Salehi.
Şeful diplomaţiei iraniane a mai afirmat că Republica Islamică are nevoie de energie nucleară pentru producerea de electricitate, dar şi în scopuri medicale.
La prima sa conferinţă de presă după învestirea în funcţie, noul preşedinte iranian Hassan Rohani a declarat marţi că Republica Islamică va continua negocierile cu Rusia privind dezvoltarea energiei nucleare în Iran.
Rohani a spus că Iranul are nevoie să producă 20.000 de megawaţi de energie nucleară şi că intenţionează să construiască noi centrale nucleare şi să continue cooperarea în acest domeniu, în special cu Rusia.
Preşedintele parlamentului rus, Serghei Narîşkin, a declarat la 4 august, în timpul vizitei din Iran pentru a asista la ceremonia de învestire a lui Rohani, că Rusia speră să aibă consultări cu Iran pentru dezvoltarea cooperării privind energia nucleară în scopuri civile, după ce prima centrală nucleară a Republicii Islamice, cea de la Bushehr, a fost inaugurată în septembrie.

Ţările occidentale suspectează Iranul că îşi foloseşte programul nuclear pentru a-şi dezvolta armamentul atomic, acuzaţie respinsă constant de Teheran.
Republica Islamică susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru producerea de energie, deşi are unele din cele mai mari rezerve de petrol şi gaze din lume.

| Antena3

Iranul vrea negocieri pe problema nucleară, “fără pierdere de timp”

Iran_nuclearIranul este pregătit pentru “negocieri serioase, fără pierdere de timp”

Iranul este pregătit pentru “negocieri serioase, fără pierdere de timp”, cu marile puteri, în vederea soluţionării crizei privind domeniul nuclear iranian, a declarat marţi noul preşedinte Hassan Rohani, în prima sa conferinţă de presă, relatează AFP.

“Suntem pregătiţi pentru negocieri serioase, fără pierdere de timp”, cu puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), a anunţat Rohani, declarându-se “sigur că dacă cealaltă parte este pregătită, îngrijorările (occidentalilor) vor dispărea rapid”.

| gandul.info

Hassan Rohani, noul președinte iranian: SUA caută un pretext pentru o confruntare cu Iranul

hassan-rouhani-2_article-main-imageNoul preşedinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat şi care a fost învestit oficial sâmbătă, a afirmat, potrivit televiziunii de stat iraniene, că SUA caută un pretext pentru o confruntare cu Iranul pe tema programului nuclear, relatează Associated Press.
Potrivit televiziunii, Rohani a făcut aceste afirmaţii în cursul unei întrevederi cu preşedintele parlamentului nord-coreean Kim Yong Nam, care se află la Teheran pentru a asista la ceremonia de depunere a jurământului de către noul preşedinte iranian, ce va avea loc duminică.

‘Credem că SUA şi occidentalii caută un pretext pentru o confruntare cu ţările pe care nu le consideră prietene’, a afirmat Hassan Rohani.

Noul preşedinte Hassan Rohani, care a fost învestit oficial sâmbătă, urmează ca duminică să depună jurământul în faţa parlamentului în jurul orei locale 16.00 (11.30 GMT) şi să prezinte probabil noul guvern, au anunţat mass-media locale. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a aprobat sâmbătă, în cursul unei ceremonii, alegerea lui Rohani, devenit al şaptelea preşedinte al Republicii islamice Iran.

Rohani a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile prezidenţiale din 14 iunie din Iran şi îl înlocuieşte în fruntea ţării pe Mahmoud Ahmadinejad, ales în 2005. Rohani a afirmat că va urma o ‘cale a moderaţiei’ şi a promis o mai mare deschidere pentru programul nuclear al Iranului. Dar preşedintele este subordonat, în special în ceea ce priveşte probleme externe şi de securitate, conducerii clericale, menţionează AP. Occidentul suspectează Iranul de continuarea programului nuclear, acuzaţie pe care Teheranul o neagă. AGERPRES (AS – autor: Violeta Gheorghe, editor: Flori Tiulea)

| agerpress

BIOGRAFIE: Hassan Rohani, noul preşedinte iranian

Critic al predecesorului său, Mahmoud Ahmadinejad, căruia el i-a reproşat că şi-a atras inutil ostilitatea comunităţii internaţionale, acest sexagenar a ales ca simbol cheia, care deschide, potrivit lui, uşa soluţiilor pentru problemele ţării, potrivit Mediafax.

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani este un cleric moderat, adept al unei flexibilităţi mai mari faţă de Occident în vederea eliminării sancţiunilor care au plonjat ţara într-o criză economică gravă.

Dacă la început nu avea mari şanse să fie ales preşedinte, el a obţinut 50,68 la sută din voturi, fiind ales din primul tur, pe fondul diviziunilor taberei conservatoare şi retragerii celuilalt candidat reformator, Mohammad Reza Aref.

În vârstă de 64 de ani, Hassan Rohani, cunoscut pentru discursul său moderat, este un apropiat al fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani (moderat), care a cerut populaţiei – la fel ca succesorul lui, Mohammad Khatami, (reformator) – să voteze în favoarea lui.

În câteva zile, această “uniune sacră” a mobilizat o mare parte a electoratului care voia boicotarea scrutinului după reprimarea manifestaţiilor ce au urmat alegerilor prezidenţiale din 2009.

Rohani a fost vicepreşedintele Parlamentului şi negociator-şef în dosarul nuclear în perioada 2003-2005. În această perioadă el şi-a câştigat apelativul de “şeic diplomat”.

În 2003, în timpul negocierilor cu Parisul, Londra şi Berlinul, el a acceptat suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului de către Iran şi aplicarea protocolului adiţional al Tratatului de neproliferare (TNP), care permitea inspecţii inopinate la instalaţiile nucleare iraniene.

Prin această decizie, el a câştigat respectul occidentalilor, dar conservatorii l-au acuzat că s-a aflat “sub şarmul cravatei şi apei de toaletă ale lui Jack Straw”, care în perioada respectivă era ministru britanic de Externe.

În timpul campaniei electorale, Rohani a reiterat că este susţinătorul unei flexibilităţi mai mari pentru a pune capăt sancţiunilor occidentalilor legate de programul nuclear controversat al Iranului.

Critic al predecesorului său, Mahmoud Ahmadinejad, căruia el i-a reproşat că şi-a atras inutil ostilitatea comunităţii internaţionale, acest sexagenar a ales ca simbol cheia, care deschide, potrivit lui, uşa soluţiilor pentru problemele ţării.

“Guvernarea mea nu va fi una a compromisului şi capitulării (în domeniul nuclear) dar nu vom mai fi aventurieri”, a afirmat el, declarându-se un continuator al politicii lui Rafsandjani şi Khatami.

Rohani nu a exclus – “chiar dacă va fi dificil”, în opinia lui – discuţiile directe cu Statele Unite, inamicul istoric al Republicii Islamice, pentru a rezolva criza nucleară.

Totuşi, potrivit Constituţiei, capacităţile de acţiune ale preşedintelui sunt limitate la dosarele strategice cum ar fi cel nuclear, în favoarea Ghidului Suprem.

Cleric cu rangul de Hujjat al-Islam, Rohani poartă un turban alb şi barbă grizonată, foarte îngrijită.

Un susţinător fervent al fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Khomeini, chiar înainte de revoluţia din 1979, Rohani are un trecut politic îndelungat.

Deputat în perioada 1980-2000, el a fost ales ulterior membru al Adunării Experţilor, instanţă care se ocupă de supravegherea muncii Ghidului Suprem Ali Khamenei.

El este în continuare reprezentantul ayatollahului Khamenei în cadrul Consiliului suprem pentru securitate naţională.

Rohani a părăsit însă funcţia de secretar al acestui Consiliu după alegerea lui Ahmadinejad în 2005. La scurt timp după aceasta, Iranul şi-a relansat programul de îmbogăţire a uraniului, atrăgându-şi nemulţumirea ONU şi a marilor puteri care au impus ţării sancţiuni economice. El este şi membru al Asociaţiei clerului combatant, care reuneşte lideri religioşi conservatori. În ultimii ani, el s-a apropiat însă de reformatori.

În timpul campaniei electorale, el a urmărit să păstreze distanţa faţă de candidaţii reformatori învinşi la alegerile din 2009, Mir Hossein Mousavi şi Mehdi Karrubi, aflaţi în arest la domiciliu.

Originar din Sorkhey, în provincia Semnan (la sud-est de Teheran), Rohani este titularul unui doctorat în drept la Universitatea din Glasgow. El este căsătorit şi are patru copii.

Ahmadinejad amenință: “O furtună regională va smulge Israelul din rădăcini”

ahmadinejadPreşedintele iranian în funcţie, Mahmoud Ahmadinejad, a spus că o furtună regională se formează, iar aceasta va dezrădăcina statul Israel.
Luând cuvântul în probabil ultimul său discurs public, vineri, la Teheran, el s-a adresat mulţimii înainte de instaurarea oficială a noului preşedinte ales, Hassan Rouhani, care va avea loc duminică.
“Vreau să vă spun, Allah este martorul meu, că o furtună devastatoare este aşteptată şi aceasta va smulge din rădăcini baza Sionismului”, a spus Ahmadinejad în timpul manifestaţiilor organizate cu prilelejul Zilei Quds.
Această sărbătoare anuală include discursuri şi predici care susţin cauza palestiniană şi condamnă în termeni duri Israelul.

Liderul de la Teheran, care a condus Iranul timp de opt ani, pe parcursul a două mandate de preşedinte, a adăugat că “Israelul nu are ce căuta în această regiune”.
Aşa cum notează corespondentul Al Jazeera, Soraya Lennie, “De când a ajuns la putere, Ahmadinejad nu şi-a schimbat niciodată retorica împotriva Israelului”

| Antena3

Crestinii ortodocsi nu pot fi implicati intr-un razboi. Cu atat mai mult in cel dintre sionisti si musulmani

Statul Israel s-a format in mod violent, in urma unor conflicte cu sute de milioane de victime (holocaustul fiind neinsemnat pe langa crimele jidovilor Lenin, Stalin si Hitler), provocand pana in ziua de azi noi si noi suferinte intregii omeniri. In aceste vremuri, planurile sioniste ajung la finalitate cu repeziciune, iar asta o simtim pe propria piele prin restrangerea libertatilor chiar la noi in ograda. Teritoriul Romaniei a devenit camp de instructie pentru killerii MOSAD, iar pamantul nostru roditor a cazut in ghearele bancherilor ce-si permit sa cumpere orice tara din lume.  Dar cand asta se intampla si din slugarnicia “sefului” Traian, atunci este chiar nebunie. Noi chiar nu contam in tara asta? Nu ne intreaba statul daca suntem si noi de acord cu masurile pe care le decide in numele nostru? Se pare ca NU!  Ni se tot spune ca traim intr-o democratie, dar nu suntem departe de dictatura.

NOI NU AVEM VOIE SA PARTICIPAM LA RAZBOIUL SIONIST! Nu avem voie sa contribuim la cladirea imparatiei lui antihrist. Urmatorul punct din protocoalele Sionului este construirea celui de-al 3-lea TEMPLU, care va fi al lui antihrist. Israelul vrea sa scape de singurul ghimpe ramas in zona – Iranul, care ar putea riposta in cazul construirii templului. Locul in care trebuie construit este acum ocupat de moscheea lui Omar; asadar aceasta trebuie sa dispara cumva. Dar Iranul fiind un stat religios islamic nu va ramane fara reactie la aceasta provocare. Iata de ce se tem de bombe nucleare, jidovii. Capacitatile lor viclene au atras in acest plan si alte state precum SUA (100% conduse de ei) si Romania – noi suntem vanduti de clasa politica si de presedinte, care numai roman si ortodox nu e.

Asadar, fratilor, romanii nu trebuie sa-si murdareasca mainile cu sange in razboiul altora, cu atat mai mult al dusmanilor lui Hristos. Sa facem rugaciuni pentru izbavirea de razboi si de vrajmasi, sa chemam in ajutorul nostru armatele de ingeri conduse de Sfintii Arhangheli, sa cerem Sfintilor Mucenici sa ne invredniceasca de plata lor, dar in niciun caz sa acceptam ca parintii nostri, fratii nostri sa lupte in vreun razboi spurcat, strain de credinta si neamul nostru.

Declaratia lui Basescu:

In caz de conflict cu Iranul, Romania va fi un aliat fidel al NATO si al Israelului

Avem o rusine de presedinte!

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ohtU7x6dKb8]