Tag Archives: medici

La chemarea Părintelui Justin, prof. dr. Ştefan Mindea, medicul de top şcolit la Stanford a venit în România, dar nu poate profesa

Doctorul Ștefan Mindea și întreaga sa familie sunt apropiați ai Părintelui Justin, la a cărui sfat s-au hotărât să se întoarcă în România și să slujească pentru semenii lor.

A absolvit medicina la una dintre cele mai renumite universităţi din lume – Stanford, în Statele Unite. A ajuns să conducă secţia de Neurochirurgie la doar 36 de ani – o performanţă unică în istoria universităţii americane. Dar a lăsat totul în urmă şi s-a întors în România. Aceasta este povestea lui Ştefan Mindea, un medic care aduce speranţe pacienţilor cu afecţiuni grave ale creierului. Pe de altă parte, statul român îl amână de şase luni pe neurochirugul în privinţa echivalării studiilor. Mai exact, el nu poate opera în ţară.

Profesor dr. Ştefan Mindea este specializat în neurochirurgie spinală minim-invazivă şi conduce Secţia de Neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford. El a fost recunoscut timp de cinci ani la rând în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la această universitate. La doar 38 de ani face operaţii pe care doar o mână de oameni la nivel mondial le pot face, iar în plină ascensiune profesională a hotărât să vină cu tot cu familie în România, la Institutul Creierului din cadrul Spitalului Monza. De şase luni însă, el aşteaptă ca statul român să îi echivaleze studiile.

Avea patru ani când a ajuns împreună cu părinţii în America, la Chicago. Spune că a păstrat tradiţiile româneşti în familie,  nu a uitat să vorbească românește iar anul trecut și-a luat cei patru copii (între timp a apărut și al cincilea) și s-a întors în România, pentru a opera la Brain Institute din cadrul Spitalului Monza. Când a crescut, a îndrăgit ştiinţa şi medicina şi a devenit unul dintre cei mai buni doctori. „Eram promovat ca şef la secţia de neuro-oncologie şi oncologie spinală la vârsta de 35 de ani şi şef de secţie la operaţii minim invazive la vârsta de 36 de ani. Mi s-a spus că eram cel mai tânăr şef din istoria neuro-chirurgiei în Facultatea Stanford”, povesteşte el pentru Digi24.

Vrea să schimbe sistemul medical de aici: „Avem alt mod de a gândi, pacientul trebuie să fie respectat, trebuie să îl abordezi cu căldură pentru că totuşi suferă, e bolnav. Şi afectează şi psihologic boala şi e foarte important să nu abordezi într-un mod foarte tehnic pentru că totuşi e o fiinţă. Combinat cu tehnica şi tehnologia din străinătate, am gândit că avem ceva de valoare pentru pacienţii români”, explică el.

Nimic nu este posibil însă fără o muncă de echipă. Alături de el lucrează şi singurul anestezist din ţară sub îndrumarea căruia pacienţii pot fi operaţi pe creier în timp ce sunt conştienţi. „Foarte importanţi sunt centrii vorbitului în principal şi ai înţelesului care nu pot fi evaluaţi altfel decât prin această tehnică. Deci practic, pacientul trebuie să vorbească cu cineva în timpul efectuării (…) decelării zonelor care sunt tumorale, la limită cu zonele care sunt normale”, explică medicul anestezist Anca Vişan.

Una dintre operaţiile pe care le face Ştefan Mindea ajunge la 480.000 de dolari în SUA. În România însă, ea costă de 20 de ori mai puţin, chiar dacă se face în sistem privat. Doctorul Mindea se loveşte însă de birocraţia statului român care i-a transmis că, deocamdată, nu îi poate echivala studiile, chiar dacă pe diploma sa scrie Universitatea Stanford, recunoscută în întreaga lume.

| Digi24

Spitalele riscă să fie scoase din categoria instituţiilor bugetare

spital-privat-de-urgentaA doua variantă a proiectului care prevede schimbarea statutului spitalelor va fi pusă în dezbatere publică de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.
Prin noua lege, Ministerul Sănătăţii intenţionează să scoată spitalele din categoria instituţiilor bugetare şi acestea să-şi poată gestiona mai bine bugetele. Medicii spun că noul sistem nu prevede mai mulţi bani pentru cadrele sanitare şi nu va avea succes, pentru că doctorii tineri pleacă masiv din ţară.

Modificarea statutului spitalelor poate aduce probleme mari în sistemul medical, dacă nu e făcută cu acordul părţilor implicate, recunoaşte secretarul de stat Raed Arafat. Acesta dă asigurări că noua lege va proteja spitalele şi cere dezbatere publică pe acest subiect.

Medicii nu cred că noul sistem va putea fi aplicat mai devreme de un an şi jumătate, pentru că schimbările din lege sunt majore.
Cu salariile foarte mici pe care le au în prezent, medicii nu sunt încurajaţi să rămână în ţară, şi noua lege nu prevede bani mai mulţi pentru ei, spun oamenii care lucrează în sistem.

Marea majoritate a medicilor ieseni refuza vaccinul impotriva AH1N1

Medicii nu se inghesuie sa isi faca vaccinul pandemic. In spitalele iesene nici macar un sfert din personalul angajat nu a solicitat vaccinul impotriva gripei H1N1, care este gratuit. Daca la Spitalul de Pneumoftiziologie s-ar fi consumat cele 100 de doze comandate initial, la Spitalul de Neurochirurgie nu a fost facut nici un vaccin. La Spitalul CFR abia au fost solicitate dozele, iar la Ambulanta nici nu s-a facut inca repartitia. Parerile medicilor sint impartite. Unii sustin ca nu se vor vaccina pentru ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca vaccinul este singura forma de protectie, absolut necesara.

La Spitalul “Sf. Spiridon” au fost utilizate 50 din cele 100 de doze aduse, tocmai pentru ca personalul trebuie sa fie informat, spune directorul. Astfel, din cei aproape 1.800 de angajati, doar 50 au dorit sa se vaccineze.

“Problema nu este cite vaccinuri am comandat, pentru ca de la Directia de Sanatate putem lua oricite avem nevoie. Problema este ca personalul trebuie sa decida daca doreste sau nu vaccinul si incercam sa ii convingem. Le explicam care sint riscurile si beneficiile si, prin urmare, merge greu campania. S-au vaccinat cei din Terapie Intensiva si Primire Urgente, unde pericolul este mai mare”, a declarat ec. Ioan Birliba, managerul Spitalului “Sf. Spiridon”.

Daca in general in spitalele iesene procentul celor vaccinati este de maximum 20%, la Spitalul de Neurochirurgie este 0, iar angajatii sint peste 500. “Au fost aduse 100 de doze si nu a fost utilizata nici una pina acum”, a mentionat dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Parerile medicilor sint impartite in privinta vaccinului. Unii sustin ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca este absolut necesar, atit pentru protectia lor, cit si a pacientilor care ajung in spitale.

“Informatiile au fost contradictorii. In postura de pacient am dreptul sa fiu informat, dar cred ca au fost deficiente de comunicare. Eu personal nu mi-l voi face. Nu am zis daca este bun sau rau, dar cine raspunde pentru acest vaccin?”, se intreaba dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente “Sf. Ioan”.

Medicii si asistentele din scolile iesene administreaza in paralel doua tipuri de vaccinuri: pentru gripa H1N1, pentru elevii de peste 16 ani, si pentru cancerul de col uterin, la fetitele din clasele VI-VII. Nici unul dintre vaccinuri nu este insa dorit de elevi.

De exemplu, la Colegiul National Emil Racovita s-au administrat pina in prezent noua doze, fiind programati astazi alti patru elevi. “E de asteptat sa nu se doreasca acest vaccin daca pina si oameni mari, cu greutate in domeniul medicinei, au declarat ca nu il vor face”, a explicat Seryl Talpalaru, directorul colegiului.

In ceea ce priveste vaccinul pentru cancerul de col uterin, doar 11 fetite, adica doar 10% din numarul total de fetite din clasele VI-VII, s-au vaccinat. “Interesant este ca numarul celor care se tem de vaccinul pentru H1N1 este mai mare decit al celor care refuza vaccinul pentru cancerul de col uterin. Din 250 de elevi de peste 16 ani, doar aproximativ 3% l-au si facut”, a adaugat Talpalaru.

(sursa: ZiaruldeIasi)

Revolta medicilor romani : refuzam vaccinarea impotriva AH1N1

[vodpod id=ExternalVideo.900830&w=425&h=350&fv=]

Refuzam vaccinarea impotriva AH1N1! Asta anunta, cu o zi inainte de inceperea campaniei de imunizare, zeci de doctori si asistente din toata tara. Cadrele medicale insista ca nu stiu nimic despre serul produs la Institutul Cantacuzino.Daca o parte dintre doctori si asistente refuza vaccinarea, reprezentatii celor 500.000 de studenti spun ca vor accepta imunizarea impotriva gripei pandemice.In schimb, impartiti sunt si parintii celor 500.000 de elevi de liceu, inclusi pe lista autoritatilor. Unii sunt pentru vaccinare, altii bazat in retragere, speriati ca autoritatile nu au anuntat nimic despre efectele adverse ale serului. Asa ca scepticii vor sa fie informati si consultati pe aceasta tema.Cei din Ministerul Sanatatii spun ca vaccinarea nu e obligatorie, dar recomandata. In plus, vaccinul pandemic este similar cu cel impotriva gripei de sezon.Ca urmare, rectiile adverse care pot aparea sunt minore: roseata in locul intepaturii, stari febrile si alergii, in cazul persoanelor sensibile.

Sursa: https://stirileprotv.ro/ah1n1-ro/tratament/zeci-de-doctori-si-asistente-anunta-ca-refuza-vaccinarea-impotriva-ah1n1.html

Pandemia de gripa noua, una din cele mai mari afaceri de coruptie din lume?

[vodpod id=ExternalVideo.901149&w=425&h=350&fv=]