Tag Archives: monument

Comemorarea anuală de la Fetea a martirilor anti-comuniști, 31 august 2013

monumentul de la FeteaSambata 31 august 2013 la ora 12 va avea loc comemorearea anuala de la Fetea (judetul Mures). Catunul Fetea a fost loc de organizare a rezistentei anticomuniste si de refugiu pentru multi studenti legionari in perioada 1945-1948. Dupa 1990 s-a construit aici un monument pentru vesnica pomenire a luptatorilor.
La Fetea avea gospodarie Zaharia Ursu care avand si el un copil legionar si-a deschis casa pentru zeci de tineri cautati de Siguranta, sprijinind actiunile lor de lupta impotriva comunismului. Intre acestia amintim pe Ion Golea, Ion Samoila, Ion Marusca, Axente Pacuraru, Serban Secu, Alexandrina Teglariu Voinea.
Catunul Fetea (astazi parasit) se afla intre Agnita si Noul Sasesc. Cei care doresc sa participe la comemorare ne pot contacta pentru detalii.

Cezarina Condurache

CODRU-I FRATE CU ROMÂNUL
FACULTATEA DELA FETEA

După 23 August 1944, cotropitorii din răsărit au intrat in tară ca jefuitori. Au pus stăpânire treptat pe pământ, pe bunuri şi pe sufletele noastre. Comunismul si-a arătat coltii. Suferintele materiale şi morale au început. Cu ajutotul tancurilor sovietice, bolşevicii au preluat puterea.

În această situatie, Mişcarea Legionară n-a putut rămâne indiferentă. Steagul ridicat împotriva comunismului, in 1919, a fost reînăltat şi lupta a reînceput. Românii au strâns rândurile in jurul Mişcării, ca să apere neamul, traditia şi pe Dumnezeu.

Studentimea legionară s-a aruncat şi ea in luptă cu tot elanul tineretii. Au sosit in tară camarazii din exil, pe calea aerului, unii paraşutati, iar altii au străbătut pe jos cale lungă, ca să ajungă acasă şi să ia parte la luptă. Dar, mai puternic decât noi, el s-a revărsat asupra întregii tări. Noi însă n-am disperat. Ne-am împotrivit, timp de decenii, prin jertfă şi luptă, căci credeam in destinul creştin al neamului nostru.

În drumurile noastre din 1945, paşii ne-au îndreptat spre dealurile împădurite de pe plaiurile Tâmavelor, între Noul Săsesc şi Agnita spre pădurea Belghiroaia. continuare »

Părintele Justin Pârvu la sfinţirea Troiţei în memoria eroilor căzuţi în 1944 la Moţca

La iniţiativa Părintelui Stareţ, Justin Pârvu, în data de 10 noinembrie 2012 în satul Moţca, jud. Iaşi a avut loc sfinţirea unei sfinte Troiţe, ridicată în cinstea şi pomenirea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă , în lagăre şi închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti. Părintele a dorit să ridice această cruce pentru soldaţii care au murit în ziua de 14 aprilie 1944, dar şi pentru cei care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial. Este ştiut faptul că Părintele Justin era preot militar în comuna Moţca în timpul războiului şi a luptat alături de soldaţi. Într-una din zilele de război, 14 aprilie 1944, comuna Moţca a fost bombardată de avioanele ruseşti iar Părintele Justin Pârvu a scăpat cu viaţă din bombardamente prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Sfintii Inchisorilor, mijlocitori la Dumnezeu in lupta contra Fiarei

 

Ne-am intors dintr-un mic pelerinaj prin Ardeal. Frumoase locuri, dar din ce in ce mai sarace din punct de vedere duhovnicesc. O reduta a Ortodoxiei este mica comunitate de maici de la Aiud, impreuna cu parintele Augustin. Intr-o discutie avuta cu parintele, sfintia sa ne-a indemnat sa avem multa evlavie la Sfintii Inchisorilor si sa-i cinstim cum se cuvine, avand in casele noastre icoane ce-i reprezinta, sa le citim acatistele si sa-i urmam in marturisirea dreptei credinte, pentru ca ei sunt primii care au cunoscut Fiara si ororile ei. Jertfa lor este un dar dat noua de Dumnezeu, ca sa avem exemplu de marturisire si rugatori in cer in aceste vremuri in care Fiara s-a dezlantuit asupra omenirii prin toate vicleniile. Minunile facute de Sfintii Inchisorilor, mai cu seama cele din ultima vreme sunt marturii ca ei vor sa ne fie aproape si sa nu-i “intristam”, daca nu-i cinstim cum se cuvine si nu le cerem ajutorul.

Pentru rugaciunile Sfintilor Marturisitori din temnitele comuniste, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Un mic dar pentru cei care pretuiesc locul sfant de la Aiud. Comunitatea de acolo are mai nou o clopotnita si un drapel cu stema Romaniei pe el, care vestesc credinta si patriotismul celor care au murit intru Hristos.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mzqlDXbjfbw]

CITITI si : Acatistul Noului Mucenic Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor (TEXT + AUDIO)