Tag Archives: retrocedari

Atac asupra Mănăstirii Bixad. Greco-catolicii fac presiuni cu jandarmii pentru ocuparea lăcașului de cult

Manastirea Bixad rezista in fata tavalugului retrocedarilor. Osenii sunt hotarati sa isi apere biserica amenintata de Episcopia Greco-Catolica de Maramures, cu demersuri in justitie. Catolicii ameninta ca vor continua lupta pentru aceasta manastire, chiar daca va trebui sa apeleze la forurile internationale europene si americane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASe pare ca istoria de la 1700 se repeta pentru ardeleni. Daca in urma cu 300 de ani ortodocsii erau scosi din biserici cu armatele imperiului habsburgic conduse de generalul A. Bukov, astazi acelasi lucru se incearca cu ajutorul jandarmilor – salariati ai Statului Român. Daca atunci legile tarii se dictau de la Viena, astazi se dicteaza din SUA si UE. Daca in urma cu trei secole se foloseau tunurile si sabia, astazi se foloseste, cu acelasi succes, Justitia română. Atunci, dar si azi, Vaticanul si-a urmarit aceleasi interese: PROZELITISMUL in tarile ortodoxe.
Prin tavalugul retrocedarilor trece si una din cele mai importante asezaminte monahale din nord-vestul Romaniei: Manastirea ortodoxa de la Bixad (SM), reprezentativa pentru ortodocsii din zona. Joi, 7 noiembrie, anul 2013, aceasta manastire a trecut printr-o situatie aproape similara cu cea din perioada ocupatiei Imperiului Habsburgic, cand manastirea a fost luata cu forta de la ortodocsi si data catolicilor.
In urma unei sentinte judecatoresti, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a castigat o parte din curtea manastirii ortodoxe din Bixad si cateva cladiri. Decizia judecatoreasca nu a fost pusa in aplicare din doua motive: datorita opozitiei localnicilor si a unor chestiuni legate de procedura juridica. Episcopia Greco-Catolica a actionat in instanta doar Manastirea Ortodoxa Bixad. O parte din cladirile revendicate nu apartineau manastirii ortodoxe, ci Consiliului Judetean Satu Mare care nu facea parte din proces.
Sentina judecatoreasca a starnit tulburari in popor
Aflandu-se in popor despre existenta unei sentinte judecatoresti care punea in pericol linistea asezamantului monahal de la Bixad, spiritele au inceput sa se incinga. Pe de o parte preotii greco-catolici din zona se laudau ca in curand vor sluji in biserica manastirii: “A venit momentul sa scapam de ortodocsi. De acum Bixadul va fi din nou greco-catolic”, iar pe de alta parte localnicii nemultumiti au amenintat ca daca vor veni cu jandarmi sa ii scoata pe ortodocsi din manastire, va iesi revolta in popor. De la localnici am aflat ca in comuna Bixad sunt doar cateva familii greco-catolice, ceea ce reprezinta un procent foarte mic comparativ cu numarul mare (de ordinul miilor) al ortodocsilor din comuna. Reprezentantii episcopului greco-catolic, Vasile Bizau, care au participat la eveniment spuneau ca “dupa calculele noastre, chiar daca neoficiale, in zona Bixadului ar fi cateva mii de greco-catolici si nu doar cateva familii cum spuneau localnicii”.
Pentru a evita tulburari in popor, autoritatile locale au chemat la o consfatuire toate partile implicate: Episcopia Ortodoxa, Episcopia Greco-Catolica, reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai primariei Bixad etc. Dintre toti cei invitati la dialog, singurii care au lipsit au fost reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, justificand ca o decizie judecatoreasca nu se mai discuta ci trebuie aplicata numaidecat: “Nu mai avem ce negocia cu partea ortodoxa, am avut deja destule intalniri in instanta. Acum nu au decat sa respecte legea! Maine vom merge cu executorul sa aplicam sentinta”. In urma discutiilor avute la aceasta intrunire Episcopia Greco-Catolica a fost anuntata ca o parte a terenului si cateva cladiri sunt in proprietatea Consiliului Judetean si nu a manastirii ortodoxe. In aceasta situatie, Episcopia Greco-Catolica poate primi de la ortodocsi doar o mica suprafata care constituie o portiune de la intrare, ce cuprinde si un paraclis de vara ridicat de ortodocsi dupa 1989. continuare »

CUM SĂ FURI O ŢARĂ. Dezvăluiri despre retrocedările din Transilvania

retrocedari terenuri transilvania“După 1918 – 1919, evenimentele de la finele Primului Război Mondial au pus în faţă următorul aspect: Transilvania a fost sub mâna unor feudali, chiar în secolul XX, în jur de 200 de familii din Ungaria şi care erau proprietari de pământ. 80% dintre proprietăţi susţineau că sunt motorul şi progresul dezvoltării Transilvaniei, având această suprafaţă de peste 80% din pământul Transilvaniei. Ei au plecat din Transilvania o dată cu armatele ungare, lăsând în urmă un cortegiu de crime, de sânge, de răzbunări. România a dat legea reformei agrare din 1921 care are un specific de restul reformei agrare din România. Reforma pentru Banat, Transilvania şi Crişana era o reformă agrară cu expropiere şi cu despăgubire a foştilor proprietari. Acestor mari proprietari, numiţi optanţi, li s-a pus în faţă următorul aspect: fie revii în România, cetăţean român, dai seamă faptelor săvârşite şi te supui reformei agrare ca orice cetăţean. Ei au optat să plece din România şi au optat pentru cetăţenia maghiară. Au rămas problemele de proprietate”, a spus Pop. continuare »

Români alungaţi de pe pământul lor la Valea Mare, Covasna

Valea-MareValea Mare, Judeţul Covasna este un sat de români cu vreo 350 de familii ce constituie un nucleu, o ancoră de românism între munţi şi alte sate cu populaţie dominantă sau exclusiv compusă din unguri.

Pământul deţinut de sat, de obştea sătească şi de săteni este continuu luat ilegal, abuziv, prin decizii ale unui primar cu nume de român dar suflet de trădător de români.

Cel mai activ instigator şi beneficiar al abuzurilor este un oarecare Joos Imre Tibor, descendent al unei familii de grofi a cărei predecesor, Joos Andrei a fost prefect de Mureş în guvernul Hortist şi care a fost condamnat drept criminal de război, condamnare în baza căreia i s-a confiscat averea dar pe care Joos de azi a luat-o, evident prin metode contrare legilor postbelice în vigoare şi azi privind criminalii de război.

Cine ştie câţi români au fost omorâţi de acest Joos Andrei a cărui progenitură le ia românilor supravieţuitori pământul şi cu asta toate mijloacele de trai.

Am fost acolo cu Lt. (r) Alexandru Gheorghe, jurnalistul Marcel Bărbatei de la Cotidianul, activişti locali care susţin cauza românismului în zonă in 12, 13, 14 iulie 2013.

INCREDIBLE ABUZURI ÎMPOTRIVA SĂTENILOR DE CĂTRE CHIAR CEI PUŞI DE SĂTENI SĂ LE REPREZIUNTE DREPTURILE

Averea grofilor a fost obiect al exproprierii din 1921, plătită de statul român cu 300 lei pe iugăr, un preţ foarte bună la moment. Pământul a fost dat sătenilor şi obştei, pădurile composesoratului deţinut tot de săteni.

Ne găsim acum că descendenţii celor ce au primit preţul răscumpărării în anii 1921-1922 depun cereri de reconstituire a dreptului de proprietate şi primarul ales de săteni, aprobă. Sătenii nu ştiu ce se inatmpla, nimeni nu le-a spus, nu au ştiut să facă plângere dar atenţie : nefiind parte în retrocedare, nici nu au calitate procesuală.

Aşa s-a format un composesorat nou condus de Joos care a primit pădurile şi păşunile. Pe lângă proprietatea luată prin composesorat, Joos a devenit şi proprietar în nume propriu pe alte parcele de teren. Astfel, Joos a primit de 4 ori : bani în 1921, a luat pământ pe gratis pe timpul lui Horty, a luat pământul din nou pe gratis în prezent în calitate de persoană fizică şi a luat pământ din nou pe gratis ca şef al composesoratului.

În composesorat îi înşeală pe membrii şi îşi păstrează 90% din veniturile din vânzare de lemn şi produsele rezultate din cultivarea pământului, pajişti etc.

Sătenii primesc invitaţie de la poliţie să se prezinte cu actele de proprietate, pe care le au dar nu sunt intabulate în cartea funciară. Se duc la poliţie unde află că li s-a deschis dosar penal de tulburare de posesie întrucât au încălcat cu casele lor care stau pe acel loc de sute de ani terenul deţinut de Joos.

Li s-a aratat o hartă şi li s-a spus că hartă este rezultatul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, toate false, dar află prea târziu. Înfricoşaţi, li se propune ca mod de a scăpa de pedeapsă penală, să semneze că recunosc pe Joos ca proprietar şi nu vor mai intra pe teren. Şi au semnat sub ameninţarea poliţiştilor şi a primarului, nici ei nu ştiu ce.

INCREDIBLE ABUZURI INSTITUŢIONALE

Abuzul se manifestă şi în acele puţine cazuri în care actele au fost atacate în instanţe sub forma de sentinţe date contrar prevederilor legale, de către judecători a căror menire a ajuns să fie de a institui ilegalitatea cu întreaga putere a statului.

Abuzul este umilitor şi copleşitor, greu de conceput, exemplificat şi de acest caz : În final un sătean, dl. Burlacu, mai întreprinzător, a angajat pe dl. Avocat Statulescu Cristinel într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sf. Gheorghe, Covasna.

Judecătoarea însă l-a dat afară din sală pe dl. Avocat Statulescu sub pretextul că practică avocatura fără drept fiind membru în Baroul Bota, deşi a arătat 2 sentinţe penale definitive care constată că are calitate de avocat precum şi faptul că alţi judecători ai aceleiaşi instanţe i-au recunoscut calitatea de avocat.

Scurt după acest incident, pe 5 iulie 2013 poliţia a descins la domiciliul avocatului şi a ridicat toate documntele pe care le-a găsit, inclusiv actele necesare continuării apărării sătenilor.

Ca în luptele armate când anihilezi victimei arma cu care se apără. Doar că în acest caz, atacatorul este instituţia care are obligaţia de a asigura ordinea publică.

Întrucât sunt mai mulţi beneficiari ai abuzurilor, cazul e mai complicat ca la Nadas dar mecanismul de sărăcire a poporului român este acelaşi.

Şi aceşti români trebuie susţinuţi, chiar cu prioritate căci este de esenţă să consolidăm acest punct de românism într-un teritoriu românesc care devine tot mai ostil românilor.