Tag Archives: tortionar

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată de Parchetul General fiind acuzat de crimele comise în perioada când a condus penitenciarul de la Râmnicu Sărat unde a instituit un regim de teroare căruia i-au căzut victime deţinuţii politici, au declarat pentru Gândul surse judiciare, informaţia fiind ulterior confirmată de Ministerul Public. Fostul călău comunist este acuzat şi va ajunge în faţa instanţei pentru crime împotriva umanităţii. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER), instituţia care a sesizat Parchetul, a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici. În premieră în România, Gândul a prezentat anul trecut, profilul complet al fostului comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, în cadrul campaniei derulate în parteneriat cu IICCMER. Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii în care a sfârşit, în urma torturilor, şi liderul ţărănist Ion Mihalache.

Gândul a publicat,anul trecut, pe 30 iulie, în cadrul unui proiectmedia în premieră pentru România, derulat în parteneriat cu IICCMER, profilul complet al torţionarului Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat. La aceeaşi dată, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva torţionarului, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. continuare »

Încă un TORŢIONAR ODIOS DECONSPIRAT, al patrulea. FLORIAN CORMOŞ, 115 DECESE sub comanda sa

Încă un TORŢIONAR DECONSPIRAT, al patrulea. FLORIAN CORMOŞ, 115 DECESE sub comanda sa

IICMER a solicitat, marţi, Parchetului de pe lângă ICCJ, începerea urmăririi penale pentru fostul comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă, FLORIAN CORMOŞ. Acesta este acuzat de crime împotriva umanităţii. Cel puţin 115 persoane au murit în perioada în care CORMOŞ era şef la Cernavodă, deşi a activat acolo doar 4 luni. FLORIAN CORMOŞ are 87 de ani.

Încă un TORŢIONAR DECONSPIRAT, al patrulea. FLORIAN CORMOŞ, 115 DECESE sub comanda sa

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a făcut public, marţi, numele unui nou torţionar, al patrulea. Este vorba despre căpitanul în rezervă FLORIAN CORMOŞ.

FLORIAN CORMOŞ a fost comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă, în perioada 1952 – 1953.

Potrivit Institutului, regimul pus în aplicare de FLORIAN CORMOŞ a dus la moartea a 115 persoane.

“Unicitatea acestui caz este dată de numărul mare de decese. În patru luni, timp în care a deţinut comanda coloniei, a provocat şi un mare număr de infirmităţi permanente. 115 decese înregistrate în timpul mandatului său, 30 de decese pe lună”, a declarat, marţi, Andrei Muraru, director IICCMER. continuare »

Ioan Ficior, urmărit pentru genocid. „Regimul său de detenție era menit să ducă la lichidarea fizică a deținuților politici”

ion ficiorFostul comandant al lagărului de Periprava, Ioan Ficior, este urmărit penal. El a fost chemat azi în faţa procurorilor de la Parchetul General pentru a i se prezenta capetele de acuzare, respectiv genocid.
Procurorii de la Parchetul General l-au chemat pe Ioan Ficior a-i comunica inceperea urmăririi penale împotriva lui, pentru genocid.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Ficior, pentru genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava, detaliază PÎCCJ.

PÎCCJ: Metodele aplicate de Ficior

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: continuare »

VIDEO: Groapa comună de la Periprava. Au fost descoperite osemintele celor uciși sub comanda torționarului Ion Ficioru

Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, a declarat că o groapă comună a fost identificată la Periprava. În respectiva groapă se presupune că au fost înhumaţi foşti deţinuţi politici de la colonia de muncă, fiind identificate deja câteva schelete care au fost deshumate.

În zona coloniei au fost descoperite, în ultimele zile, gropi comune pline cu oseminte ale foştilor deţinuţi politici.

„Există indicii serioase că a fost identificată o groapă comună, în care se presupune că au fost înhumaţi foşti deţinuţi politici care au decedat la colonia de muncă de la Periprava. Această operaţiune a fost începută luni şi se desfăşoară pe parcursul întregii săptămâni. Există deja câteva schelete care au fost deshumate şi pentru care există toate indiciile că aparţin Coloniei de muncă de la Periprava”, a spus preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru.

Institutul a solicitat, miercuri, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid. continuare »

OFICIAL: Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost pus sub învinuire pentru GENOCID

alexandru_visinescu tortionarTorţionarul Alexandru Vişinescu a fost pus sub învinuire pentru genocid de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alexandru Vişinescu a venit, marţi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme pentru a da declaraţii în dosarul în care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denunţat pentru moartea unor deţinuţi politici între 1956 şi 1963, informează Mediafax.

Alexandru Vişinescu a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în jurul orei 10.00, fiind însoţit de două persoane. Aceştia i-au îmbrânict pe jurnalişti şi au spus că presa l-a hărţuit pe Vişinescu în ultima perioadă.

Cele două persoane le-au dat jurnaliştilor o hărtie care ar fi o copie a cuponului de pensie a lui Vişinescu, din care rezultă că în iulie a primit 3.296 de lei.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au început în 30 august audierile în dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaraţie lui Valentin Cristea, singurul deţinut politic de la Penitenciarul Râmnicu Sărat care mai este în viaţă.

Alexandru Vişinescu s-a născut la Buzău, în 1925, şi a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache. continuare »

Torționarul Alexandru Vișinescu nu-și recunoaște vina că a ucis și traumatizat oameni în închisorile comuniste

alexandru_visinescu tortionarAlexandru Vişinescu a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3, că nu se consideră vinovat pentru traumele prin care au trecut deţinuţii politici din penitenciarul din Râmnicu Sărat, în timpul comunismului. Vişinescu a spus că nu de el depindeau condiţiile în care erau ţinuţi deţinuţii şi că aspectele legate de programul sau hrana acestora erau stabilite de minister. Torţionarul a mai declarat că nu a putut să facă nimic împotriva sistemului şi că se temea pentru funcţia lui. De asemenea, Vişinescu a ţinut să precizeze că a pornit din pătura de jos a societăţii. Vişinescu ar putea fi primul torţionar comunist condamnat pentru crimele sale. Acesta ar fi responsabil pentru moartea a zeci de deţinuţi politici în perioada comunistă. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului susţine că deţinuţii politic erau pedepsiţi crunt pentru orice abatere minoră.
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, joi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împotriva lui Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluării în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

Solicitarea vine după ce, miercuri, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. “În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, precizează reprezentanţii PICCJ. continuare »

Administratia Penitenciarelor a comemorat moartea unui tortionar, folosindu-se si de mass media

Inca o dovada ca oamenii regimului comunist se afla in functii de conducere, iar presa “romaneasca” nu numai ca nu critica acest fapt, dar ii si sprijina in propaganda lor. Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) cere Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) decenta si respect pentru memoria celor schingiuiti de catre regimul comunist si dezavuarea publica a practicilor tortionarilor sistemului penitenciar comunist, se arata intr-un comunicat remis PROMPT MEDIA. La 6 ianuarie 2012, ANP a dat publicitatii o informare de presa prin care isi exprima regretul referitor la “trecerea in nefiinta” a generalului de brigada (r) Panaite Emil, fost director general al Directiei Generale a Penitenciarelor in perioada 1976 – 1989, apreciind ca acesta ar fi fost “un adevarat profesionist” care “a dat dovada de cinste si corectitudine”.

„Cultivarea prezentei si memoriei unor fosti angajati ai sistemului penitenciar care au sprijint regimul comunist, dezavuat oficial in Parlamentul Romaniei, precum generalul de brigada (r) Panaite Emil, este un act de sfidare pentru miile de romani care au fost torturati in puscariile comuniste. Prezenta acestuia in anul 2011 la manifestarile prilejuite de Ziua Personalului din Penitenciare, la invitatia oficiala a conducerii ANP, a fost deja o prima forma a lipsei de respect pentru memoria celor care si-au pierdut viata, sanatatea si continuare »