Tag Archives: viena

FOTO: Românii din Viena continuă lupta ȋmpotriva exploatării gazelor de șist din țara-mamă

rp_vienna-against-fracking.jpgSub titulatura “Gazele de șist, ȋntre riscuri și beneficii la nivel naţional și mondial”, activiștii români din Viena au organizat prima conferinţă de acest fel, duminică, 1 iunie, se arată într-un comunicat trimis la redacţie de Carolina Marcu, reprezentanta grupului “Vienna against Fracking”.

În cadrul conferinţei organizatorii au abordat câteva teme de interes major, printre care:
•prezentarea metodei de fracturare hidraulică pentru obţinerea gazelor de șist și a unor substanţe chimice folosite ȋn proces;
• prezentarea situaţiei din ţară cu privire la exploatarea gazelor de șist, sub mai multe aspecte: legislativ, economic, medical și de mediu;
• situaţia din judeţele Arad (Curtici), Bihor, Sibiu și situaţia particulară din judeţul Vaslui (Bârlad, Pungești), unde au fost instalate primele sonde pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist.

Metoda fracturării hidraulice, substanţele chimice necesare și efectele lor asupra mediului și a sănătăţii umane au fost prezentate de către Silviu Radu, inginer ȋn fizică tehnică și doctor ȋn matematică, și Georgeta Filipciuc, inginer chimist. Tudor Andrei, violonist originar din Bârlad, a prezentat situaţia din Pungești și a realizat o paralelă cu situaţia din Marea Britanie și din Statele Unite, unde populaţia se opune exploatării gazelor de șist, ca urmare a efectelor negative asupra sănătăţii umane și a mediului. Totodată, a precizat că ȋn ţări precum Franţa, Bulgaria și Germania fracturarea hidraulică este interzisă prin lege, datorită opoziţiei manifestată de populaţia afectată și de către cetăţeni, ȋn general.

La final publicul prezent a fost invitat la o sesiune de ȋntrebări pe tema susținută.  Evenimentul a fost organizat de grupul de ințiativă civică “Vienna against Fracking” cu ocazia zilei de 1 Iunie, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului copiilor ȋntr-un mediu afectat de poluare, ȋn goana după resurse.

Printre acţiunile grupului se numără și pichetarea de peste patru luni a ambasadelor României și Statelor Unite ale Americii din Viena, informarea ȋn spaţiul public a membrilor diasporei cu privire la pericolele exploatării gazelor de șist, redactarea și expedierea de petiţii către instituţii naționale și internaționale, strângerea de semnături de susținere pentru românii din țară, precum și pentru ȋnființarea unei legi prin care fracturarea hidraulică să fie interzisă.

Acțiunile grupului “Vienna against Fracking” sunt autofinanţate, iar membrii săi nu reprezintă niciun partid politic din România și nicio organizaţie care să-i aparţină, ei dorind să rămână apolitici și ȋn viitor, se arată în comunicat.

| activenews

Presa vândută Chevronului reclamă numele Bisericii Ortodoxe Române, implicat în disputa privind gazele de şist

Presa vândută Chevronului face pressing asupra Patriarhiei, ca și în cazul protv-ului, pentru a închide gura cetățenilor ce doresc informarea corectă despre riscurile exploatării gazelor de șist. Problema care deranjează este că au ales pentru o astfel de campanie ce era și firesc: Biserica, loc unde orice om trebuie să afle adevărul și rezolvarea problemelor sale de existență și mântuire. Iată știrea:

campanie romaneasca anti-fracking la Viena_16.02.2014_10Activiştii împotriva fracturării hidraulice au ales clădirea Bisericii Ortodoxe Române din Viena pentru a organiza o conferinţă despre extragerea gazelor de şist din România. Ce spune Biserica

“Duminica, 1 Iunie, în sala de protocol (demisol) a Bisericii Ortodoxe Romane din Viena va avea loc o conferinţă despre extragerea gazelor de şist in România. Vor lua cuvantul persoane informate la faţa locului şi activişti în domeniu. Se va face o scurtă prezentare a tehnologiei de Fracturare Hidraulică, apoi se va prezenta impactul asupra mediului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de discuţii libere pe subiect. INTRAREA LIBERA”. Acesta este mesajul care apare pe o pagină de facebook a unei mişcări care se declară împotriva fracturării hidraulice-Vienna Against Fracking.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că instuţia pe care o reprezintă nu are legătură cu acest eveniment. “Patriarhia Română nu ştia despre acest eveniment, nu ea l-a organizat. Biserica Ortodoxă din Viena nu are nici o subordonare faţă de Patriarhia Română. Ţine de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei şi Europei  Centrale. Toate Mitropoliile noastre sunt autonome” a declarat pentru ECONOMICA.NET părintele Stoica.

Totuşi, potrivit sistemului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), fiecare Mitropolie este parte integrantă a BOR. “Patriarhia Româna cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităti în interiorul sau în afara granitelor României, după cum urmează: (…)IX Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord”. Iar această Mitropolie cuprinde şi Biserica Ortodoxă din Viena, după cum se poate vedea aici.

ECONOMICA.NET a vorbit cu Prof. Dr. Nicolae Dura, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Viena. “Nu Biserica organizează această manifestare. E un grup de tineri mai evlavioşi, care au zis că vor să organizeze o dată această manifestare. Ne-au rugat să le îngăduim să stea un pic în sală”, ne-a spus preotul. “Eu nu mă bag în lucruri de genul ăsta, am alte treburi de rezolvat”, ne-a mai spus preotul, întrebat dacă ştie că, în România, chestiunea referitoare la gazele de şist s-a lăsat cu bătăi în stradă.

ECONOMICA.NET a încercat să poarte o discuţie cu organizatorii mişcarii, prima întrebare pe care am pus-o fiind dacă la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Chevron, singura companie care desfăşoară lucrări de explorare a gazelor de şist în România.”Cu respect, grupul Vienna Against Fracking nu doreşte să poarte vreun dialog cu reprezentanţi ai unor organizaţii jurnalistice partizane” a fost răspunsul primit.

| economica.net

Protest românesc anti-gaze de șist la Națiunile Unite din Viena

Un grup de români a protestat față de exploatarea gazelor de șist din țară vineri, 21 martie ȋn Viena, Austria.
Protestul a demarat la sediul Organizației Națiunilor Unite din capitala austriacă, ȋncepând cu ora locală 13.00 și continuând la ambasadele Statelor Unite ale Americii și României până la ora locală 17.30.
În fața sediului ONU protestatarii au arborat drapelul României și pancarte cu sloganurile: “Opriți fracturarea hidraulică!”, “Stop Chevron!”, “Opriți otrăvirea apelor României!” “Apa curată este un drept al omului, nu afacerea voastră!”, “Viena este ȋmpotriva fracturării hidraulice ȋn România”, “Fără fracturare hidraulică ȋn România!” Totodată, ei au ȋmpărțit pliante informative ȋn limba engleză și germană și au discutat cu persoanele interesate pe tema gazelor de șist.
Acțiunea protestatarilor a atras atenția opiniei internaționale asupra abuzurilor comise ȋn România de către autoritățile statului, printre care:
-inexistența unei legi pentru exploatarea combustibililor neconvenționali, respectiv, gazele de șist;
-populație neinformată de către autoritățile competente cu privire la riscurile exploatării gazelor de șist;
-risc real al daunelor ireversibile, provocate ȋn scurt timp mediului și sănătății umane de aceste exploatări;
-ȋncălcarea proprietății private, drept garantat de Constituție, de către firmele străine și românești de explorare și exploatare. continuare »

APEL către românii din diaspora de solidaritate cu frații ce țin greva foamei la Pungești și București

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=b74nYjEcMa8]

Duminică, 5 ianuarie 2014, între orele 14-16 în fața Ambasadei Române din Viena a fost autorizat un protest de solidaritate cu românii ce luptă contra gazelor de șist. Mai sus aveți filmare în care d-l Alexandru Popescu, aflat în greva foamei din data de 21 decembrie , cheamă la solidaritate pe un român din Austria. Rugăm pe toți românii din Viena și din toată Austria, care pot să meargă mâine la Viena, să fie alături de acest român și totodată și de cei din țară. După cum spune, dl. Alexandru, protestele din diaspora au un efect mai mare, întrucât în acele țări exploatarea gazelor prin metoda fracturării hidraulice a fost interzisă.

Activiștii românii din grupul Salvemos Roșia Montană – Madrid vor protesta duminică, 5 ianuarie a.c., în fața Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Madrid față de modul în care compania americană Chevron înțelege să acționeze în România.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Wv5fJxs4Tk4]

 

La Viena (20-27 septembrie) apostatii au de gand sa faca o unire in baza “bisericii nedespartite din primul mileniu”

Reprezentantii oficiali ai Bisericii Ortodoxe la Dialogul Teologic cu catolicii urmaresc, conform propriilor declaratii, o unire cu catolicii care se va sprijini pe traditia comuna a Bisericii Nedespartite dinainte de epoca schismei din 1054. Aceasta perspectiva a reconfirmat-o Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la sarbatoarea Sfintei Chiriachi, vorbind in biserica cu acelasi nume din Kontoskali, unde printre altele a spus: „Noi, ortodocsii, credem ca pe terenul Bisericii Nedespartite a primului mileniu putem intr-un mod sigur sa ne reintalnim si sa ne unim (a se intelege cu romano-catolicii)”.
Cu toate acestea, un dialog cu catolicii care se sprijina doar pe teologia Parintilor dinainte de schisma desconsidera teologia ortodoxa patristica dezvoltata la jumatatea mileniului al doilea.
Insistenta catolicilor in kakodoxie (rea-credinta, erezie) si deplina lor despartire de Biserica prin schisma de la 1054 i-a condus pe Sfintii Parinti la scrierea si rostirea unor cuvinte de combatere a kakodoxiei papistase. Un exemplu caracteristic sunt cuvintele „Despre purcederea Sfantului Duh” si celelalte cuvinte impotriva latinilor ale Sfantului Grigore Palama, prin care s-a formulat lamurit invatatura ortodoxa despre purcederea Sfantului Duh si teologia energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Prin cuvintele Sfintilor Parinti impotriva catolicilor, care s-au scris dupa schisma, s-au descoperit in toata dimensiunea lor rataciri ca „Filioque”, harul creat, primatul papal si infailibilitatea si atatea alte kakodoxii. continuare »