Tag Archives: ACTA

Parlamentul European a respins ACTA. Exista şansa să fie retrimis spre ratificare de către Comisia Europeană

Pe 4 iulie, Parlamentul European a respins controversatul Acord Comercial pentru Combaterea Contrafacerii (ACTA) cu o majoritate covârşitoare a eurodeputaţilor – 478 de voturi împotrivă (doar 39 de eurodeputaţi au votat în favoarea textului, în timp ce 168 s-au abţinut). “Era soluţia greşită pentru protejarea proprietăţii intelectuale”, a comentat, după vot, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La începutul anului, ACTA declanşase proteste masive, iniţial în oraşele poloneze, ulterior în întreaga Europă, reaminteşte cotidianul Rzeczpospolita. Protestatarii denunţau faptul că ACTA ar fi “conferit prerogative extrateritoriale companiilor care furnizează conţinut pe Internet, existând posibilitatea sancţionării internauţilor pentru transferul de muzică sau filme chiar şi în cercul de prieteni”. Drept rezultat, Germania, Olanda, Republica Cipru, Estonia, Letonia, Republica Cehă şi Polonia au suspendat ratificarea ACTA. continuare »

Un pas inapoi pentru ACTA: Romania amana ratificarea

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

“Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania”, a spus Suciu. continuare »

Victorie împotriva ACTA la Curtea de Justiţie a UE! Nici acum nu va renunţa România la acest tratat?

Administratorul unei reţele sociale online nu poate fi constrâns să instituie un sistem de filtrare general, care să-i vizeze pe toţi utilizatorii săi, pentru a preveni utilizarea ilicită a operelor muzicale şi audiovizuale, a decis, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

În opinia CJUE, o asemenea obligaţie nu ar respecta interdicţia de a impune unui asemenea furnizor o obligaţie generală de supraveghere nici cerinţa de a asigura un just echilibru între, pe de o parte, protecţia dreptului de autor şi, pe de altă parte, libertatea de a desfăşura o activitate comercială, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de a primi şi de a transmite informaţii.

Decizia s-a dat în cazul SABAM, care este o societate belgiană de gestiune care reprezintă autorii, compozitorii şi editorii de opere muzicale. În această calitate, ea este însărcinată, printre altele, să autorizeze utilizarea operelor lor protejate de către terţi. Cealaltă parte în litigiu este Netlog NV, care exploatează o platformă de reţea socială online, pe care fiecare persoană care se înscrie primeşte un spaţiu personal denumit “profil”, care îi este accesibil de oriunde din lume. Această platformă, utilizată zilnic de zeci de milioane de persoane, are ca funcţie principală crearea de comunităţi virtuale în cadrul cărora aceste persoane pot comunica între ele şi îşi pot face prieteni. În cadrul profilului lor, utilizatorii pot printre altele să ţină un jurnal, să indice hobby-urile şi preferinţele lor, să îşi arate prietenii, să afişeze fotografii personale sau să publice videoclipuri.

Potrivit SABAM, reţeaua socială a Netlog oferă de asemenea utilizatorilor posibilitatea de a se folosi, prin intermediul profilului lor, de opere muzicale şi audiovizuale din repertoriul SABAM punând aceste opere la dispoziţia publicului într-o asemenea manieră încât alţi utilizatori ai reţelei să poată avea acces şi aceasta fără autorizarea SABAM şi fără ca Netlog să plătească o indemnizaţie corespunzătoare. continuare »

Bulgaria a suspendat tratatul ACTA

Bulgaria a anuntat suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA, pe fondul protestelor fata de acest text, considerat de internauti ca fiind o atingere adusa libertatii, informeaza AFP. “Voi propune Guvernului suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA”, a declarat ministrul Economiei si Energiei, Traicio Traikov, precizand ca deja s-a consultat cu premierul Boiko Borisov pe aceasta tema. “Bulgaria nu va prezenta documentul spre ratificarea Parlamentului pana ce statele membre UE nu vor avea o pozitie comuna fata de acest subiect”, adauga ministrul bulgar. Acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat pe 26 ianuarie, la Tokyo, de 22 dintre cele 27 de state europene.

Negociat intre UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, textul este destinat combaterii pirateriei online si vanzarii de produse contrafacute. continuare »

Despre ACTA, pe romaneste

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=qHnBZthsZ-E]

ACTA – 10 Mituri si implicatii

S-a vorbit in ultima vreme destul de mult despre ACTA si despre implicatiile acestui proiect, insa am observat ca nu prea multa lume intelege despre ce este vorba. Am citit o multime de materiale publicate la noi in tara si nici unul dintre ele nu explica in mod clar ce este ACTA si ce efecte ar putea avea asupra libertatii de circulatie a informatiei. Motivele sunt in primul rand lipsa interesului pentru documentare a celor care au scris aceste articole si in al doilea rand faptul ca s-au dezvaluit foarte putine informatii legate de acest subiect.

ACTA – AntiCounterfeiting Trade Agreement – reprezinta un acord plurilateral ce are ca scop stabilirea unor standarde internationale in ceea ce priveste proprietatile intelectuale si a legislatiei care le protejeaza.  Discutiile preliminare au inceput in octombrie 2007 iar cele oficiale abia in iunie 2008. Acordul a fost propus de catre Japonia in prima faza, imediat dupa aceasta Statele Unite, Comunitatea Europeana si Suedia, precum si alte 22 state si-au exprimat interesul de a participa la discuti. continuare »

ACTA – Tratatul semnat in secret de Romania, ce va instaura dictatura si pe internet

Desi sunt incapabili sa faca ceva util natiunii, “mafiotii” de la putere au semnat un tratat international – ACTA-  ce limiteaza draconic drepturile si libertatile pe care romanii le au pe internet, instaureaza cenzura, limiteaza dreptul la informatie, trecand cu picioarele peste legile nationale, peste dreptul la intimitate, la viata privata si deschizand o adevarata cutie a Pandorei. Nici macar o minima dezbatere publica nu au fost in stare sa mimeze tovarasii nazisti boc si basescu. Se mai indoieste cineva ca in Romania este dictatura?
Pretextul pentru impunerea unei adevarate terori pe internet, este protejarea drepturilor de autor si reducerea pirateriei. Sub acest motiv se incearca instaurarea tiraniei in mediul virtual, instaurarea, de data aceasta la nivel global a unei ere fasciste. ACTA este un tratat de inspiratie franceza, negociat in secret timp de 6 ani, cu prevederi deliberat lasate ambigui, ce calca in picioare tot ce inseamna libertate, instaurand un adevart monopol al informatiei pe internat si o adevarata dictatura, dictatura unor corporatii spijinite de politruci criminali. continuare »