Sfinţii Închisorilor sub Legea 217. Conferință organizată de LS Iași

afis sf inchisorilor IS apr 2016

Sfinţii Închisorilor sub Legea 217

Conferință organizată de LS Iași

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) organizează conferinţa cu tema Sfinţii Închisorilor sub Legea 217, care va avea loc joi, 14 aprilie, de la ora 18:00, la Teatrul de Copii „Luceafărul” (zona Palas).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2017 să fie închinat apărătorilor Ortodoxiei din timpul prigoanei comuniste, având în vedere ataşamentul şi evlavia credincioşilor faţă de cei care sunt numiţi astăzi Sfinţii închisorilor. În acelaşi timp, începând de vara trecută, în mass-media şi în mediile academice există o dezbatere constantă asupra aplicării controversatei Legi 217/2015, cunoscută drept „legea memoriei” sau „legea antilegionară”.

Care sunt implicaţiile legale ale cinstirii eroilor anticomunişti? Sunt ei sau nu criminali de război? Afectează într-un fel Legea 217 procesul de canonizare al mărturisitorilor din închisorile comuniste? Mai avem voie să-i citim pe filosoful Mircea Vulcănescu sau pe poetul Radu Gyr?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde invitaţii conferinţei: dr. Corneliu Ciucanu, istoric, cercetător ştiinţific la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Române – filiala Iaşi, profesorul Constantin Străchinaru, fost deţinut politic timp de 14 ani, părintele ieroschimonah Ioan Şişmanian de la mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Petru-Vodă din judeţul Neamţ şi alţi invitaţi.

3 comments

  1. BALTAG LICĂ

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toți care au pătimit pentru dreptate și adevăr în toate temnițele, comuniste sau de altă natură, toți sunt sfinți. Nouă nu ne mai rămâne decât să-i recunoaștem drept sfinți. Dar poate că nici ei nu-și doresc să fie recunoscuți drept sfinți chiar de toți așa-zișii ortodocși? Poate nu-și doresc să fie recunoscuți, așa, doar de formă de către călăii sau complicii acestora. Poate că așteaptă să fie recunoscuți drept sfinți doar de aceea care într-adevăr sunt și rămân adevărați ortodocși. Căci, ce valoare are o recunoaștere de formă? E ca atunci când, de ziua ta, vine cineva și-ți urează un La mulți ani, sec, gol, fără substanță, culoare și valoare. Dar cum pentru unii dintre noi ei sunt Calea către Dumnezeu, adică sunt Hristoși, și noi ne bucurăm de ei, că-i avem ca părinți, și ei se bucură de noi că le suntem fii și vrednici următori. Noi îi așteptăm pe ei(ajutorul lor), și ei ne așteaptă pe noi ca să-i reprezentăm cu cinste. Așa se pare a fi. Oare ne înșelăm? Eu zic că nu. Hristos S-a Înălțat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*