Pe cine deranjeaza simbolurile crestine? Sa ne pastram cu sfintenie insemnele religioase, obiceiurile si datinile sfinte

Pastorala la Nasterea Domnului a † PS  S E B A S T I A N, cu darul lui Dumnezeu Episcop al Slatinei si Romanatilor

Iubitului nostru cler si popor har, pace si mila de la Dumnezeu, Tatal nostru, iar de la Noi arhieresti binecuvantari!

Preacucernici si Preacuviosi Parinti, Preacuvioase Maici, Iubiti credinciosi si credincioase,

Sarbatorim in fiecare decembrie Nasterea Celui ce este „chipul” lui Dumnezeu-Tatal (Colos. 1, 15; II Cor. 4, 4; Evr. 1, 3), adica „icoana” Sa. Si n-am fi avut astazi decat o cunoastere foarte limitata despre Dumnezeu-Parintele, daca nu ni L-ar fi descoperit pe Acela Fiul Sau intrupat (Mt. 11, 27 si Lc. 10, 22), pogorarea Sa pe pamant dand Dumnezeirii un chip si o icoana si facandu-ne accesibila, astfel, calea ce duce la indumnezeire. De aceea, a respinge chipul si icoana Sa inseamna a refuza comuniunea cu El.

Acest lucru se cere afirmat cu tarie intr-o vreme in care chipul, adica icoana si celelalte insemne crestine – expresii si reprezentari ale comuniunii sfinte – sunt atacate cu o agresivitate de neinteles intr-o lume care, formal, a proclamat drept „zeu” toleranta. Va amintiti, insa, de asa numitul „razboi al icoanelor” de acum trei ani, cand unii compatrioti de-ai nostri au cerut – culmea, tocmai „in numele democratiei” -, expulzarea icoanelor din scoli, iar Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in virtutea aceleiasi „democratii”, a constatat „nocivitatea” sfintelor icoane? Sunteti la curent, apoi, cu recenta decizie a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, prin care a fost incriminata prezenta crucifixelor in scolile din Italia? Nu vi se pare ca am mai vazut cliseele acestea? Ba da… insa in „era dictaturii comuniste”, cand ne erau prigonite insemnele si manifestarile religioase de catre un regim care, cel putin, isi asuma pe fata ideologia atee.

† PS Sebastian

De data aceasta, surpriza!? Avem de-a face cu o toleranta dusa pana la fanatism… si, cine ar fi crezut ca si toleranta isi poate avea fanaticii ei?… Multa vreme, personal am considerat ca cel mai mare rau al libertatii gresit intelese este „cultivarea” nepasarii si a indiferentismului religios. Constat insa ca „cineva” si-a pierdut cu totul rabdarea si bate din picior nemultumit de ritmul prea lent (?!) al secularizarii si descrestinarii. Pe cine, oare, deranjeaza sfintele icoane si crucifixele? Intr-o lume care cultiva cu insatietate „imaginea” prin televiziune si internet, pe cine supara „imaginile” sfinte ale simbolurilor noastre religioase? Nu vi se pare decizia autoritatilor Uniunii Europene, cu privire la interzicerea crucifixelor in scoli, ridicola? Sau este, de fapt, aceeasi obsesie a Revolutiei Franceze care tocmai a dezbracat uniforma stalinista pentru a-si pune, de data aceasta, papionul european?

Iubiti frati si surori in Domnul!

Am crezut, in decembrie ‘89, ca democratia inseamna inclusiv libertate religioasa si, pentru aceasta, am consimtit cu totii la toleranta. De aceea, consider ca avem tot dreptul acum ca, privind cum ne sunt „demonizate” reprezentarile crestine, sub pretextul unei „tolerante intolerante”, sa ne intrebam daca nu cumva avem de-a face, de fapt, cu o „demono-cratie”, iar nu cu o democratie autentica?! Pentru ca, daca imaginile (adeseori imorale) promovate de televiziune si internet sunt tolerate, imaginile sfinte, adica icoanele, de ce sunt intolerabile? Daca marsurile stradale ale persoanelor care cer dezincriminarea pacatelor impotriva firii sunt morale, simbolurile religioase de ce sunt „imorale”? Si daca prostitutia si drogurile se cer, pana si de catre cea mai inalta institutie a Statului, dezincriminate, de ce sunt condamnate crucifixele? Ce sunt mai nocive – imaginile sfinte, ori cele imorale? Ce provoaca mai mult pervertirea firii omului si pierderea echilibrului fiintei lui – simbolurile noastre religioase, ori demonstratiile nerusinate si sfidatoare ale unor persoane care au nevoie mai degraba de doctor decat de legi speciale? Si ce afecteaza mai mult coeziunea familiei si sanatatea spirituala a unui popor – afisarea insemnelor religioase, ori dezincriminarea si liberalizarea prostitutiei si a drogurilor, fie ele si usoare?

Dragii mei!

Cred ca a venit vremea sa ne intrebam si sa cautam cu totii un raspuns cat se poate de clar la intrebarea: Pe cine deranjeaza simbolurile noastre crestine in Europa, cata vreme ele sunt vechi de 2000 de ani, iar popoarele ei s-au nascut toate pe rand in cristelnita sfantului Botez si a Mirungerii crestine? Cu ce impieteaza o identitate, mai sigura si decat varsta insasi a natiunilor crestine europene? Cine are interes sa schimbe prematur istoria si cultura batranului continent, mai inainte ca acesta sa agonizeze singur, sub spectrul secularizarii si descrestinarii ce ii pandesc avide ultimele zvacniri de spiritualitate?

De aceea, la o zi sfanta ca cea de astazi, in care sarbatorim mai bine de 2000 de ani de cand „Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi…” (In. 1, 14) ca Icoana si Chip al Tatalui, nu ne ramane decat sa ne rugam si sa luptam ca Binele sa se arate, ca totdeauna de altfel, mai puternic decat raul; ca tot ce avem mai sfant si mai valoros in noi sa nu poata fi niciodata rapus de o logica cel putin stranie, a unei democratii interpretata intr-un mod halucinant. Sa ne pastram cu sfintenie insemnele religioase, obiceiurile si datinile sfinte, pentru ca tavalugul globalizarii sa nu ne poata inghiti tot ceea ce a mai ramas crestinesc si romanesc in noi – credinta si cultura strabuna.

Sa ne rugam Dumnezeului intrupat, si pentru aceasta zugravit in icoane si reprezentat prin insemne sfinte, sa ne pazeasca de toti dusmanii credintei si culturii noastre, asa cum a fost pazit si Pruncul Sfant de mania celor ce au vrut sa-I ia viata inca de la Nasterea Sa. Sa sarbatorim Craciunul crestineste si romaneste, bucurandu-ne de tot ceea ce am mostenit de la stramosi si impartasind fiilor si urmasilor nostri tezaurul acesta sfant al unei istorii si traditii de doua ori milenare!

Al vostru catre Domnul rugator, † SEBASTIAN,
EPISCOPUL SLATINEI SI ROMANATILOR

49 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da, aveti dreptate, numai ca exista culte care nu accepta icoanele. Chiar si asa, simbolurile crestine nu trebuie sa deranjeze pe nimeni, traditia este sfanta si trebuie respectata ca atare.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Coramica, aceste culte care nu accepta icoanele trebuiesc ajutate de cei care marturisesc credinta cea adevarata Ortodoxia, sa cunoasca Lumina Duhului Sfant, a Persoanei Divine prezente in icoane si a faptului ca noi nu ne inchinam materiei sau celui care e in icoana ca om trupesc, ci ca prelungirea a Sfintei Treimi care se gaseste in icoane.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe cine il deranjeaza icoanele? pe necuratul care urla si avand in posesie sufletele celor care pentru aceasta lume materiala o uita pe cea vesnica, incearca sa amestece Lumina cu cel viclean
    E un adevarat razboi psihologic sufletesc in care doar cei care vor sa fie nebunii pentru acesta lume,,toleranta,, isi vor putea lasa sufletele in grija Mantuitorului Hristos.
    Da e o lupta in care cadem DAR TREBUIE SA NE RIDICAM! Pentru ca nu suntem singuri, Hristos e la inima noastra, sa-L lasam inauntru.
    DAR CINE VREA SA FIE NEBUN ACESTEI LUMI A CELUI VICLEAN?

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata un episcop!

    Dar ceilalti de ce tac?

    Doamne ajuta!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    in toata lumea deranjeaza icoanele crestine. Nu vorbim de America unde s-a interzis, chiar si in curtea proprie, scena Nasterii lui Iisus. Dar Vaticanul insusi, anul acesta a schimbat scena ieslei cu una mult mai laica si prozaica, Iisus in atelierul de tamplarie al Lui Iosif. Daca pana si pe asa-zisii capi ai crestinatatii ii deranjeaza Nasterea Domnului, ce sa mai spunem de altii. Bine ca se permit in locuri publice si centrale Menorah-urile de Hanukkah. Bine ca s-a decretat stare de urgenta in Polonia pentru ca s-a furat emblema de la poarta lagarului nazist si evreii au cerut masuri extraordinare pentru prinderea faptasilor. Atunci cand se devasteaza si se fura icoane si insemne crestine nimeni nu ia nici o masura. Am ajuns vremurile de pe urma. Sa ne bucuram de acest Craciun, caci cred ca va fi ultimul pe care-l vom mai sarbatori oficial.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cum adica,, pe cine deranjeaza icoanele?''-nu e clar pe cine deranjeaza ;pe cei din sinagoga satanei.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cat timp mai exista inca asemenea mesaje venite din partea unui ierarh al Bisericii, inseamna ca nu-i tocmai rau. Daca mesajul este unul sincer, si urmat de fapte, este chiar bine!
    Cat de mult imi bucura inima asemenea predici si luari de pozitie, pe care le asteptam de la cat mai multi ierarhi!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prea Sfintia Voastra,

    Sarutam dreapta si nadajduim sa va parvina aceste randuri. Suntem tare bucurosi pt. cuvintele TREZITOARE si INALTATOARE pe care ni le-ati adresat si ne rugam pt. Prea Sfintia Voastra sa va tina Dumnezeu sanatos ca sa nu fim singuri in lupta noastra contra descrestinarii si secularizrii si a tuturor uraciunilor care vin din Apus. Stiindu-va pe Prea Sfintia Voastra si pe Prea Sfintitul Iustinian Chira vladici vrednici si curajosi marturisitori, deja ne simtim mai puternici in fata vicleniilor vrajmasului. Sa-mi iertati indrazneala , dar eu cred ca e suficient SA IASA CATIVA IERARHI CURAJOSI IN FATA SI SA SE OPUNA SISTEMULUI DRACESC SI FOARTE MULTI CRESTINI, POATE PANA MAI IERI,ALALTAIERI,
    CALDICEI IN CREDINTA, SE VOR APRINDE DE DRAGOSTE PT. HRISTOS SI VOR MARTURISI
    FARA FRICA, URMAND EXEMPLUL SFINTILOR BRANCOVENI.
    Sa ne traiti intru multi ani, Prea Sfintia Voastra si sa ne calauziti spre mantuire !
    Sarut mana !
    Aurora, cu fiiasca dragoste

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata, intradevar, un EPISCOP, dar credinciosii -nu ceilalti episcopi ( ca intotdeauna ne place sa deturnam discutia spre paiul din ochiul vecinului ),- ce fac ? Pe Prea Sfintitul Sebastian il admir inca de cand era Episcop Vicar si am avut prilejul sa ii ascult predicile, transmise de TV in cadrul slujbelor de duminica. Intotdeauna aducea lucruri noi si foarte bine argumentate, asa incat era o adevarata placere intelectuala sa ii urmaresti eruditia, inteligenta si cultura (din pacate, sunt si multi clerici care se multumesc doar sa povesteasca, oprindu-se la acest nivel).
    O religie necrestina care nu are cultul icoanelor este islamul. Si totusi, nu am auzit niciodata un musulman sa ceara scoaterea icoanelor, sau a insemnelor religioase crestine din locuri publice ( scoli, etc.). Din pacate, acest lucru il fac crestinii , ceea ce mi se pare cu atat mai odios. Insa, nu cred ca metoda de combatere a unor astfel de fapte este lamentarea pe blogg-uri, sau crucificarea vinovatilor (oricat de mult ne-ar placea acest lucru!), ci o strategie foarte bine gandida, pe termen lung si cu unirea tuturor fortelor care vor si pot sa lucreze in aceasta directie- fara manifestari de sovinism religios!- pentru a putea rezista si contracara efectele globalizarii, laicizarii si a acestei asa-zise tolerante, care, practic, nu inseamna decat o tolerare a raului.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    recentul incident de la Chisinau a demonstrat ca orice atitudine vei lua, chiar foarte blanda si indreptatita, vei fi catalogat ca extremist si in majoritatea cazurilor penalizat

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O emisiune despre Nasterea Domnului foarte frumoasa in care canta Pr. Augustin un colind de Radu Gyr http://www.trilulilu.ro/vylyca84/8b685c1e25eb94

  12. Vineri, emisiune de exceptie cu DANION VASILE, MAICA ECATERINA si IEROMONAHUL HRISOSTOM

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vineri, emisiune de exceptie cu DANION VASILE, MAICA ECATERINA si IEROMONAHUL HRISOSTOM

    Vineri, 25 decembrie 2009, la B1TV, intre orele 22 – 24, in cadrul emisiunii “Trenul vietii”, veti avea ocazia sa auziti chestiuni foarte rar spune in mass-media.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @em
    Nu se pune problema daca atitudinea este indreptatita sau nu- vorbind despre Chisinau- si nu sustin nici " blandetea" in astfel de cazuri, cand agresivitatea celeilalte parti este evidenta si sfidatoarea, eu incerc sa conving despre necesitatea stringenta a unei strategii de lupta pentru apararea crestinismului, cu tot ceea ce presupune un astfel de demers: studii, planuri, forte implicate, o activitate stiintifica, unitara si sustinuta pe termen lung, nu asa, "dupa ureche" si constatativ . Iar pentru a nu fi penalizat trebuie sa fii vigilent in a-ti cunoste foarte bine drepturile, pentru a te mentine, obligatoriu, in legalitate.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Valentin
    Cutremuratorul Colind al lui Radu Gyr, intr-o emotionanta si emationata cantare a parintelui Augustin, de la Manastirea Noilor Martiri Romani de la Aiud,- iti multumesc mult...

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pe cine deranjeaza icoanele? Aveti aici un link: http://www.youtube.com/watch?v=QC1Ep9wkxd4 si are si blog si cv si citindu-l am vazut ca mai tot timpul
    a militat pentru ceva. Eu cred ca e cel putin de neinteles cum tu asa cu inca vreo doi sa reusesti sa iei majoritatii o traditie. Daca si noi si PS Sebastian
    am crezut in decembrie '89 "ca democratia inseamna inclusiv libertate religioasa..", acum ni se arata ca de fapt noi suntem aia vinovati, noi romanii
    nu avem voie sa le aratam si transmite mai departe romanilor credinta si datinile sfinte.
    Bine ca avem in toata media horoscop care sa ne spuna cum e ziua de dimineata, cum sa ne facem intrarea in casa dupa feng-shui si daca se poate
    am putea trece si pe la o ghicitoare la necaz.
    Dreptul de a avea icoane in scoli l-am castigat prin martiraj romansesc cu sange romenesc si l-am pierdut oare asa usor cu doua trei pareri ale unora
    care au discurs despre libertati civice?

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta !
    Mai sunt si pastori nu numai lupi !

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Intrebarea "pe cine deranjeaza simbolurile crestine" era una retorica, desigur. Dar trebuia pusa oricum ca un punct pe "i".
    Simbolurile noastre religioase au un dublu rol aici, in viata aceasta improvizata, carpita si sustinuta de tot felul de "proptele": pe de o parte, prin ele ne afirmam (marturisim) credinta, pe de alta parte acestea ne apropie indirect de ceea ce simbolizeaza, de ceea ce este reprezentat in ele. Sub nici o forma nu trebuiesc privite ca dumnezei prin ele insele si nici macar ca inlocuitori pentru ca in felul acesta am cadea in pacatul idolatriei si in plus, e scris si valabil:
    "Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.
    Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă şi sub pământ.
    Să, nu te închini lor, nici să le slujeşti, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepseşte vina părinţilor în copii până la al treilea şi al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc".

    Ferice de acela care-si poate pastra nestirbita credinta chiar si atunci cand este lipsit de aceste simboluri, in diferite imprejurari care nu tin de vointa proprie (au fost credinciosi inchisi intr-o celula intunecata, fara cruci si icoane si au tinut credinta lor pana la sfarsit). Dar un putem avea asemenea pretentie de la copii inca nepregatiti duhovniceste. Pentru ei, pe langa cele doua roluri ale acestor simboluri (pe care le-am descris mai sus) acestea au si un efect deosebit de important: trezirea constiintei la impactul vizual (cu o icoana de exemplu). Dar si asta este o improvizatie educationala si nu va functiona la nesfarsit. Ar fi insa mult mai folositor pentru copii nostri sa fie invatati calea acea mai anevoioasa dar si mai statornica si mai dreapta catre Dumnezeu.
    Dumnezeu e viu, mai viu decat tot ceea ce credem noi ca e viata, pentru ca este insasi izvorul vietii si nu trebuie sa-L cautam in reflexii pe obiecte lipsite de viata.
    Daca vi s-ar cere sa alegeti intre icoane si Dumnezeu ce ati alege? Intr-o zi va trebui sa alegeti. Cel putin in momentul cand sufletul vostru va parasi trupul material veti fi nevoiti sa alegeti pentru ca nu a luat nimeni nici o icoana cu el acolo unde s-a dus. Pentru care viata va pregatiti acum? Pentru aceasta trecatoare si improvizata de aici sau pentru aceea vesnica, in desavarsire, promisa de Mantuitorul, Fiul Lui Dumnezeu?

    Va doresc tuturor Paste Fericit cu belsug de Lumina si iubire in inimi!

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @xppploter
    Bravo! Asa e! Sunt perfect de acord!

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    M-am bucurat sa vad ca si un episcop poate vorbi despre problemele actuale, netinand cont ca deranjeaza pe mai marii lumii, in felul acesta dovedind ca slujeste lui Dumnezeu si nu conducatorilor vremelnici. Am crezut ca aceste teme se discuta doar pe site urile crestine, dar iata ca un ierarh a putut vorbi despre lucrurile care ne fac rau, avand curajul sa arate si institutiile care sustin raul in lume: ( UE, presedintie, diverse asociatii) . Parca as recomanda sa fie citit inca o data articolul pt ca este mai concret , facand referire si la revolutia franceza anticrestina si la incercarea de a legaliza drogurile de catre acolitii lui Basescu cel reales, etc

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Unul dintre artizanii incercarii de a scoate icoanele din scoli este si un candidat la presidentie, Remus Cernea. Se pare ca de la el a plecat totul, avand chiar aceasta initiativa, folosindu se si de alte persoane si asociatii. Simbolurile crestine deranjeaza pe cei de la UE, care facand parte din masonerie, nici nu au vrut sa accepte ca Europa a avut si are un trecut crestin. Parlamentarii europeni sunt platiti cam cu 7000 euro, o suma mare pt tarile dezvoltate, deci ei vor face tot ce li se va dicta, fara sa se opuna. Se vor folosi deci de initiativa unor asociatii pentru a face rau in continuare simbolurilor crestine, DAR ACESTE SIMBOLURI vorbesc despre MANTUITORUL LUMII, despre cel CARE RIDICA PACATUL LUMII, despre cel care s-a jertfit ca noi sa fim iertati de pacat, despre CEA care a facut posibila prin acceptare si smerenie nasterea Fiului lui Dumnezeu. Ioan evanghelistul a spus: "Si Cuvantul s-a facut trup si a locuit printre noi, plin de duh si de adevar"
    Toate simbolurile crestine despre aceste teme vitale vorbesc.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa-l intrebe cineva pe indracitul candidat pletos la presedintie (imens tupeu la ticalos!) daca a facut cuiva rau poza lui nea nicu din fiecare clasa, timp de aproape 20 de ani! Eu am trait cu ea 6-7 ore pe zi, 6 zile pe saptamana, si inca nu simt nici o durere. Dimpotriva, durerea atroce o simt pt ca m-a tinut regimul cizmarului analfabet si al jidanilor lui satanisti departe de Biserica in toata perioada comunista, atat pe mine, dar mai ales pe cei care m-au format, pe parintii mei, incat revenirea catre Viata a fost foarte anevoioasa.

    Problema e ca trebuie sa luam atitudine impotriva acestor unelte nevolnice ale satanei. Trebuie sa-i oprim pe acesti ilustri anonimi sa pangareasca valorile adevarate. Macar pe astia mici, daca pe cei puternici, aflati in functii mari nu-i putem atinge.

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este o problema grava pentru ca din cauza propagandei ateiste atatia si atatia oameni au cazut intr o neincredere si dezinteres de care nu au scapat poate nici acum. citeam intr o carte" Prigoana religioasa in Spania " si vedem ce atrocitati au savarsit bandele de marxisti cand au omorat mii, deci repet mii de preoti si incendiat sute de biserici
    Asta in 1936 Aceeasi propaganda a avut loc si la noi
    aceeasi mentalitate au avut o cei care au ajuns la putere in 1945 si aceeasi prostie impusa maselor de oameni.

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va urez tuturor,fratilor,La Multi Ani in acest 2010! De acord cu cele scrise de "adris 1919" si ultimul comentariu al lui "copernic"! Dupa ce ne-au distrus tineretea si viata,acum,cand am reusit cu greu,sa recuperam unele,putine, dintre datinile sfinte si religioase ale NEAMULUI,vor sa ne rapeasca si Sfintele Icoane...Aceasta intra in planurile satanice ale spurcatilor anticristi ale acestor timpuri de pe urama,au "studiat si calculat totul",dar noi nu trebuie sa ne lasam descurajati si sa nu permitem indepartarea Sfintelor Icoane si a Sfintei Cruci din viata noastra si a copiilor nostri! Numai "cine nu are ochi sa vada si nici urechi sa auda" nu intelege,fapt este ca noi trebuie sa ne unim pentru a putea apara DREAPTA CREDINTA ORTODOXA! Dumnezeu sa ne apere si sa ne miluiasca pe noi,nevrednicii robii sai!

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frati crestini ,Domnul Iisus va invinge pana la urma ,aveti grija sa nu ne pierdem sufletele si sa ne rugam neincetat.

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    :), dragilor nu disperati, raul are in el saminta distrugerii dar si a distrugerii lui, doar binele are saminta creatiei chiar daca si a raului inclusiv.
    depinde doar de noi, beneficiarii celor doua stari, inspre care alegem sa raminem pentru o oarecare perioada de timp.
    dar ... binele creaza bine, iar raul dispare pentru a ne bucura.

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cine se ocupa de acest Site?
    As dori sa stiu, daca nu cumva deranjeaza.

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe cine deranjaza crucea si icoanele? Un raspuns poate sa vina din partea Alinei Mungiu Pippidi sau de la Catalin
    Avramescu, Cristian Parvulescu, Andor Horvath, Sabina Fati, Istvan Haller si alti nemernici ce s-au imbuibat cu fonduri de la Soros. Cine e curios sa afle de ce sunt deranjante simbolurile religioase (in special cele ortodoxe), musai trebuie sa intrebe pe baietii ce se inchina la "marele arhitect". Normal, raspunsuri la aceasta intrebare au si sectantii, caci nu degeaba e plin parlamentul de ei. De exemplu parlamentarul sectant-adventist Bogdan Ciuca sau parlamentarul sectant-penticostal Lucian Rivis Tipei cred ca au un raspuns in problema atat de spinoasa a icoanelor. Cu siguranta jurnalistul jidov Victor Ciutacu secondat de adventistul Mihai Gadea pot explica pertinent de ce sunt deranjante icoanele.

    FILIPENI 3:2
    "Paziti-va de caini! Paziti-va de lucratorii cei rai! Paziti-va de taierea imprejur."

    Oare ce-o fi vrut sa zica Sfantul Apostol Pavel?

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    willi, doar atat vrei sa stii?

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sunt indignat de lipsa de cultura a celor care au comentat acest articol.Domnilor,pe langa faptul k nu studiati,sunteti si plini de ura si razbunare ca sa nu zic prostie....V-as da un sfat stimatilor,mai puneti mana si mai studiati Cartea Sfanta si mai rugati-va Tatalui ceresc,sa scoata din d-voastra ura si prostia.Adica sa va rugati ptr o viata noua in care sa salasuiasca Duhul Sfant.Va recomand staruitor Galateni 5,22.23.24.25 si 26.Studiind macar aceste versete,poate va va face bine,sichimbandu-va viata.Daca nu ,macar se va sterge praful asezat pe Sfanta Carte [daca o aveti....] Domnul din cer sa se indure de d-voastra sa va ierte si sa va binecuvintez. email: [email protected]

    • intelepciunea se releva, nu vine din antrenamentul citirii bibliei

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @ aurel

      aroganta asta o ai de la Dumnezeu sau de la dracu? cultul tau "crestin" te face foarte mandru, nu vad cum vei scapa de iad...si nu uita: "sectarii vor intra cu biblia in mana in iad"

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cred ca suntem ortodocsi nu numai pentru noi, ci pentru a ne indumnezei si a indumnezeii lumea cu care intram in contact. Pana atunci ideea aceasta de aparare este un mod apologetic de a numi de fapt incercarea noastra de a (ne) aduce la cunoasterea in iubire a Adevarului.

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragii mei,

    Taina mintuirii este in icoana ! Dumnezeu pune Viata in faptele noastre in care noi punem Dragoste ! Pe noi insine ne punem, prin Puterea lui Dumnezeu in aceste fapte ale noastre care astfel devin icoane !

    ICOANA VIE A LUI DUMNEZEU ESTE INTREAGA CREATIE !!!

    Sunt Taine mari care se intimpla in viata aceasta. Viata aceasta este o mare si adinca Taina care se intimpla ! Taina Vietii este in icoana ! Victoria Vietii asupra mortii este scrisa de Insusi Mintuitorul Lumii, Domnul nostru Iisus Hristos si pecetluita cu Sfinta Invierea Sa ! Moartea nu are acces pe tarimul icoanei...de aceea nu o poate atinge !

    sa ma iertati, eu nu-s decit un biet pacatos

    m.

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu inteleg ce tot spune vulturul,de cand Sfanta Teime se afla in icoane?

  33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe cine deranjeaza icoanele? Pai pe necredinciosi , pe ipocriti si pe vaduti la demon. Eu Pictez Icoane. Icoana Bizantina , care , dupa parerea mea , este singura autentica. Si stiti ce va spun. Nu au decat sa nu le tolereze. Pai ce cred ei? Ca cu toate aceste masuri or sa ne faca sa uitam de Icoane? Or sa rataceasca multa lume. Pt ca lumea pierde credinta. Dar nu din pricina lor. Oamenii pierd credinta din pricina preotilor nostrii. Majoritatea protilor nostrii. Oamenii se smintesc de ceea ce vad , de ceea ce aud. Si ce masuri se iau? Niici una. Uitativa si veti intelege. Toate tarile mai dezvoltate au pierdut credinta. Cu cat mai dezvoltata tara , cu atat mai putina credinta. Maine , poimaine or sa voteze si in Romania legea homosexualitatii. Bai eu nu sunt pt ai omora , dar in nici un caz pt ai casatorii. Pai scrie pe undeva in Biblie ca se pot casatorii persoane de acelasi sex? Eu nu am vazut.
    In fine.... Adevarat este ca eu consider ca nu este nici macar crestinesc sa ne tot punem atatea intrebari. Pt ca incepi sa urasti pe unii si sa-i iubesti pe altii. Si scrie clar ca trebuie sa ii iubesti pe toti.
    Daca preotii nostrii se straduiesc en pic mai mult , multa lume se va intoarce la Biserica. Doamne iarta-ma!

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stim bine fiecare pe cine deranjeaza icoanele. Dar ,un crestin sa judece lucrurile cu dreptate si cu frica lui Dumnezeu.Sa nu judecepe nimeni si sa nu-si dispretuiasca aproapele pentru pacatele sale,pt ca Domnul a spus:Nu judecati, ca sa nu fiti judecati(Matei 7,1). Acesta este IUBIRE farmecul Ortodoxiei noastre care e milenara(nu uitati). Doamne ajuta!

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Legile din Vechiul Testament au fost preluate si in Noul Testament la care sau adaugat si unele noi si sau dat la o parte altele neactuale de aplicat Legile tuturor religiilor sunt bune Se are ce are cu cei ce nu le-au inteles si le-au aplicat dupa bunul plac[ca iuda,ana si caiafa fara regrete si cainta ca nu si-a iubit aproapele ca pe tine insuti si nu au inteles ca suntem iertati de pacate PRECUM iertam si noi[deci cu masura ] Cand face referire la nasterea fiiului alaturi de animalele din staul si nu unde se gazdiua insi[in fata D_ZEIRII suntem fii si nu nene badie sau ,sora ,tante sau altfel] ne arata ca in viata de toate zilele toti cei cu viata cand dam nastere trebuie sa mergem la maternitate [fie de vite sau umana[fatat=facere=nastere]si nu la hotel care are alta destinatie DECI SUNT LEGI >NORME DE RESPECTAT Aceasta ne invata INVATATORUL LUMII.MARE ESTE TAINA CRESTINATATII Asa si cu icoana trebuie sa intram in chintesenta,..

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Banii fac totul in lumea asta nu religia. Oamenii saracesc, nu au mancare, nu au bani pt facturi, pt copii, pt scoala, si mai ales NU MAI AU TIMP SA SE GANDEASCA LA RELIGIE CAND NU AU CU CE TRAI, cand merg 12 ore la serviciu, sau cand au 2 joburi ca sa isi poata plati darile catre stat. Cineva vrea ca lumea sa nu mai aiba timp sa gandeasca prea mult ca sa poata fi usor manipulata. Cati nu si-ar schimba religia daca ar primi bani sa traiasca mai bine? Vreti nu vreti, desi e dureros, religia nu va ma exista pt mult timp, dar nu numai din cauza saraciei ci si din cauza preotilor pe care ii vedem pe la televizor ca intra in politica, ca se plimba in masini de lux etc. Preotul din sat de la bunica are 2 vile si un mercedes, si e preot dintr-un sat moldovenesc...cati bani nu fac cei de la orase care au impartite blocurile de locatari intre ei pt contributia la biserica. Nu va judeca nimeni, dar oamenii cred ce vad. Cand nu au ce sa isi puna pe masa si vine pastorul la usa si cere bani, si il vad de parinte in masina de lux, in ce sa mai creada oamenii? Doamne iarta-ma dar ... mai cenzurati-va si voi, dati exemplu bun tinerilor (pe care ii pierdeti) si nu dezamagiti batranii care inca mai cred in voi. Puterea va ataca, nu va mai vrea icoanele, dar voi lasati loc pt asta; intre puterea manipulanta si greselile voastre omul de rand isi pierde mintea si nu stie ce sa mai creada. Lumea vrea sa creada in icoana, dar dati-i motive mai puternice decat puterea ce va vrea anulati.

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Luptati pt religie pt ca atat a mai ramas cat de cat autentic in tara asta. Macar rel sa ne ramana.

  38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Istrate Marius: Faza asta cu "Nu judecati ca sa nu fiti judecati" e folosita cam de toti secatrii "pacifisti si iubitori" care au inteles mult mai bine decat ortodocsii mesajul de iubire a aproapelui, Nu? Pe toate siturile la comentarii imediat incep "cei de alte culte" sa bage NU JUDECATI. Pai noi nu judecam aproapele cazut in inselare ci inselarea si pacatul in care se afla. Nu poate fi pace si iubire cu lucrarea satanei. E de datoria noastra sa spunem si sa dam in vileag greseala si inselatoria si sa nu o toleram. Pentru ca a iubi pe aproapele nu inseamna a-l lasa sa mearga la iad in inselarea lui si nici a merge si noi impreuna cu el "tolerandu-i" inselarea si dandu-i impresia ca ar fi buna cumva si religia lui. In ziua de azi e mai de preferat a folosi termenul de crestin ortodox si nu simplu crestin. Pentru ca multi folosesc termenul crestin ei de fapt alfandu-se in ratacire.

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Multi sunt corupti in tara asta,inclusiv BOR-ul.Daca sa ajuns la postarea anunturilor imobiliare in biserica si multi din BOR care fac parte din Masonerie si alte chestii.

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mare dreptate aveti, traim intr-o demonocratie si nu democratie. Liderii lumii se intalnesc in ascuns pentru a intretine relatii homosexuale si pentru a face sacrificii umane(mai exact copii) in numele unui demon pomenit in biblie, molek.
    http://www.youtube.com/watch?v=NovnIyuKUgk&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=R5cjTEhnUYE

  41. valentin dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O sa radeti dar raspunsul e simplu. Pe dracu! Pe el si pe toti care se inchina la el; adica pe toti fariseii fatarnici din cadrul conducerii statului dar si din cadrul institutiilor asa-zis bisericesti... au facut destula batjocura la adresa acestui neam si vor muri blestemati cum moare orice eretiv nepocait. In chinuri cumplite. Ei traiesc cu sufletul inca de pe acuma un mic iad, dar va fi de mii si mii de ori mai mare durerea lor dupa trecerea in viata vesnica. Doamne fereste!

  42. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sfantul si Maritul Prooroc ILIE cu foc sa ia in primire pe acesti slujitori ai lui mamona ce lupta impotriva Bisericii lui HRISTOS , care prigonesc cinul monahal si vand pe HRISTOS precum iuda
    amin.
    ceea ce se intampla in Galati este inceputul ...
    acest "slujitor " in Biserica lui HRISTOS numit "ierarh " in Biserica ORTODOXA , casian craciun nu face decat a-si semna singur sentinta de a cadea precum mucilagiul de pe peretii BISERICII ....prin ceea ce a facut si face
    anume de a si bate joc de BISERICA Lui HRISTOS
    BISERICA este A Lui HRISTOS fatarnicilor si fariseilor pui de naparci si vipere care nu stiti decat a fi precum ana si caiafa ca si acum 2000 de ani
    BISERICA este a Lui HRISTOS si nu a voastra
    va folositi de Sfanta BISERICA prin va inmultiti tarlaua si hambarele ?
    DAR CE VETI FACE OARE cand hambarele au sa ia foc ?
    asemeni si tarlaua parloaga are sa fie ?

  43. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    va folositi de Sfanta BISERICA prin a va inmultiti tarlaua si hambarele ?
    DAR CE VETI FACE OARE cand hambarele au sa ia foc ?
    asemeni
    si tarlaua parloaga are sa fie ?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      ESTE SCRIS IN ISAIA 29:13 Domnul zice: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omeneasca
      14 De aceea voi lovi iarăşi pe poporul acesta cu semne şi minuni din ce în ce mai minunate, aşa că înţelepciunea înţelepţilor lui va pieri, şi priceperea oamenilor lui pricepuţi se va face nevăzută.”AMIN!

  44. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ESTE SCRIS...MARCU 7:6,7,8,9 Isus le-a răspuns: „Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: „Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.
    Isa 29.13; Mat 15.8;
    7 Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti.”
    8 Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum: spălarea ulcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea.”
    9 El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră.
    AMIN!

  45. Anisoara-Manuela Sandu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "PE CEI NECREDINCIOSI,PE EI II DERANJEAZA"! Dar nimeni, absolut nimeni nu poate ascunde Lumina sub obroc! Dumnezeu Atotputernicul, Atottiitorul si Atotstiitorul nu v-a ingadui !AMIN!

  1. Pingback: Articolul zilei (23.12.2009): EPISCOPUL SEBASTIAN al SLATINEI SI ROMANATILOR ia atitudine impotriva autoritatilor Uniunii Europene, cu privire la interzicerea crucifixelor in scoli « Saccsiv’s Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*