Impozitul pe terenul de sub locuință – un abuz permis de legile făcute de mafioții care ne conduc

bloc-impozit pe terenul de sub locuintaImpozitul pe terenul de sub locuință este cea mai controversată normă de impozitare recentă. O metodă foarte directă de a crește încasările primăriilor, o povară în plus pentru proprietari. Dar problema acestui nou impozit nu este neapărat cheltuiala suplimentară care revine contribuabililor, ci caracterul abuziv al impunerii. Motivul pentru care acest impozit nu exista până acum nu a fost o eroare sau lipsa de interes a autorităților locale în fața strângerii de fonduri, ci faptul că introducerea unei asemenea taxe se poate traduce într-o dublă impozitare.
Impozitarea terenului de sub locuințe a existat mereu, ca opțiune, dar întotdeauna a fost respinsă. Ar fi fost un abuz ca ea să fie adoptată, în condițiile în care pe acel terenă există deja o clădire care este și ea impozitată. Avem de-a face, astfel, cu o dublă impozitare a proprietății respective. Anul acesta însă, decizia a fost luată, fără a se mai ține cont de argumentele logice.
„Departe de a părea conștienți de faptul că este vorba despre o impozitare abuzivă, autoritățile sunt cât se poate de ferme în privința noului impozit. Există chiar și penalități de nedeclarare de 0,006% pe zi din suma cuvenită statului și nedeclarată. Argumentul care fondează această decizie este acela că primăriile vor încasa mai mult, prin urmare vor solicita mai puține impozite și vor avea mai mulți bani de proiecte”.

Noul impozit se va plăti și pentru pereți, hol, lift sau casa scării

Un scop onorabil, dar pus în practică într-un mod îndoielnic. Proprietarii trebuie să plătească impozite, de anul acesta, nu doar pentru terenul de sub bloc, dar și pentru cel pentru pereți, holuri, lift sau casa scării. Astfel, un apartament de 50 mp pătrați utili care avea până acum o suprafață impozabilă de 62 mp, va avea acum o suprafață impozabilă de 74 mp, de anul acesta.
„Potrivit noilor reguli, în cazul unui apartament de 50 mp care se află într-un bloc mai înalt de patru etaje, fiecare proprietar are de achitat un impozit pe teren cuprins între 10 și 26 de lei. P
rețul se stabilește în funcție de zona în care este situat imobilul”, declara un consultant fiscal.
Această sumă va fi plătită de majoritatea românilor, dat fiind faptul că suprafața medie a locuințelor românilor este de 47 mp, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Se fac însă diferențieri între proprietarii de apartamente vechi, apartamente noi și case.
„Regula este că se impozitează tot terenul care este în proprietatea cumpărătorilor, ceea ce îi dezavantajează pe proprietarii din ansamblurile noi. Astfel, dacă în cazul blocurilor vechi se impozitează doar terenul de sub bloc, nu și grădinile de lângă bloc, care sunt în proprietatea primăriilor, lucrurile stau altfel în cazul ansamblurilor rezidențiale noi, unde doar drumul principal ține de autoritățile locale. Restul face parte din cota indiviză a fiecărui proprietar”, arată consultantul financiar.

Cei care locuiesc la casă sunt privilegiați, impozitul de plătit va fi mai mic pentru ei

Potrivit calculelor, impozitele vor fi mai mari pentru cei care stau la bloc decât pentru cei care locuiesc la casă.
„Avantajul celor care locuiesc la casă este acela că impozitul se va calcula în funcție de amprenta la sol. Diferențele sunt foarte mari, pentru o casă cu 100 de metri pătrați amprenta la sol poate fi de 45-50 mp. Astfel, proprietarii de case din bucurești vor plăti un impozit majorat cu 7%, spre deosebire de majorarea de 25% care se resimte în cazul apartamentelor din Capitală”, continuă consultantul fiscal.
Noul impozit este prevăzut la punctul 70, alin. (1) din anexa hotărârii Gu­vernului nr. 1/2016 pentru aprobarea nor­melor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Potrivit legii, pentru terenul de sub bloc se datorează impozit/taxă pentru cota de teren indiviză prevăzută în actele de dobândire a clădirii. Impozitul se datorează pentru cota indiviză aflată în proprietate, iar taxa se datorează pentru cota indiviză de teren dacă respectivul este în proprietatea unei persoane juridice de drept public, respectiv statul sau o unitate administrativ-teritorială.

| primit pe email

4 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dar asta nu mai mira pe nimeni. Am observat dea lungul celor 26 de ani cate taxe aberante sau introdus, sa ajuns la fundul sacului iar ,, alesilor " nu lea mai ramas decat sa se puna cu taxe si impozite si dupa cum bine se poate observa nu sa realizat nimic grosul banilor intrand cu dedicatie in alte buzunare. In concluzie jaful continua

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sa luam un exemplu:unroman obisnuit angajat in domeniul privat,doreste sa-si cumpere o casa,i se opreste de catre stat in fiecare luna impozit pe venit,face credit la banca si cumpara o casa,plateste ratele din salariul impozitat de catre stat,statul nu contribuie cu nimic la efortul omului de a-si plati ratele,chiar majoreaza taxele si impozitele mai mult si mai repede decat majoreaza patronul salariul omului,din clipa in car romanul devine proprietarul casei incepe sa plateasca statului impozte pentru casa si terenul de sub casa achizitionata,achizitie la care statul nu a contribuit cu nimic.Vi se pare normal?

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sfânta Evanghelie după Matei Capitolul 6 http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6#19
  19. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*