Tag Archives: arme chimice

ONU ordonă DISTRUGEREA ARSENALULUI CHIMIC al Siriei

map_syrian_chemical_weaponConsiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluţie cu privire la Siria, prima de la începutul conflictului, care obligă regimul lui Bashar al-Assad să distrugă toate armele chimice în mai puţin de un an, relatează AFP, conform Mediafax.
“În această seară comunitatea internaţională şi-a îndeplinit misiunea”, a comentat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, după adoptarea cu unanimitate a acestui text. “Este primul de semn de speranţă pentru Siria după mult timp”, a adăugat el, anunţând totodată organizarea la jumătatea lui noiembrie a conferinţei de pace privind Siria Geneva 2.
“Consiliul de Securitate îşi merită în sfârşit numele”, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius.
Această rezoluţie a fost adoptată în urma acordului încheiat la Geneva, la jumătatea lui septembrie, în vederea evitării unei intervenţii militare în Siria, o ameninţare agitată de Washington şi Paris ca răspuns faţă de un atac cu arma chimică, pe 21 august. “Fermitatea a dat rezultate”, a spus Fabius, evocând această ameninţare. “Cooperarea Siriei va trebui să fie necondiţionată, transparenţa totală”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze.
Preşedintele american Barack Obama a calificat vineri drept “o enormă victorie pentru comunitatea internaţională” acordul cu privire la această rezoluţie, obţinut joi în urma unor negocieri dure între Washington şi Moscova, aliatul loial al Damascului.
În opinia secretarului de Stat american John Kerry, este vorba despre ocazia de a “elimina unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, într-una dintre cele mai instabile regiuni din lume”. Vor exista “consecinţe” pentru puterea siriană, în cazul în care nu îşi respectă angajamentele, a avertizat el.
Rezoluţia prevede pentru acest caz posibilitatea ca membrii Consiliului să se pronunţe asupra unor sancţiuni, dar ele nu nu vor fi automate. Va fi necesară o nouă rezoluţie, ceea ce oferă Moscovei posibilitatea să o blocheze.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a insistat că va fi necesar “să se dovedească sută la sută” că Damascul nu cooperează şi că este necesar ca sancţiunile să fie “proporţionale” cu încălcările. Moscova a blocat anterior trei rezoluţii, cu scopul de a-şi proteja aliatul.
Furios din cauză că Franţa a organizat joi la ONU o reuniune de susţinere a opoziţiei siriene cu sala plină, ambasadorul sirian Bashar Jaafari a denunţat “amatorismul” diplomaţiei franceze.
Revolta faţă de regimul lui al-Assad, care a început în martie 2011 şi s-a transformat în timp în război civil, s-a soldat cu peste 100.000 de morţi.
Pe teren, cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci au fost rănite vineri, într-un atentat cu maşină-capcană la Rankous, la aproximativ 30 de kilometri nord de Damasc, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Nouă rebeli, o femeie şi un copil au fost ucişi, de asemenea, într-un raid aerian împotriva satului Hadir, în provincia Alep, potrivit aceleiaşi surse.

De ce nu va funcționa planul de pace al Rusiei în Siria

Franța, Marea Britanie și SUA, până mai ieri cu degetul pe trăgaci, sunt pe punctul de merge pe calea diplomatică pavată de Rusia cu o propunere controversată. Ca alternativă la intervenția militară în Siria, Moscova îi cere Damascului să-și lase arsenalul chimic sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite, care ulterior îl poate distruge. Siria a acceptat, în mod deloc surprinzător, soluția țării care a ferit-o până în prezent de Tomahawk-urile americane. Experții însă nu dau mari șanse propunerii venite de la Moscova.

Misiunea prin care se vrea controlarea arsenalului chimic al Siriei în plin război civil se poate dovedi una imposibilă. Pentru a distruge substanțele chimice va fi nevoie de realizarea de la zero a unor construcții sau de transportarea lor din SUA. Asta poate dura 10 ani sau mai mult, estimează experții.

”Nu e ca și cum ți-ai curăța curtea de frunze”, spune Mike Kuhlman,  cercetărorul-șef al Battelle, o companie cu experiență în distrugerea armelor chimice, pentru Foreign Policy. ”Nu este ceva ce poți face peste noapte. Nu este ușor și nu este ieftin”, explică acesta.

SUA reușește cu costuri mari să-și distrugă propriile rezerve de arme chimice, mult mai mari, ce-i drept, decât cele ale lui Bashar al-Assad. Organizația Armatei care se ocupă de asta arată că procesul va dura cu doi ani mai mult și va avea un cost suplimentar de 2 miliarde. Efortul a început în 1990 și se va încheia, estimativ, în 2023, pentru 35 miliarde de dolari.

Directorul unei publicații specializată în arme chimice și biologice, CBRNe World, spune că succesul propunerii Rusiei ”depinde de sinceritatea lui Assad cu privire la siturile în care își ține arsenalul”. Asta pentru că, explică Gwyn Winfield, personalul însărcinat cu distrugerea substanțelor poate lucra doar dacă știe locație depozitelor, lucru pe care Assad are tot interesul să-l ascundă. ”Acest program este creat ca un exercițiu de prevenție pentru eventualul arsenal nuclear al Israelului”, mai spune el.

Dar nu localizarea și securizarea armelor chimice vor fi cele mai mari provocări ale Vestului. SUA și aliații vor trebui să separe substanțele chimice de artileria sau proiectilele create ca suport. Munca va trebui făcută de roboți sau trupe speciale, da va fi una de lungă durată și periculoasă.

Pentru următoarea etapă, distrugerea propriu-zisă a arsenalului, există 2 opțiuni. Prima ar fi arderea substanțelor la peste 2.000 de grade Fahrenheit pentru o secundă sau două. În cazul gazului sarin se poate folosi hidroxidul de sodiu lichid, care va fi adăugat agentului chimic ce atacă sistemul nervos.

Specialiștii invocă diverse motive de îngrijorare, ce merg de la riscul transportării armelor chimice pe drumurile unei țări aflate în război civil, la păstrarea în siguranță a substanțelor relocalizate care urmează să fie distruse.

| DC News

Atacul asupra Siriei: peste o sută de Tomahawk în 48 de ore. Asupra Damascului vor ’’cădea’’ sute de milioane de dolari

marea britanie siriaPrimele rachete vor fi lansate de pe submarine americane și britanice și distrugătoare americane. Forța cea mai importantă este in Marea Rosie – portavionul USS Harry S. Truman. Marele semn de întrebare este daca Siria deține sisteme antiaeriene rusești S-300 sau nu.

Cel mai probabil, atacul asupra Siriei va fi lansat de forțele americane și cele britanice si va consta, în primul rand, dintr-un baraj de peste 100 de rachete de craozieră Tomahawk ce vor fi lansate în circa 48 de ore de navele aliate din Mediterana, scrie The Telegraph, citând surse diplomatice și militare. Acestea au participat la o reuniune a șefilor de stat major ai armatelor din Marea Britanie, SUA, Italia, Arabia Saudită, Qatar și Iordania, care a avut loc pe 25-27 august la Amman.

Primele rachete vor fi lansate de pe submarine americane și britanice și de pe cele patru distrugătoare americane aflate în apele internaționale, în apropierea Siriei. Fiecare dintre cele patru distrugătoare poate lansa cate 100 de rachete Tomahawk. Navele americane vor lansa majoritatea atacurilor, însă în Mediterana există și un submarin britanic din clasa Trafalgar, care este înarmat cu rachete Tomahawk. Au fost înaintate propuneri pentru lansarea unor atacuri cu avioane de luptă, care ar urma să lanseze rachete aer-sol din afara spațiului aerian sirian, pentru a evita sistemele antiaeriene ale regimului Assad.

Se studiază mobilizarea unor avioane F22 și F15 care să foloseasca bazele din Arabia Saudită și Iordania. Avioanele vor putea fi lansate și de la bazele din Turcia (Incirlik si Izmir) și Cipru. continuare »

Reuniune crucială la ONU pentru soarta Siriei. Când va începe intervenţia militară

marea britanie siriaAmbasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-au reunit, miercuri, la sediul ONU din New York pentru a examina un proiect britanic de rezoluţie privind Siria, potrivit diplomaţilor, citaţi de AFP. SUA şi Marea Britanie au subliniat că nu va exista o intervenţie militară unilaterială şi, mai mult, că statele aliate vor aştepta rezultatele anchetei ONU.

UPDATE: Guvernul britanic nu va lansa o acţiune militară în Siria înainte de a afla rezultatele experţilor ONU care anchetează la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei moţiuni care va fi supusă joi Parlamentului, relatează AFP.

“Secretarul general al ONU trebuie să se poată adresa Consiliului de Securitate imediat după încheierea misiunii echipei”, afirmă textul, adăugând: “Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să aibă oportunitatea de a avea acest rezumat şi trebuie depuse toate eforturile pentru a obţine o rezoluţie a Consiliului de Securitate care susţine o acţiune militară înainte ca o astfel de acţiune să fie luată”.

UPDATE:  Statele Unite au apreciat miercuri că proiectul de rezoluţie britanic ce justifică un atac în Siria, dezbătut la Consiliul de Securitate al ONU, probabil că nu va fi aprobat, relatează AFP.

“Nu vedem nicio rezolvare posibilă pentru acest vot, dată fiind opoziţia continuă a ruşilor”, a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. continuare »

Statele Unite, implicate indirect în atacuri cu arme chimice

O serie de documente desecretizate ale Central Intelligence Agency (CIA) arată că Statele Unite au dat o mână de ajutor regimului lui Saddam Hussein, în a folosi arme chimice în Iran.SIRIA

În 1988, spre finalul conflictului armat dintre Iraq şi Iran, Statele Unite au aflat, cu ajutorul imaginilor din satelit, că forţele iraniene găsiseră o breşă în apărarea armatei irakiene şi că urmau să obţină un avantaj strategic. Agenţii americani au dezvăluit irakienilor poziţiile forţelor iraniene, ştiind că armata lui Saddam va folosi arme chimice, inclusiv gaz sarin, scrie foreignpolicy.com.

Informaţiile includeau hărţi şi imagini cu mişcările de trupe ale iranienilor, detalii despre apărarea anti-aeriană a acestora şi locaţiile mai multor obiective strategice. Lucrurile s-au petrecut în mod similar de mai multe ori în timpul conflictului, atunci când irakienii au folosit arme chimice, fără a întâmpina niciun fel de opoziţie din partea americanilor.

Astăzi, SUA ameninţă cu represalii în Siria, după folosirea armelor chimice, însă regimul Reagan de la finele anilor 1980, deşi ştia de folosirea acestora, nu a reacţionat niciodată.

Americanii au avut raporturi detaliate privind locurile din Irak în care se fabricau arme chimice, având dovezi clare în această privinţă încă din 1983. Politica lui Reagan era însă una singură: victoria Irakului, cu orice preţ.

Folosirea armelor chimice este interzisă prin Convenţia de la Geneva, protocol care însă nu a fost ratificat niciodată de Irak. SUA au aflat în 1987 despre planurile ofensive ale Iranului şi despre şansele mari de reuşită ale acestora. Pe marginea raportului primit, Ronald Reagan a scris “O victorie iraniană este inacceptabilă”. Acesta a fost punctul în care s-a decis ca serviciile secrete americane să ofere sprijin regimului lui Saddam Hussein.

La scurt timp au urmat atacurile cu gaz sarin, un gaz care provoacă ameţeală, dificultăţi respriratorii, convulsii musculare şi poate duce la moarte. În 1988 era deja o obişnuinţă ca informaţii din partea americanilor să le parvină irakienilor. Acestea le-au permis soldaţilor lui Saddam să lovescă ţinte precise şi să perturbe planurile ofensive ale iranienilor. În majoritatea atacurilor au fost folosite arme chimice, iar de fiecare dată numărul victimelor a fost necunoscut. Se estimează că, în fiecare caz, au fost “mii” de morţi.

| antena3

 

PENTAGONUL a mobilizat forţe militare în Mediterană. Statele Unite pregătesc o posibilă intervenţie în SIRIA

SIRIAFără a oferi detalii, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că Pentagonul a început mobilizarea forţelor în apropierea Siriei, în vederea unei eventuale intervenţii militare în zonă. Forţele Navale americane îşi consolidează prezenţa în estul Mării Mediterane, iar Barack Obama a cerut Pentagonului să prezinte opţiunile pentru criza din Siria, pe fondul presiunilor pentru o intervenţie americană.

“Departamentul Apărării are responsabilitatea de a-i furniza preşedintelui toate opţiunile în cazuri de urgenţă. Acest lucru necesită repoziţionarea forţelor pentru a fi la dispoziţia opţiunii preşedintelui”, a explicat Hagel. Oficiali din cadrul Pentagonului au anunţat că o a patra navă militară americană, dotată cu rachete de croazieră, a fost transferată în estul Mării Mediterane. Însă o intervenţie militară în Siria probabil nu va putea avea loc fără acordul Rusiei, principalul susţinător al regimului Bashar Al-Assad. Rusia a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la Damasc pe 21 august, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic.

“Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. “În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile”, insistă Ministerul rus de Externe, citat de Mediafax.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.