Tag Archives: dialog inter-religios

De’ale patriahiei: Simpozion interreligios şi de dialog creştin ortodox – islamic şiit la Bucureşti

Ce dialog să ai cu religia urii și a terorii, care ucide mii de oameni în Siria? Cum poți vorbi la aceeași masă despre secularizarea valorilor spirituale cu o religie ce nu are nicio valoare, căci nu-L are pe Hristos? Și cum poți așeza Credința cea Dreaptă în “ierarhia religiilor universale”? Adică te faci frate cu fii lui ucidă-l toaca ca să lupți cu tatăl lor, tatăl minciunii. Câtă beznă, cu lumina lor cu tot!!!

Monahul Teodot: Adevărata faţă a islamului şi a musulmanilor, orice creştin trebuie să ştie asta

Monahul Teodot: Adevărata faţă a islamului şi a musulmanilor, orice creştin trebuie să ştie asta

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc, în zilele 2-3 iunie, Simpozionul interreligios şi de dialog creştin ortodox – islamic şiit, care a reunit profesori de teologie români şi profesori de la Universitatea Internaţională Al-Mustafa din Qom, Iran.

Tema simpozionului a fost „Impactul secularizării asupra valorilor religioase şi morale în societatea contemporană“. Timp de două zile au prezentat referate şi au discutat pe tema secularizării următorii profesori: prof. dr. Mohammad Ali Haji Dehabadi, prof. dr. Amir Reza Tahaie, prof. dr. Abbasali Barati, prof. dr. Mohsen Ghanbari, de la Universitatea iraniană Al-Mustafa; pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, conf. dr. Adrian Lemeni şi prof. dr. Remus Rus, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, şi pr. prof. dr. Ioan Stancu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteea“ din Piteşti. Simpozionul de la Bucureşti este organizat după ce anul trecut profesorii teologi români au fost invitaţi în Iran la un simpozion organizat de Universitatea Al-Mustafa. continuare »

Documentul de retragere din CMB a Bisericii Ortodoxe din Serbia. Cand va face BOR-ul acest pas?

La doi ani dupa raportul nostru, Sfanta Adunare a Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe a hotarat in Sfantul Sinod intrunit in mai-iunie 1997, ca Biserica Sarba sa se retraga din CMB, adica a hotarat ca Biserica Sarba sa nu mai fie membru organic al acestei organizatii. In explicarea acestei hotarari, episcopii au afirmat ca, Consiliul Mondial al Bisericilor a fost creat ca o exprimare a dorintei de intemeiere a unei “biserici unite”, indeosebi in randul fractiunilor din lumea protestanta (incepand cu 1910). Precum am vazut, bisericile ortodoxe, fiecare in felul sau, au participat regulat la asa-zisa Miscare Ecumenica, indeosebi dupa 1920, pentru a implini porunca lui Hristos “ca toti sa fie una” (Ioan 17:11).

La inceputuri, au participat la ecumenism teologi de seama, precum Sfantul episcop Nicolae al Zicai, episcopul Irineu Cirici al Backai, episcopul Irineu Djordjevici al Dalmatiei, protoprezviterul Gheorghe Florovski, preotul Dumitru Staniloae si altii. Cu fiecare ocazie, ei marturiseau hotarat Vesnicul Adevar si pozitia teologiei ortodoxe: “Fara unitate de credinta nu exista unitate in Biserica – Trup divino-uman al lui Hristos, si nici nu va putea exista vreodata”. La toate intrunirile si adunarile ecumenice, sfintiile lor si-au desprins pozitiile si hotararile lor ortodoxe in concluzii separate. Doar mai tarziu, dupa formarea CMB, acest principiu a fost treptat abandonat si reprezentantii ortodocsi si-au amestecat tot mai mult opiniile cu concluziile si deciziile comune, in esenta neortodoxe. Acest fapt se dovedeste mai ales prin lucrarea prezentata Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe, care explica si indreptateste hotararea de retragere din CMB precum urmeaza: continuare »

Ierarhii ortodocsi vor relua dialogul cu greco-catolicii. Va fi reluata si retrocedarea lacasurilor de cult catre uniati?

Ierarhii din cadrul Sinoadelor Mitropolitane ale Clujului si Ardealului, cu sediul la Sibiu, participa astazi, la manastirea Ramet, la o sedinta de lucru comuna, in cadrul careia vor fi stabilite datele reluarii dialogului dintre Bisericile Ortodoxa si Greco-Catolica.

“Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane si-a exprimat printr-o scrisoare hotararea de a fi reluat dialogul cu cultul greco-catolic, astfel ca in sedinta comuna a celor doua Sinoade Mitropolitane acesta va fi punctul principal de discutii. Hotararea respectiva vizeaza intreg cuprinsul Patriarhiei, dar sigur ca in Ardeal aceasta problema este mai stringenta”, a precizat preotul Bogdan Ivanov, secretarul de cabinet al mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicut. continuare »