Tag Archives: directiva UE

Directive UE: Morții pot fi îngropați fără preot și nu pot fi ținuți mai mult de o oră în casă. BOR, fără reacție

NOUA LEGE FUNERARĂ: Este posibilă ÎNMORMÂNTAREA FĂRĂ PREOT! VEZI REACŢIA BOR!

cimitirRomânii îşi pot îngropa morţii fără preot, conform noii legi funerare, care prevede, totodată, ca mormintele neîngrijite de mai bine de doi ani să fie confiscate de administraţie. Contactaţi de Libertatea.ro, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au ales să nu comenteze.

Noua lege funerară le permite românilor, dintre care 86 la sută creştin-ortodocşi declaraţi, să îşi îngroape morţii fără preot (înmormântare civilă sau laică). Conform actului normativ, oamenii pot alege, încă din timpul vieţii, modul în care vor fi înhumaţi, având, totodată, opţiunea să fie sau nu incineraţi.

“Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România.

O altă prevedere este legată de îngijirea mormintelor. Astfel, potrivit noii legi, locurile de veci care sunt lăsate în paragină timp de doi ani ar urma să fie confiscate de administraţie.

Contactaţi de Libertatea.ro, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au ales să nu comenteze actul normativ care va intra în vigoare din octombrie.

Nu comentăm“, ne-a spus un reprezentant al BOR.

UE schimbă tradiţiile BOR: Persoana decedată trebuie ţinută doar o oră în casă

Noile reglementări UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Cu toate că în amrile oraşe această practică funcţionează de ani buni, unii oameni acuză că nu li se permite să respecte tradiţiile.

De asemenea, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligaţii, ci şi rudele decedaţilor. Noile norme ale UE, pe care şi România trebuie să le respecte, sunt foarte drastice şi prevăd faptul că mortul nu mai poate fi ţinut şi jelit în casă decât maximum o oră, în niciun caz trei zile, cum este tradiţia la români, potrivit romaniatv.net.

Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică Constanţa, a precizat, că la nivelul instituţiei nu au fost recomandate până în prezent asemenea norme.

În ceea ce priveşte amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate. Totuşi, există anumite obligaţii există, care se referă la aparţinătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile. Aceştia trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră.