Minciunile si intimidarea sunt la ele acasã în satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, unde s-au produs peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile. Cu aceastã spaimã trãiesc localnicii din satul Izvoarele, locul în care pãmântul pare sã nu se mai opreascã din tremurat. Oamenii vãd de la o zi la alta cum li se dãrâmã casele, dupã ce specialistii le-au lipit pe pereti benzi de mãsurat crãpãturile, iar în loc de explicatii primesc ridicãri din umeri sau amenintãri. Pentru cã s-au revoltat si au iesit în stradã, acum pe stâlpii de iluminat din sat au apãrut camere de supraveghere! Locuitorii din Izvoarele le transmit celor din Silistea, comuna Pungesti, sã nu se lase prostiti ca ei, când au acceptat exploatãrile petroliere în zonã, pentru cã vor pãti exact la fel! Explicatiile petrolistilor sunt cusute cu atã albã! Ei nu recunosc cã folosesc pentru extragerea petrolului aceeasi tehnicã ca în cazul gazelor de sist si anume cea a fracturãrii hidraulice! Însã acum douã zile, înselând vigilenta unei firme de pazã extrem de durã, Nova Force, am reusit sã fotografiem o sondã! Am fotografiat si o cisternã cu lichid logistic, adus de o firmã renumitã Den Hartogh, care se ocupã cu transportul lichidelor petroliere si periculoase, probabil si lichid de fracturare! Localnicii sunt bolnavi de îngrijorare, cer oricui ajutorul si vor sã li se dea explicatii, însã nimeni nu le spune nimic!
Se fac explorări după gaze de şist?
Dezvăluiri şocante au fost făcute, în faţa celor prezenţi la protestul din Izvoarele, de Paul Iurea, un activist de mediu.
“Băieţilor de la Chevron nu le mai trebuie autorizaţie şi infrastructură la fracturarea hidraulică. Deţin contractele şi informaţiile din care reiese că aici s-au făcut fracturări hidraulice în secret. Gazul de şist nu se scoate decât prin cutremure, iar prezenţa hidrogenului sulfurat în apă arată că aici s-a forat hidraulic”, a spus Paul Iurea.
Oamenii din localitate galateana Izvoarele au un nou motiv de ingrijorare. Dupa ce sutele de cutremure le-au stricat casele iar explicatiile autoritatilor nu le-a risipit frica, acum la fantana din curtea bisericii din localitate apa este… calda.
“Curge apa fierbinte la biserica, la fantana asta forata adanc”, a spus o batrana. Intrebata de reporterii KanalD daca s-a mai intamplat vreodata asa ceva, batrana a raspuns “Niciodata!”.
Astfel, apa odata rece ca gheata, acum are aproape 14 grade. Oamenii spun ca se intampla acest lucru mai ales dimineata si sunt zile in care scot apa aburinda.
Mai mult, localnicii inca aud bubuituri noaptea, ca in perioada cutremurelor. Peste 300 de seisme au avut loc in Galati, autoritatile si specialistii demarand o ampla ancheta. Raportul intocmit dupa indelungi analize a aratat ca seismele s-au produs din cauze naturale, si nu ca urmare a exploatarilor petroliere din zona.
Cauzele cutremurelor din Galati, elucidate – ce spune raportul stiintific
“Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele”, a explicat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, la prezentarea raportului.
Acum autoritatile au promis ca vor investiga si acest nou fenomen straniu ce ii nelinisteste pe localnicii din Izvoarele.