Tag Archives: Jilava

Va fi înfiinţat Muzeul Penitenciarelor din România

Reporter: Cum a aparut asociatia “Pro Activ Memoria” si ce va insemna aceasta pentru lucratorii sistemului penitenciar romanesc?

Ioan Chertitie: Asociatia “Pro-Activ Memoria”, cu sediul in Targu-Ocna, are in componenta sa, in afara de mine, ca membri fondatori, alti trei maramureseni, care au avut incredere in acest generos proiect: doamna Dana-Liana Achim, director executiv la Casa de Pensii Maramures, doamna Liana-Diana Pop, expert contabil, si, nu cel din urma, domnul Vasile Marc, omul care la 60 de ani a inceput o viata noua alaturi de tanara asociatie, dedicandu-se trup si suflet proiectului. Voi reveni cu amanunte cu alta ocazie, deoarece implicarea fiecarui membru are o poveste aparte.

Conform Actului constitutiv, cei noua membri fondatori au hotarat ca asociatia sa aiba urmatoarele scopuri principale:

  • sa caute adevarul istoric cu privire la evenimentele petrecute in inchisorile romanesti in perioada anilor 1945-1989 si in continuare, pana in zilele noastre; continuare »

VIDEO: Slujba de pomenire pentru luptatorii romani anticomunisti executati la Jilava pe 31 Octombrie 1953

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1pn72es3psw]

Vineri 10 Decembrie 2010, ora 9:oo,  la FORTUL 13 JILAVA (Valea Piersicilor), a avut loc o ceremonie in memoria LUPTATORILOR ANTICOMUNISTI PARASUTATI  DE AVIOANELE MILITARE AMERICANE si executati la 31 octombrie 1953.

Semnificatia zilei de 10 decembrie in istoria Miscarii Legionare si a rezistentei nationale anticomuniste

10 Decembrie 1922: delegatii centrelor si societatilor studentesti din tara se intrunesc in Congres in marele amfiteatru al Facultatii de Medicina din Bucuresti. Se da semnalul de lupta al miscarilor studentesti anticomuniste, tragandu-se un semnal de alarma national fata de monstrul rosu care se ridica la granita de Rasarit a Romaniei. Se condamna bolsevismul si francmasoneria. Manifestatia pe strazile Capitalei tine pana dupa miezul noptii. Jandarmii trag focuri de arma. Cad raniti. Se fac arestari. Tot atunci se hotaraste ca 10 Decembrie sa fie declarata sarbatoare oficiala a studentimii.

La 10 Decembrie 1929, se inugureaza, in Bucuresti, Biserica studenteasca Sf. Anton (Curtea-Veche). Vorbesc: preotul N. Georgescu-Edinti, duhovnicul studentimii si Andrei C. Ionescu , presedintele Centrului Studentesc Bucuresti.

La 10 decembrie 1932, Corneliu Codreanu înfiinteaza prin ordin de zi gradul de comandant legionar si inainteaza in acest grad, in prima promotie de legionari, pe urmatorii: Ion Banea, Ion Belgea, Ion Blanaru, preot Dumitrescu Ion, Andrei C. Ionescu, Victor Silaghi, Nicolae Totu, Traian Cotiga si Tanase Antohi.

In noaptea de 9 catre 10 Decembrie 1933, I.G. Duca dizolva Garda de Fier si agentii politiei devasteaza sediile Miscarii Legionare, fac arestari si maltrateaza legionarii. Garda de Fier depusese candidaturi in toate judetele. Practic, prin aceasta dizolvare este impiedicata sa se prezente la alegerile generale fixate pentru 20 Decembrie 1933, in urma carora ar fi ocupat o pozitie cheie in Parlament, conform regulilor “democratice”.

Prin circulara de la 1 Decembrie 1934, Corneliu Codreanu proclama ziua de 10 decembrie ziua suferintei legionare.

Peste aproape 20 de ani, legionarii care, in Occident, au conlucrat impotriva puterii bolsevice cu Aliatii anglo-americani – practic prima formatiune romaneasca partenera a fortelor NATO (aviz celor care rescriu Istoria!) -, sunt arestati si executati. In munti continua prigoana dar si rezistenta anticomunista , cea mai indelungata din intregul bloc al tarilor si natiunilor est-europene comunistizate fortat.

sursa: FoaieNationala.ro

UPDATE:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=IDcCY2pMcD8] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=9v8bcH66–w]