Manastirea Bixad rezista in fata tavalugului retrocedarilor. Osenii sunt hotarati sa isi apere biserica amenintata de Episcopia Greco-Catolica de Maramures, cu demersuri in justitie. Catolicii ameninta ca vor continua lupta pentru aceasta manastire, chiar daca va trebui sa apeleze la forurile internationale europene si americane.
Se pare ca istoria de la 1700 se repeta pentru ardeleni. Daca in urma cu 300 de ani ortodocsii erau scosi din biserici cu armatele imperiului habsburgic conduse de generalul A. Bukov, astazi acelasi lucru se incearca cu ajutorul jandarmilor – salariati ai Statului Român. Daca atunci legile tarii se dictau de la Viena, astazi se dicteaza din SUA si UE. Daca in urma cu trei secole se foloseau tunurile si sabia, astazi se foloseste, cu acelasi succes, Justitia română. Atunci, dar si azi, Vaticanul si-a urmarit aceleasi interese: PROZELITISMUL in tarile ortodoxe.
Prin tavalugul retrocedarilor trece si una din cele mai importante asezaminte monahale din nord-vestul Romaniei: Manastirea ortodoxa de la Bixad (SM), reprezentativa pentru ortodocsii din zona. Joi, 7 noiembrie, anul 2013, aceasta manastire a trecut printr-o situatie aproape similara cu cea din perioada ocupatiei Imperiului Habsburgic, cand manastirea a fost luata cu forta de la ortodocsi si data catolicilor.
In urma unei sentinte judecatoresti, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a castigat o parte din curtea manastirii ortodoxe din Bixad si cateva cladiri. Decizia judecatoreasca nu a fost pusa in aplicare din doua motive: datorita opozitiei localnicilor si a unor chestiuni legate de procedura juridica. Episcopia Greco-Catolica a actionat in instanta doar Manastirea Ortodoxa Bixad. O parte din cladirile revendicate nu apartineau manastirii ortodoxe, ci Consiliului Judetean Satu Mare care nu facea parte din proces.
Sentina judecatoreasca a starnit tulburari in popor
Aflandu-se in popor despre existenta unei sentinte judecatoresti care punea in pericol linistea asezamantului monahal de la Bixad, spiritele au inceput sa se incinga. Pe de o parte preotii greco-catolici din zona se laudau ca in curand vor sluji in biserica manastirii: “A venit momentul sa scapam de ortodocsi. De acum Bixadul va fi din nou greco-catolic”, iar pe de alta parte localnicii nemultumiti au amenintat ca daca vor veni cu jandarmi sa ii scoata pe ortodocsi din manastire, va iesi revolta in popor. De la localnici am aflat ca in comuna Bixad sunt doar cateva familii greco-catolice, ceea ce reprezinta un procent foarte mic comparativ cu numarul mare (de ordinul miilor) al ortodocsilor din comuna. Reprezentantii episcopului greco-catolic, Vasile Bizau, care au participat la eveniment spuneau ca “dupa calculele noastre, chiar daca neoficiale, in zona Bixadului ar fi cateva mii de greco-catolici si nu doar cateva familii cum spuneau localnicii”.
Pentru a evita tulburari in popor, autoritatile locale au chemat la o consfatuire toate partile implicate: Episcopia Ortodoxa, Episcopia Greco-Catolica, reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai primariei Bixad etc. Dintre toti cei invitati la dialog, singurii care au lipsit au fost reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, justificand ca o decizie judecatoreasca nu se mai discuta ci trebuie aplicata numaidecat: “Nu mai avem ce negocia cu partea ortodoxa, am avut deja destule intalniri in instanta. Acum nu au decat sa respecte legea! Maine vom merge cu executorul sa aplicam sentinta”. In urma discutiilor avute la aceasta intrunire Episcopia Greco-Catolica a fost anuntata ca o parte a terenului si cateva cladiri sunt in proprietatea Consiliului Judetean si nu a manastirii ortodoxe. In aceasta situatie, Episcopia Greco-Catolica poate primi de la ortodocsi doar o mica suprafata care constituie o portiune de la intrare, ce cuprinde si un paraclis de vara ridicat de ortodocsi dupa 1989. continuare »