Tag Archives: manipulare

Tehnici de spalare a creierelor si manipularea politica a protestelor

George-Soros-Ocupati-RomaniaToate tehnicile de manipulare cunoscute in literatura de specialitate au fost utilizate in Romania, inclusiv la referendumul din 2012, care a fost cea mai mare agresiune psihologica facuta asupra populatiei in ultimii ani, spune sociologul Bruno Stefan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Fundatiei “Biroul de Cercetari Sociale” explica ce este manipularea politica, vorbeste despre arsenalul de tehnici de manipulare si rolul important jucat de televiziuni. Bruno Stefan sustine ca protestele din Romania sunt in totalitate manipulate politic, aducand si argumente.

Ce se intelege prin manipulare politica?

Manipularea este actiunea prin care un individ este convins sa actioneze si sa gandeasca intr-un mod compatibil cu interesele initiatorului si nu cu interesele sale, prin utilizarea unor metode si tehnici care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand insa impresia libertatii de gandire si de decizie.

Spre deosebire de influenta convingerii rationale, prin manipulare nu se urmareste intelegerea mai corecta a situatiei, a problemei, ci inocularea unei intelegeri convenabile, facand astfel incat indivizii sa nu constientizeze scopurile adevarate ale celor care ii influenteaza si, mai mult decat atat, sa fie convinsi ca ei insisi isi doresc sa gandeasca si sa actioneze in acel mod.

In general, manipularea este o forma de agresiune psihologica ce utilizeaza aceleasi mijloace ca si propaganda sau zvonul, in scopul devierii comportamentelor.

Intr-o masura destul de mare oamenii isi schimba si comportamentele politice, iar cercetarile sociologice arata ca fanii tuturor partidelor existente nu reprezinta decat maximum o treime din electorat. Exista deci o mare parte din electorat care ar fi dispusa sa-si schimbe intentia de vot, iar ea este tinta tuturor campaniilor din alegeri. Sunt oameni care balanseaza de la un partid la altul la fiecare alegere si asupra lor se aplica cele mai diverse tehnici de manipulare. continuare »

’’Zece strategii de manipulare” prin mediile de informare in masa. Toate sunt aplicate si in Romania

Cunoscutul politolog, filozof si lingvist nord-american Noam Chomsky (profesor emerit la MIT) a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare in masa.

Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decat orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta il intretine cu adevarul faptelor in sine.

Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, in primul rand, strategia diversiunii.

1. Strategia diversiunii

Strategia diversiunii consista in deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarate de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neinsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o indura poporul nostru.

’’A distrage in permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara niciun timp pentru gandire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La inceput, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sangeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, in detrimentrul libertatii. continuare »

Wikipedia – enciclopedia de informatii contrafacute dupa interese oculte

Regula wikipedia:

Acest articol necesita imbunatatiri.
Puteti da chiar dv. o mana de ajutor corectandu-l, aducand informatii noi, restructurandu-l si/sau aducandu-l mai aproape de standardele de editare OrthodoxWiki.

Atata timp cat orice neica nimeni poate interveni pe un text al Sfintilor Parinti si/sau chiar din Sfanta Scriptura (in cazul variantei ortodoxe a wikipedia), atunci acest tip de enciclopedie este de ignorat, ramanandu-ne de consultat doar cartile tiparite – izvorul nesecat al intelepciunii dumnezeesti.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=H7Ru-dmkUoo]

Multi dintre cei care folosesc internetul, in timp ce lucreaza si au nevoie sa controleze un nume sau o data, apeleaza de multe ori la Wikipedia. Amintim ca Wikipedia este o enciclopedie online, scrisa si rescrisa continuu de insisi utilizatorii ei.

Daca veti cauta un cuvant – sa zicem “Napoleon” – si vedeti ca o informatie este incompleta sau incorecta, va inregistrati, o corectati, iar articolul va fi salvat astfel, cu adaugirea voastra. Bineinteles ca aceasta le-ar permite rau-intentionatilor sau nebunilor sa raspandeasca informatii false, dar garantia ar trebui sa fie data tocmai de faptul ca verificarea e facuta de milioane de utilizatori.

Daca un rau-intentionat s-ar apuca sa modifice, scriind ca Napoleon n-a murit pe insula Sfanta Elena, ci la Santo Domingo, dintr-odata milioane de bine intentionati ar interveni sa rectifice ilicita corectie (si apoi cred ca, dupa cateva actiuni in justitie ale unor persoane care s-au trezit calomniate de necunoscuti, un soi de redactie exercita totusi un control, cel putin asupra rectificarilor care par vadit defaimatoare). Insa nu e mereu asa. Ci de multe ori informatia finala ste una contrafacuta, denaturata, conform intereselor unor grupari oculte ce vor sa propage minciuna si sa manipuleze mase de oameni.

Nu recomand site-ul wikipedia, ca de altfel niciunul de acest gen, dupa cum am vazut ca exista si https://orthodoxwiki.org si varianta https://ro.orthodoxwiki.org pe care am gasit multe informatii false(mare majoritate pro-stiliste). Sa nu ne jucam cu informatiile, mai ales cu cele ortodoxe, care ne pot duce in mari inselari. Sa luam aminte doar la cartile tiparite si la cele cateva site-uri ortodoxe care nu fac politica ecumenista sau linguseala ierarhilor.