Tag Archives: miscarea populara

Partidul Mişcarea Populară va susţine exploatarea gazelor de şist

rp_pmp-gaze-de-sist.jpg
 Deşi au existat în Partidul Mişcarea Populară declaraţii împotriva fracturării hidraulice, într-un document oficial al partidului scrie negru pe alb că România ar trebui să-şi caute independenţa energetică în gazele de şist. În urmă cu două zile, europarlamentarul Cristian Preda publica pe blogul personal Platforma PMP pentru alegerile europene din 25 mai 2014, intitulată „POPULARI ÎN EUROPA: 100 de idei”. Printre cele 100 de idei ale PMP se numără și patru puncte referitoare la probleme din domeniul energetic din România, conform StiriPeSurse.ro (sublinierile nu sunt aceleași cu cele din textul original):

48. România are nevoie de independență energetică prin conectarea la rețele energetice trans-europene și creșterea producției interne de energie. Țara noastră beneficiază de unul dintre mix-urile de energie cele mai bune din Uniune: 30% gaz, 26% petrol, 20% combustibili solizi, 16% energie regenerabilă și 8% nuclear. Însă producția autohtonă de energie e în scădere, ceea ce ne face vulnerabili în situațiile de criză. La fel ca alte state fost-comuniste nu suntem însă suficient de conectați la rețelele energetice europene. Susținem adoptarea și aplicarea directivei referitoare la eficacitatea energetică.

49. Independența energetică a României se poate realiza prin prospectarea rezervelor de petrol şi de gaz din Marea Neagră, dar și a surselor alternative de energie, precum gazele de șist. La nivel european trebuie susținută Sinergia la Marea Neagră, una dintre inițiativele de succes ale României la Bruxelles.

50. Subiectul gazelor de șist este unul sensibil, care naște temeri, deoarece este o sursă nouă de energie. Comisia Europeană a publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2014 o recomandare care vizează instituirea unor garanții corespunzătoare pentru mediu și climă în ceea ce privește „fracturarea”. Dacă acestea sunt respectate, avem premisele unei exploatări sigure.

51. În termeni largi, trebuie sprijinite sursele regenerabile de energie, însă acestea nu pot acoperi întreaga nevoie de energie a României la prețuri acceptabile. Deja la nivel european avem prețuri la energie mult mai ridicate decât pe alte continente. Dacă ne dorim ca industria europeană să rămână competitivă trebuie să găsim un echilibru între folosirea surselor regenerabile de energie şi celelalte surse.

| stareanatiunii.com