Tag Archives: parintele Petroniu Tanase

FOTO: Parintele Petroniu Tanase a fost inmormantat la Schitul Prodromu

[slideshow] sursa foto: basilica.ro

Parintele Petroniu Tanase care ultimii 33 de ani din viata i-a petrecut in obstea romaneasca a Schitului Podromu din Muntele Athos, din care 25 de ani a fost egumenul acestui asezamant romanesc din Sfantul Munte, dependent de Manastirea Marea Lavra, a fost inmormantat astazi in cimitirul schitului. Slujba de inmormantare a fost savarsita in biserica mare a schitului romanesc Prodromu, conform traditiilor din Sfantul Munte Athos, de Preasfintitul Episcop Hrisostom.

Slujba de inmormantare a inceput la orele 14:15 si s-a incheiat la orele 17:30. Soborul slujitor format din aproximativ cincizeci de ieromonahi, preoti si diaconi s-au aflat sub protia Preasfintitului Hrisostom, ierarh rezident in Manastirea Marea Lavra, fost conducator al scolii athonite de teologie Athoniada. In soborul de slujitori s-au aflat parintii care il reprezinta pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si care au venit special in aceste zile la Sfantul Munte […] La sfarsitul slujbei am prezentat mesajul pe care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a trimis soborului Schitului Prodromu si tuturor celor care l-au pretuit pe parintele protosinghel Petroniu Tanase […] Foarte multi romani aflati in pelerinaj sau la lucru in Muntele Athos au venit in aceasta zi pentru a se ruga impreuna cu monahii din Prodromu si din celelalte asezari monahale romanesti, raspandite pe intreg cuprinsul Muntelui Athos, in aceasta zi in care avem nadejdea ca sufletul sau s-a inaltat la Cel pe care l-a slujit cu statornicie, cu multa evlavie, cu frica de Dumnezeu si cu iubire pentru toti cei pe care i-a intalnit.

Parintele protosinghel Petroniu Tanase a trecut la cele vesnice pe 22 februarie la varsta de 94 de ani. El s-a nascut in localitatea Farcasa din judetul Neamt, intrand in obstea Manastirii Neamt, unde a fost calugarit la data de 22 septembrie 1942, informeaza TRINITAS TV. De la Neamt a fost chemat la Manastirea Antim din Bucuresti unde si-a continuat formarea intelectuala, absolvind Facultatea de Teologie Ortodoxa, urmand apoi si cursuri de Matematica si Filozofie. In anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale si apoi trimis profesor la Seminarul monahal de la Manastirea Neamt, la Catedra de Omiletica, Catehetica si Pedagogie. In continuare, a urmat o perioada grea pentru calugarul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar, fiind nevoit sa plece de la Neamtu, in anul 1959. Cu mult curaj si acelasi zel fata de Biserica Mantuitorului Hristos, cu aceeasi nestinsa dragoste pentru viata monahala, se retrage in obstea Manastirii Sihastria in anul 1964, unde a vietuit pana in anul 1978, cand si-a indreptat pasii spre Schitul Romanesc „Prodromu” din Sfantul Munte Athos, dupa sapte ani fiind ales egumen de parintii din obste

Parintele Petroniu Tanase s-a mutat la Domnul

Cu cateva momente in urma am aflat ca Parintele Petroniu Tanase, fostul egumen al Schitului romanesc Prodromul din Muntele Athos a adormit intru Domnul marti, 22 februarie, in jurul orei 16.00 fiind in varsta de 96 de ani.

Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!
Vesnica sa-i fie pomenirea!

Scurt istoric

Parintele Petroniu Tanase s-a nascut in 1914 in comuna Farcasa, in judetul Neamt. S-a calugarit de tanar, la Manastirea Neamt, iar mai tarziu a intrat la Antim din Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Teologie, dar a facut si studii in matematica si filosofie. Dorul dupa o viata imbunatatita l-a indreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vietuit din 1978 incoace, dar acolo, parintele Petroniu a avut si rolul de a revigora administrativ si spiritual obstea ocrotita de Sfantul Ioan Botezatorul.

Cuvinte de legamant lasate de avva Petroniu

“Este gresit sa se creada ca Biserica e inapoiata, retrograda, ca s-au schimbat vremurile si ca trebuie si ea sa se modernizeze. Biserica este traditionalista tocmai pentru ca are niste valori de aparat. Nu e vorba de inchistare, ci de consecventa in sfintele randuieli. Romanii nu au venit la Muntele Athos si nu au facut donatii ca sa aiba o manastire. Au facut-o pentru desavarsirea lor sufleteasca. Am avut, candva, multi calugari la manastiri precum Marea Lavra, Karakalu si Dionisiu. Sunt si acum multi calugari romani, raspanditi in Sfantul Munte. Sunt lucruri foarte interesante si frumoase in ortodoxia noastra romaneasca. Fiecare tara isi are amprenta si specificul ei crestin ortodox. Nu putea sa se intample altfel cu poporul roman. Sunt lucruri ce tin de evlavia credinciosilor nostri simpli.

Părintele PETRONIU Tănase – Stareţul Schitului Românesc Prodromu – Sfântul Munte Athos despre NOILE ACTE DE IDENTITATE

– material editat încă din 1993 când s-a început lucrarea UE cu privire la noile buletine cu bandă magnetica tip cod de bare şi id – atunci în Grecia şi mai apoi în celelalte state ortodoxe, iar acum în România.

Interesantă este actualitatea mesajului de acum 15 ani – pliant care dacă nu ar fi puţin îngălbenit de patina timpului – ar părea realizat special pentru noi şi pentru aceste zile. De aceea nu întâmplător am dat peste el chiar astăzi şi îl punem astfel la dispoziţia tuturor – chiar spre tipărire.

Dumnezeu să ne miluiască!

sursa : hamagia.ro