Tag Archives: parlament

Peste două săptămâni Guvernul Ponta își va asuma răspunderea în Parlament pentru regionalizare, iar bugetul pe 2014 va ține cont de noua organizare teritorială

harta-regionalizare_88166200Premierul Victor Ponta a declarat că “în jur de 15 noiembrie” Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea descentralizării, astfel încât bugetul pentru 2014 să fie construit ţinându-se cont de finanţarea structurilor care trec de la ministere la autorităţile locale.

“În luna noiembrie, undeva în jur de 15, vom merge în Parlament cu angajarea răspunderii Guvernului, pentru ca descentralizarea să poată fi inclusă şi în bugetul pe 2014, în aşa fel încât toate structurile care trec la autorităţile judeţene şi locale să treacă cu tot cu buget. Nu putem să le dăm fără buget, fără finanţare, ce să facă preşedintele Consiliului Judeţean cu structuri care nu au finanţare?”, a declarat premierul Victor Ponta, conform Mediafax.

Şeful Guvernului a precizat că, pentru ca structurile care trec de la ministere la autorităţile locale şi judeţene să primească finanţare, înseamnă că “practic, legea descentralizării trebuie să fie adoptată înainte de legea bugetului”.
La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea, prezent la conferinţa de presă, a precizat că a finalizat discuţiile pe proiectul Legii descentralizării cu majoritatea grupurilor parlamentare, mai având de dezbătut proiectul cu reprezentanţii PPDD şi cei ai minorităţilor.
Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.
Ulterior, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea ar susţine proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale privind descentralizarea, cu unele modificări, mai ales referitoare la buget.

obiectiv.info

Parlamentarii nu mai pot cere bani de la buget pentru biserici

biserica din LjuljaciDeputaţii şi senatorii nu vor mai putea depune amendamente la legea bugetului de stat prin care să ceară finanţare pentru biserici, cămine cultural, parcuri sau alte investiţii care ar trebui finanţate din bugetele locale. Deputaţii au aprobat marţi această regulă, fără să ştie de fapt ce votează.

În prima şedinţă din această sesiune parlamentară, deputaţii au demonstat că nu şi-au uitat “bunul obicei” de a vota aşa cum le dictează liderul de grup. Astfel, au reuşit să aprobe o lege care le limitează dreptul de a depune amendamente la proiectul bugetului de stat. Cei mai supăraţi vor fi aleşii care obişnuiau să scrie sute de amendamente prin care cereau bani pentru biserici, cămine culturale, amenajarea de spaţii verzi în colegiile lor. Surse politice au explicat pentru cotidianul.ro că această modificare nu a fost discutată la nivelul grupurilor parlamentare ale USL, dar are susţinerea Guvernului şi a Finanţelor.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen de marţi s-a aflat un proiect de modificare a Legii finanţelor publice. Textul a trecut rapid, fără dezbateri şi a fost aprobat cu majoritate de voturi. Unul dintre amendamente stabileşte că, la dezbaterea legii bugetului de stat, Parlamentul va discuta doar amendamentele care au în vedere investiţii la nivel naţional, nu şi cele care ar trebui finanţate din bugetele locale.

“Parlamentul va lua în dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificări sau completări la proiectul legii bugetare anuale, şi la anexele la acesta, la creditele bugetare şi/sau de angajament prezentate de Guvern în structura prevăzută de art. 36 alin.(1)”, prevede amendamentul respectiv.

Acest text a fost propus de Comisia de buget, cu aprobarea Finanţelor, în ideea de a descuraja parlamentarii să mai depună mii de amendamente la legea bugetului de stat.

Întrebat de cotidianul.ro ce schimbări va aduce acest amendament, preşedintele Comisiei de buget, liberalul Gheorghe Dragomir, a răspuns că “fiecare parlamentar poate propune ceea ce este în concordanţă cu legislaţia”. În opinia sa, “nu se intenţionează în mod special” o limitare a dreptului parlamentarilor de a face propuneri de amendamente.

“Aveau şi parlamentarii o singură treabă. Acum nu mai poţi să faci nimic”

Situaţia a fost explicată mult mai clar în Comisia de buget din Camera Deputaţilor, comisie care a şi redactat amendamentul. „Dacă amendamentul nu face trimitere la proiectul legii bugetului sau la anexele acestui proiect, nu va fi luat în discuţie. Dacă în structura bugetului regăsiţi referire la finanţarea iluminatului public din comuna Clopoţeii din Deal, atunci faceţi amendamentul, dacă nu regăsiţi, nu puteţi face amendamentul. Asta e toată filosofia. Pentru că noi nu putem să luăm în dezbatere amendamente care vizează cheltuieli care se fac din bugetele locale, pentru că încălcăm principiul autonomiei locale”, a explicat deputatul PSD Viorel Ştefan, în şedinţa comisiei. Punct de vedere susţinut de reprezentanţii Ministerului de Finanţe, care au punctat şi faptul că oricum mii de amendamente sunt depuse fără să aibă şi sursa de finanţare specificată. Din partea opoziţiei, cel mai nemulţumit a fost deputatul PDL Constantin Dascălu. „Aveau şi parlamentarii o singură treabă. Puteau şi ei, la legea bugetului, să demonstreze susţinătorilor lor din colegiu că s-au zbătut să susţină nişte amendamente pentru colegiu. Acum ni se taie şi acest drept. Staţi, domnilor, şi dormiţi în continuare în Parlament, că nu mai puteţi să faceţi amendamente”, spune Dascălu.

Anul trecut au fost depuse în jur de 13.000 de amendamente la Legea bugetului de stat pe 2013, majoritatea fiind respinse în bloc.

Proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2014 ar trebui să fie întocmit de Guvern şi transmis Parlamentului până la 15 octombrie.

Dupa ordinul lui Basescu, Parlamentul incearca schimbarea Legii minelor, care va permite exproprierea locuitorilor din Rosia Montana ce nu vor sa-si paraseasca locuintele

Locuitorii din Rosia Montana care nu vor sa isi paraseasca locuintele, in ciuda despagubirilor oferite de compania Rosia Montana Gold Corporation, ar putea fi expropriati “in interesul statului roman”. Actiunea va fi posibila daca proiectul de lege de modificare a Legii minelor nr. 85/2003 va trece in aceasta toamna de Parlament.

Presedintele Traian Basescu s-a lansat intr-o adevarat campanie de lobby pentru dezvoltarea exploatarii miniere aurifere de la Rosia Montana. A dat mai multe interviuri, a fost in zona si a “decretat” – Romania are nevoie de aur si dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana este extrem de importanta.

Toate declaratiile presedintelui vin sa acrediteze ideea unui “interes national” in cazul Rosia Montana. Coincidenta sau nu, Camera Deputatilor va dezbate, in sesiunea din toamna, un proiect de lege care prevede posibilitatea exproprierii in cazuri de interes public. continuare »