Tag Archives: plante medicinale

CODEX ALIMENTARIUS se aplica: Tratamentele naturiste vor fi interzise

Incepand cu 1 aprilie 2011 intra in vigoare directiva UE, care a fost aprobata si de Guvernul Romaniei, prin care produsele naturiste si suplimentele alimentare pot fi comercializate numai daca sunt omologate in mod special. Masura este privita de opinia publica ca un prim pas esential spre implemetarea temutului Codex Alimentarius.

Despre acest Codex s-a tot scris. Acesta urmeaza sa elimine complet din alimentatie produsele naturiste, sa scoata de pe piata anumite componente nutritive, care sa fie inlocuite cu alimente modificate genetic, tratate cu hormoni, cu aditivi alimentari cancerigeni, iar intre toate acestea apare si interdictia de a fi folosite anumite ingrediente de baza din plante, cunoscute tratamente naturiste de pana acum.

Aceasta este etapa prevazuta de Uniunea Europeana. In SUA, de pilda, ca un prim pas s-a ales ca sa fie introdus de catre Congres directiva ca gradinaritul particular sa fie interzis pe teritoriul Statelor Unite, iar companiile sa foloseasca seminte numai de la anumiti producatori, care sa fie modificate genetic.

Plantele care ies din semintele modificate produc seminte normale ( la fel cum puiul unui caine schiop nu se naste si el schiop). De aceea a fost interzis gradinaritul particular, ca sa nu se foloseasca semintele de la culturile respective, iar lotul de seminte este obligatoriu sa fie mereu inlocuit cu cele modificate, cele ce produc culturi cancerigene.

Revenind la situatia tratamentelor naturisete, ce vor fi interzise clar in a doua etapa a Codexului. Deocamdata este permisa comercializarea numai pe baza ingredientelor omologate. Numai ca testele de laborator necesare omologarii, dupa cum ne declara producatorii, costa cam 100.000 de euro per ingredient. Deci daca se omologheaza un produs cu 5 ingrediente pe baza de plante, numai omologarea costa cam jumatate de milion de euro. Si asta la un singur produs.

Per total, zeci de firme vor fi bagate in faliment. E adevarat ca unele vindeau produse contrafacute. Vor rezista doar firmele mari cu vanzari foarte mari, cele dependente de industriile pharma, care deja sunt acuzate ca vand produse care in realitate au efecte secundare adverse, fiind bazate pe mutatii genetice ale plantelor folosite ca ingrediente.

sursa: CodexAlimentarius.info

Combaterea unor site-uri care denigreaza tratamentul cu plante medicinale

Un astfel de articol mincinos se intituleaza „Pericolul tratamentului cu plante medicinale”.

Prezentam si combatem afirmatiile mincinoase din articolul mentionat.

Afirmatie mincinoasa: In ultima perioada a inceput o adevarata campanie de folosire a plantelor medicinale fara sa atraga insa nimeni atentia ca foarte multe din acestea sunt adevarate otravuri.

Combatere: Plantele medicinale se folosesc din cele mai vechi timpuri. Fitoterapia nu a aparut recent! Dintre plantele medicinale folosite in mod obisnuit in traditia romaneasca (musetelul, menta, teiul, sunatoarea, coada soricelului, cimbrisorul, galbenelele), nici una nu este otravitoare. In ultima vreme a inceput insa o campanie de promovare prin mass-media a medicamentelor chimice (de sinteza), dintre care multe sunt otravitoare.

Afirmatie mincinoasa: Intre cantitatea necesara pentru tratament si cea care poate deveni o adevarata si foarte puternica otrava, este un prag care poate fi trecut foarte usor, de catre cei care nu cunosc faptul ca plantele medicinale pot intr-adevar sa omoare.

Combatere: Doua mii de ani (de cand neamul romanesc traieste pe aceste meleaguri) constituie o suficienta proba a timpului. Experienta arata ca plantele medicinale uzuale nu sunt otravitoare in dozele obisnuite, mentionate acum pe prospectul care insoteste fiecare planta medicinala. De asemenea, cartile de Fitoterapie precizeaza dozele terapeutice si dozele toxice. Acuzatia adusa plantelor medicinale este valabila pentru medicamentele de sinteza. Se obtine foarte usor supradozajul care poate fi mortal.

Afirmatie rau-voitoare: Am sa notez: arnica, digitalina, spanz, vasc, marul lupului, matraguna, feriga, ricinul, nicotina si chiar sunatoarea care daca se ia in cantitate mai mare este toxica.

Combatere: Este adevarat ca supradozarea acestor plante este periculoasa. Insa arnica, spanzul, vascul, marul lupului, matraguna, feriga, nu sunt folosite in mod obisnuit. Nu stim din ce neam face parte autorul articolului mentionat, insa noi, romanii, nu bem zilnic ceai de matraguna, nici ceai de feriga. Bem zilnic, in anumite perioade, ceai de musetel, de galbenele, de coada soricelului, de cimbrisor. In ceea ce priveste nicotina, nici un om cu mintea intraga nu o foloseste la ceai. Dar daca tot a venit vorba, suntem de acord sa se interzica producerea si comercializarea tigarilor!!!

Afirmatie in parte rau-voitoare, in parte mincinoasa: stie toata lumea ca ciupercile sunt si unele foarte otravitoare si se stie ca este necesara o cantitate foarte mica pentru a omori un om. Nu se cunosc insa efectele plantelor medicinale

Combatere: Afirmatia este rau-voitoare, deoarece introduce ciupercile otravitoare in discutia referitoare la plantele medicinale. Minciuna este : Nu se cunosc insa efectele plantelor medicinale. Se cunosc foarte bine efectele plantelor medicinale! Evident, exista si ignoranti care nu cunosc aceste efecte si de aceea denigreaza Fitoterapia. Specialistii cunosc bine efectele plantelor medicinale. S-au scris multe carti pe aceasta tema. Va recomandam cateva dintre ele:

Ovidiu Bojor, Mircea Alexan, Plantele medicina­le si aromatice de la A la Z, Recoop, Bucuresti, 1982.
Corneliu Constantinescu, Plantele medicinale in apararea sanatatii, Recoop, Bucuresti, 1979.
D. Gr. Constantinescu, Elena Hatieganu, Plantele medicinale, proprietatile lor terapeutice si modul de folosire, Ed. Medicala, Bucuresti, 1979.
Ioan Ciulei, Emanoil Grigorescu, Ursula Sta­nescu, Plante medicinale. Fitochimie si fitoterapie, vol. 1, Ed. Medicala, Bucuresti, 1993.
Em. Grigorescu, I. Ciulei, Ursula Stanescu, Index fitoterapeutic, Ed. Medicala, Bucuresti, 1986.
Gavril Neamtu, Gheorghe Cimpeanu, Carmen Socaciu, Biochimie vegetala, EDP, Bucuresti, 1993.
Emil Paun, Sanatatea carpatilor, Ed. F&D Stil Commerce, 1995.
Constantin Parvu, Universul plantelor. Mica enciclopedie, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 2000.

Medicul american Keith A. Lasko scrie:

Daca pacientul ar sti ca o singura capsula de Chloromycetin distruge ireparabil maduva oaselor sau provoaca leucemie, credeti oare ca el ar mai lua acest medicament ? In anul 1976 s-au prescris (in USA) peste 500.000 de retete pentru acest medicament.

[vimeo=https://vimeo.com/19849567]